BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Witlof met ham en kaas uit de oven maar dan anders

12 december 2016 door Stefanie Reageer

Witlof met ham en kaas uit de oven maar dan andersMaak jullie ook zo blij met een schaal vol witlof met ham en kaas uit de oven? Dit recept is net even anders dan de traditionele variant. Vandaag deel ik het recept met je.

Kerstrecepten

Het is half oktober. De zon schijnt uitbundig en de temperatuur is behoorlijk zacht voor de tijd van het jaar. Of ze op het nieuws spreken van een weerrecord weet ik niet, maar het zou me niets verbazen. In huize Little Spoon, schalt Mariah Carey keihard, wat zij voor kerst wil, door de speakers. It’s Christmas! Althans, ik doe even alsof. Voor Agrimarkt, een supermarkt met Zeeuwse roots, mocht ik dit jaar alle kerstrecepten verzorgen. In de folder die deze week uitkomt en het exemplaar van volgende week, wat nog meer in kerstsfeer is, vind je ze allemaal terug. De meeste van de gerechten deel ik ook op Little Spoon. Handig als je wel benieuwd bent, maar niet in Zeeland woont.

Droombaan

Het leuke van foodbloggen is natuurlijk dat je altijd met eten bezig bent. Voor iemand zoals ik, die dag en nacht denk aan wat ik wil eten, wat ik gegeten heb en wat ik nog wil koken, is dat echt een droombaan. Om jullie te voorzien van allerlei lekkere recepten komt het dus voor, dat we in de herfst, al een keer of vier, een uitgebreid kerstdiner hebben gehad. Als de knoppen net aan de bomen zitten, of in de regen, steken we de barbecue en aan als de kerstversiering is opgeruimd, denk ik alweer aan Pasen. Zo gaat dat nou eenmaal. Je snapt dat die kerstliedjes noodzakelijk zijn, om in the mood te komen. Al ben ik groot fan van ongeveer alle kerstmuziek, dus het is echt geen straf.

Witlof met ham en kaas uit de oven maar dan anders

Makkelijk en feestelijk

Het enige nadeel van vooruit werken is dan misschien dat ik rond kerst niet altijd meer zin heb om uren in de keuken te staan. Zeker niet met een huis vol gezellige mensen. Daarom kwam de wens van Agrimarkt dan ook als geroepen. Niet te moeilijke recepten, die makkelijk en snel te maken zijn. Natuurlijk wel feestelijk, want het is immers kerst. Ik ben zo benieuwd wat jullie ervan vinden.

Zelf was ik behoorlijk fan van dit recept. Geïnspireerd door Ottolenghi. Ik ben gek op witlof. Vooral die van mijn moeder. Dat is echt de lekkerste. Deze maakte ik zelf en kan er ook zeker meer dan mee door. Witlof  met ham en kaas maar dan anders. Iets minder traditioneel. Als ham kies ik voor Parmaham. Daaronder ligt een mengsel van broodkruim met room en Parmezaanse kaas. De witlof karameliseer je eerst, dus vind je deze groente bitter? In dit gerecht niet. Zeker weten!

Witlof met ham en kaas uit de oven, maar dan anders
Voor 4 personen

Witlof met ham en kaas uit de oven maar dan anders

Dit zit erin:

  • 4 struikjes witlof, in de lengte gehalveerd
  • 30 gram roomboter
  • 3 theelepels kristalsuiker
  • 40 gram panko of paneermeel
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 10 takjes tijm, enkel de blaadjes
  • 100 milliliter slagroom
  • 8 plakken Parmaham
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Dit heb je nodig:

  • Koekenpan
  • Ovenschaal

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Om te witlof te karameliseren gebruik je een grote koekenpan. Doe de boter samen met de suiker in de pan. Zet op halfhoog vuur en roer alles door elkaar.
  3. Zodra de boter borrelt, leg je de witlof met het snijvlak naar beneden in de pan. Bak ze in 2 tot 3 minuten goudbruin.
  4. Vet een ovenschaal in met een beetje roomboter en leg de witlof erin met de gekarameliseerde kant boven.
  5. Vermeng de paneermeel of panko met de geraspte Parmezaanse kaas, slagroom, zout, peper en de blaadjes tijm.
  6. Schep op elke witlof wat van dit mengsel en bedek met een plak Parmaham.
  7. Zet 18 tot 20 minuten in de oven of tot de witlof zacht is.
  8. Besprenkel met wat olijfolie en serveer.
TIP! Eet bij deze witlof met ham en kaas, romige aardappelpuree. Mmm… zo lekker samen :-)

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Witlof met ham en kaas uit de oven maar dan andersDit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Witlof met ham en kaasWitlof met ham en kaas
  • Bacon en ei bladerdeegtaartjesBacon en ei bladerdeegtaartjes
  • Pastinaak- en knolselderijpuree met witte chocolade, gebakken oesterzwammen, pompoen en boekweitcrunchPastinaak- en knolselderijpuree met witte chocolade, gebakken oesterzwammen, pompoen en boekweitcrunch
  • Orzo met pompoen en boerenkoolOrzo met pompoen en boerenkool

Categorie: Bijgerechten, Recepten Tags: bijgerecht, kerst, ovenschotel, parmaham, parmezaanse kaas, tijm, witlof

« Pannenkoekjes van appel-peer-en gemberpulp met gezonde salted caramelsaus
Borrelbrood met twee soorten kaas en chorizo »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok