BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Vitello tonnato

15 juni 2016 door Stefanie Reageer

Vitello tonnatoWat mij betreft is vitello tonnata altijd een goed idee. Deze tonijnsaus met fricandeau is lekker, ziet er mooi uit en eigenlijk best snel klaar. Vandaag deel ik het recept met je uit het kookboek van Fattoria La Vialla.

Geoliede marketingmachine

Het is al jaren geleden toen ik voor het eerst is over Fattoria La Vialla las. Een boerderij in Toscane waar wijn wordt gemaakt, maar ook kaas, salami, jam en een hoop andere lekkere dingen. De brochure die bij een tijdschrift zat, vermoed een kleinschalig en authentiek bedrijf. De waarheid is echter dat het een geoliede marketingmachine is. En dat is niets negatiefs, want zodra je het terrein van La Vialla oploopt ga je niet meer weg. En als je dan toch besluit dat het tijd is om te gaan, koop je de hele winkel leeg en vul je een bolderkar met dozen met twee soorten bubbels, pecorinokaas van een kilo, een salamiworst met venkelzaad – zo groot dat het een knuppel kon zijn – en nog veel meer. Het is er dus fantastisch. Vond ik dan. Stel je Toscane voor en zo ziet het eruit.

Vitello tonnato

Lekkerste panzanella

Toen ik eenmaal wist over het bestaan van La Vialla, was het voor mij duidelijk: ik wil er een keer naartoe. Toeval of niet, maar we planden een vakantie naar Toscane. We waren eindelijk in de buurt, vond ik dan, dus op naar de Fattoria. In werkelijkheid was het een rit van bijna drie uur door een berglandschap, maar oké. In eerste instantie was mijn schatje dus een stuk minder enthousiast dan ik. Dat veranderde toen we er eenmaal waren. We bleven een hele dag. We aten er de lekkerste panzanella ooit. Die maak ik snel nog eens. Het recept staat namelijk in het kookboek van La Vialla. Net als deze vitello tonnato. Het was niet de eerste keer dat ik dit gerecht maakte maar wel op deze manier. Wat was het lekker.

rustgevend

Normaal gebruikte ik mayonaise uit de supermarkt. Ik had zin om het deze keer volgende Italiaans recept te doen, dus ik sloeg het kookboek van La Vialla open. Het ging me wat ver om zelf de fricandeau te braden. Dat doet de slager gewoon veel beter dus kocht ik dat bij hem. Voor de tonijnsaus klopte ik eerst zelf mayonaise. Natuurlijk kan dat ook met de staafmixer voor extra makkelijk en snel maar ik vind het bijna rustgevend om te kloppen met de hand. Dat hele proces dat ei door toevoegen van olie ineens mayo wordt is toch bijzonder? Vitello tonnato is lekker als voorgerecht, maar ook bij de borrel of als hoofdgerecht is het geschikt.

Vitello tonnato
Voor 4 tot 8 personen

Vitello tonnato

Dit zit erin:

  • 700 gram fricandeau, de vleeswarenvariant en dan in dunne plakjes
  • 200 gram tonijn op olijfolie
  • 3 theelepels kappetjes
  • 5 augurken, in stukjes
  • 3 ansjovisjes uit blik
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Optioneel: wat dunne ringen rode ui, kiemen en extra kappertjes voor de garnering

Dit zit in de mayonaise:

  • 2 eidooiers, goed gescheiden van het eiwit
  • Sap van een 1/2 citroen
  • 250 milliliter olie naar keuze, ik gebruik zonnebloemolie. Olijfolie kan ook, maar dat vind ik persoonlijk te overheersend
  • 1 theelepel water
  • Zout

Zorg, voor een goed resultaat, dat alle ingrediënten even warm en op kamertemperatuur zijn.

Dit heb je nodig:

  • Garde
  • Grote kom
  • Keukenmachine

Zo maak je het:

  1. Maak eerst de mayonaise. Doe de eidooiers in een kom samen met het water en meng tot het één geheel is. Voeg al druppelend de olie toe. blijf kloppen tot er een stevige saus ontstaat.
  2. Voeg als alle olie op is, citroensap en zout naar smaak toe.
  3. Schep de mayonaise in de keukenmachine, samen met de tonijn, kappertjes, augurk en de ansjovis. Draai tot een mooie gladde saus.
  4. Leg de plakjes fricandeau op een schaal en verdeel de tonijnsaus erover. Garneer met kiemen, kappertjes en rode ui.
TIP! Serveer de vitello tonnato met ciabatta en rucolasalade.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Vitello tonnato

Dit vind je misschien ook leuk

  • La Bella Cucina // Een stukje Italië in VlissingenLa Bella Cucina // Een stukje Italië in Vlissingen
  • Pitnick’s Coffee & Lunch Café in RenessePitnick’s Coffee & Lunch Café in Renesse
  • 11 x de lekkerste adresjes om te eten en te drinken in de Dordogne en Corrèze11 x de lekkerste adresjes om te eten en te drinken in de Dordogne en Corrèze
  • Pannenkoeken stapel met aardbeienPannenkoeken stapel met aardbeien

Categorie: Hoofdgerecht, Lunch, Recepten, Voor bij de borrel, Voorgerechten

« Vistaco’s met rainbow slaw van Sesu Chops
Plaattaart met courgette »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok