BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Plaattaart met courgette

17 juni 2016 door Stefanie 1 Reactie

Plaattaart met courgette en ParmahamDeze plaattaart met courgette en Parmaham is heerlijk voor in het weekend. Bij de borrel, als avondeten of als hapje bij een film. Ik kwam vroeger trouwens graag bij de videotheek. Of ik echt een graag geziene gast was, daar twijfel ik over. Benieuwd? Of nieuwsgierig naar het recept? Lees snel verder.

Druilerige dag

Ik heb eerlijk gezegd geen idee of ze nog bestaan, maar vroeger kwam ik er regelmatig. Niet ieder weekend, maar grote kans dat een druiligere zaterdag of zondag begon met een bezoek aan de videotheek. Sinds Netflix en de online videotheken is dit ritueel voorbij. Op zich niet erg, want het is natuurlijk reuze makkelijk. Vanuit je luie stoel of languit op de bank een film uitzoeken, maar toch had het wel wat.

Plaattaart met courgette

Comateuze toestand

Nu ben ik zelf niet echt een goede filmkijker. Het begin gaat nog wel, maar het einde van de film haal ik vrijwel nooit. Met mij in comateuze toestand kijkt mijn filmpartner van die avond het verhaal uit. Een vervelende eigenschap soms, want ik kijk natuurlijk ook om te weten hoe het afloopt.

Hoge boetes

Nog even terug naar de videotheek. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wat ik het stomste vond was het terugbrengen van de films. Er naar toe ging nog wel, maar daarna weer het huis verlaten om binnen vierentwintig uur de films op tijd in te leveren, was in mijn geval dramatisch. Het kostte me oneindig hoge boetes en soms durfde ik niet eens meer naar binnen omdat ik de DVD een week te laat inleverde. Gelukkig heb ik lieve vriendinnen die dit soort klusjes voor me opknapte. Wat een schijterd was ik. Of ben ik stiekem, maar deze situaties zijn verleden tijd. Gelukkig.

Parmaham

Vast ritueel bij een film kijken is lekker eten. Dat is ritueel bij alles, dus ja, logisch eigenlijk. Chips en M&M’s voldeden altijd prima, maar daar kan ik nu natuurlijk niet mee aankomen bij jullie. Deze plaattaart met courgette wel hopelijk. Lekker met zoute Parmaham en gekarameliseerde rode ui. Ik vond het een succes nummer. Ik maakte zelf het deeg voor de bodem, maar als je dat teveel werk vindt, gebruik je gewoon plakjes hartige taartdeeg.

Woon je op het Zeeuwse Walcheren? Dan bestel je alle ingrediënten voor de plaattaart met courgette bij Vers op Walcheren.

Plaattaart met courgette 
Voor 8 tot 10 stukken

Plaattaart met courgette en Parmaham

Dit zit in de taartbodem:

  • 200 gram bloem, gezeefd
  • 1 theelepel zout*
  • 100 gram koude boter, in blokjes 1 eetlepel koud water*
  • 1 ei*

* Liever makkelijk? Gebruik dan 6 velletjes hartige taartdeeg uit de vriezer. Sla het maken van de taartbodem over en start direct met de vulling.

Dit zit in de courgettevulling:

  • 1½ courgette, in dunne plakjes
  • 2 rode uien, in ringen
  • 100 gram Parmaham
  • 100 gram harde geitenkaas, in blokjes
  • 2 takjes verse rozemarijn, enkel de naaldjes fijngehakt
  • 3 takjes tijm, enkel de blaadjes
  • 1 ei
  • Roomboter
  • Olijfolie
  • 1 theelepel rietsuiker
  • Peper en zout

Dit heb je nodig:

  • Keukenmachine
  • Koekenpan
  • Bakplaat met bakpapier

Zo maak je de taartbodem:

  • Doe de bloem, koude boter en het zout in de keukenmachine. Maal in 1 minuut tot een kruimelig deeg.
  • Laat de machine draaien en voeg het water en 1 ei toe. Als er een samenhangend deeg ontstaat, stop je de machine. Is het deeg nog wat te droog? Voeg dan 1 eetlepel extra water toe. Droog deeg is lastig te rollen.
  • Kneed het deeg nu kort met de hand tot een bal. Wikkel in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Na een half uur haal je het deeg uit de koelkast. Leg het op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een hele platte langwerpige lap.
  • Zo maak je de courgettevulling:

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    2. Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan. Bak de plakjes courgette aan beide kanten kort op hoog vuur tot ze bruin kleuren. Herhaal tot alle courgette op is.
    3. Bak de uienringen in een klontje roomboter op laag vuur. Voeg een theelepel suiker toe en laat de uienringen karameliseren.
    4. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
    5. Verdeel de gebakken plakjes courgettes over de taartbodem. Laat het elkaar wat overlappen. Verdeel de uienringen en geitenkaas over de courgette.
    6. Strooi de gehakte rozemarijn en tijmblaadjes als laatste erover. Breng op smaak met zout en peper.
    7. Klop een eitje los en smeer de randen van de plaattaart in met het losgeklopte ei.
    8. Bak de plaattaart in het midden van de oven in 35 minuten goudbruin.
    9. Haal uit de oven en garneer de plaattaart met courgette met plakjes Parmaham.

    Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

    Volg je me al?
    Facebook, Instagram, Twitter

    Plaattaart met courgette

    Dit vind je misschien ook leuk

    • Pompoentaart van Ottolenghi met wortel en geitenkaasPompoentaart van Ottolenghi met wortel en geitenkaas
    • Tomatentaart met zachte geitenkaasTomatentaart met zachte geitenkaas
    • Plaattaart met pompoen, pittige salami en taleggioPlaattaart met pompoen, pittige salami en taleggio
    • Mini quiche met gerookte zalm, spinazie en basilicumMini quiche met gerookte zalm, spinazie en basilicum

    Categorie: Hoofdgerecht, Lunch, Recepten, Voor bij de borrel Tags: courgette, geitenkaas, hartige taart, parmaham, quiche

    « Vitello tonnato
    Super snelle Portugese tomatensalade »

    Reacties

    1. Danielle zegt

      17 juni 2016 om 11:56

      Deze ga ik zeker eens proberen. Lijkt mij heel erg lekker en ik denk dat vriendlief er ook we blij van wordt!

      Beantwoorden

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Stefanie

    Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

    • Bloglovin
    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter
    Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

    Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

    Garnalen gebakken in knoflookolie

    Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

    Like jij Little Spoon al?

    littlespoon.nl

    Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

    Volg op Instagram

    Benieuwd naar mijn inspiratie?

    Welkom op Little Spoon!

    Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

    Little Spoon op social media

    • Bloglovin
    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter
    • Samenwerken
    • Contact
    • Privacy Verklaring

    Copyright © 2025 · Little Spoon

    We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok