BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Gebakken kabeljauw met frisse rijstsalade

10 april 2019 door Stefanie Reageer

Gebakken kabeljauw met frisse rijstsaladeNeem een hap van deze frisse rijstsalade en je weet direct dat het lente is. Extra lekker met een gebakken kabeljauwfilet erbij. De stukjes ansjovis geven het gerecht een beetje pit. Heb je nog wat over? Ook in een bakje mee naar je werk is het een heerlijke salade. 

Droog en smakeloos

Het minst gebruikte ingrediënt in mijn keuken is rijst, denk ik. Waar het aan ligt weet ik niet. Ik heb nog een oude overtuiging van vroeger dat ik rijst niet lekker vind. Dat het droog en smaakloos is. 

Ik weet nog wel dat tijdens mijn eerste bezoekjes aan een echt Thais restaurant, ik geen rijst bij mijn curry bestelde maar koos voor mihoen. Haha dat eigenlijk best een beetje gek toch? Inmiddels durf ik het wel aan om rijst te kiezen bij de Thaise gerechten. Ook in India at ik regelmatig rijst bij de saag paneer en aloo matar maar stiekem was het verse naanbrood een grote favoriet.

Gebakken kabeljauw met frisse rijstsalade Gebakken kabeljauw met frisse rijstsalade

Restje rijst

Nu had ik laatst een keer een restje rijst over. Waarvan weet ik eigenlijk niet. Ik besloot er zelf wat mee te experimenteren. Of nou ja, dat is wel een groot woord. Ik bakte tomaten, voegde spinazie toe, rode peper, knoflook en parmezaanse kaas. Zo ontstond er een simpel maal van restjes en dat was zo lekker, dat ik besloot de ban op rijst compleet op te heffen.

Ik vierde het met dit recept wat ik voor Agrimarkt bedacht. Het is fris, licht en smaakvol. Perfect voor Pasen of een andere dag dat de zon schijnt. En ja, ik ga nu even uit van mooi weer met Pasen. De rijst bracht ik op smaak met groene kruiden, azijn, olijfolie en ansjovis. Gebakken kabeljauw erbij en je salade is klaar. Geniet ervan!

Gebakken kabeljauw met frisse rijstsalade
Voor 4 personen

Gebakken kabeljauw met frisse rijstsalade

Dit zit erin:

  • 200 gr rijst
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 150 gr doperwtjes, uit de vriezer
  • Olijfolie
  • ½ bosje platte peterselie, fijngehakt
  • 1 bosje basilicum, grof gesneden
  • 1/2 bosje munt, fijngehakt
  • 2 ansjovisfilets, in stukjes
  • 2 el witte wijnazijn
  • 8 el extra vierge olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Roomboter
  • 4 kabeljauwfilets
  • 1 citroen, in partjes

Zo maak je het:

  1. Kook de rijst in ruim water gaar zoals op de verpakking staat.
  2. Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan en bak de sjalot en knoflook glazig. Haal na 5 minuten van het vuur.
  3. Zet een pan met water op. Zodra het water kookt, blancheer je de doperwtjes een halve minuut. Giet af en doe de erwtjes direct in een bak met ijswater om ze terug te koelen. Zo blijven de erwtjes mooi groen.
  4. Meng alle groene kruiden en de ansjovis, met de extra vierge olijfolie en witte wijnazijn. Breng op smaak met peper en zout en schep samen met het uimengsel door de rijst.
  5. Smelt een flinke klont roomboter in de pan en bak de kabeljauw circa 2 minuten aan beide kanten.
  6. Schep wat rijstsalade op een bord, leg er een stuk gebakken kabeljauw op en serveer met partjes citroen.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Gebakken kabeljauw met frisse rijstsalade

In samenwerking met Agrimarkt.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Romige doperwtensoep met feta en muntRomige doperwtensoep met feta en munt
  • Lente flammkuchen met crème fraiche, erwtjes, spekjes, eitjes en basilicumLente flammkuchen met crème fraiche, erwtjes, spekjes, eitjes en basilicum
  • Aardappelsalade met ansjovis en salieAardappelsalade met ansjovis en salie
  • Salade met snijboontjes, doperwtjes en spekjesSalade met snijboontjes, doperwtjes en spekjes

Te vinden onder:Hoofdgerecht, Recepten, Salades Tags:ansjovis, basilicum, doperwtjes, kabeljauw, lente, munt, Pasen, peterselie, rijst, rijstsalade, salade, voorjaar

« Zelfgemaakte kip cordon bleu
Bacon en ei bladerdeegtaartjes »

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon