BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Roomboterkoekjes met een hart van zwarte kersenjam

3 december 2017 door Stefanie 2 Reacties

Roomboterkoekjes met een hart van zwarte kersenjamJe hebt koekjes en je hebt bijzondere koekjes. Dat laatste zijn deze roomboterkoekjes! De bodem is krokant. Bovenop een kruimellaagje en in het midden een hart van zwarte kersenjam van Hero. Die smaakt lekker fris, dus dat combineert perfect met de zoete suiker.

Nostalgie

Koekjes bakken is pure nostalgie voor mij. Het herinnert me aan jongere jaren. Aan de eindeloos durende zondag, waarop ik uitgekeken was op mijn barbies, of geen zin had om met de poppen te spelen. Zo’n dag dat je je als kind verveeld. Gelukkig was daar dan het Margriet kookboek van mijn moeder en een recept voor zandkoekjes. Of een andere ouderwets kookboek wat mijn moeder in de kast had staan. Die ik inmiddels allemaal heb ingepikt onder het mom van ‘leuk om een keer iets, met recepten van toen, te doen.’ Je weet nooit wat voor inspiratie je vindt in een kookboek uit de jaren zeventig.

Roomboterkoekjes met een hart van zwarte kersenjam

Zandkoekjes

Ik was vroeger al niet zo’n ster in netjes werken. Dat uitte zich overigens niet alleen in koekjes bakken. Voor schrijven haalde ik altijd lage cijfers en de puntje op de i vergat ik letterlijk. Terug naar de zandkoekjes, want daar gaat het vandaag om. Het moesten mooi gevormde beestjes of figuren worden. Meestal leek het nergens op. Ook legde ik de koekjes te dicht tegen elkaar aan, waardoor ik uiteindelijk één grote plaatkoek had. Ook leuk, maar als kind was dat janken. Waarschijnlijk, mezelf een beetje kennende. Of gefrustreerd, omdat het eindresultaat niet was zoals ik mijn verbeelding zag. Er vloog ook heus wel eens iets door de woonkamer.

Nu zijn zandkoekjes prima, maar wel een beetje saai. Ik heb het natuurlijk niet over het deeg, want als ik nu koekjes bak, is het me toch vaak daar om te doen. Dan maak ik extra deeg om van te snoepen. En om uiteindelijk misselijk de gebakken koeken te laten voor wat ze zijn. Ik beken eerlijk, ook het deeg van deze roomboterkoekjes was niet veilig voor mij. Ik hield me in. Mijn lover dacht daar anders over en griste direct de deeghaken van het aanrecht.

Roomboterkoekjes met een hart van zwarte kersenjam

Hart van…

Deze roomboterkoekjes zijn speciaal. Ze hebben geen hart van goud maar wel hartje van Hero zwarte kersenjam. De jam is fris en een tikkeltje zuur. Dat gaat zo goed samen met de suiker en roomboter. Misschien klink ik nu wel een beetje als uit het jaren zeventig kookboek van mijn moeder, maar jullie snappen wel wat ik bedoel, toch? De jams van Hero zitten in een nieuwe jampot en hebben een verbeterde receptuur. Wat ik fijn vind, is dat Hero gebruikt maakt van slechts vier ingrediënten. Fruit, suiker, citroensap en pectine. Verder niets. Dat maakt het etiket lezen wel zo makkelijk en het is natuurlijk gewoon een fijn idee om te weten dat er in de jam niets zit, wat er niet in hoort. Ik heb trouwens pectine wel even moeten intypen op google hoor. Het is een natuurlijk bindmiddel dat voorkomt in de celwanden van planten en vruchten.

Voor het niet zo netjes kunnen werken, heb ik in dit geval een prima oplossing. Ik maak de koekjes in een muffinblik. Zo lijkt het nog wat toch? Ik ben heel benieuwd wie van jullie deze koekjes gaat bakken. Laat je het me weten? Trouwens, de zwarte kersenjam vervang je net zo makkelijk door een andere Hero jam.

Roomboterkoekjes met een hart van zwarte kersenjam
Voor 12 koekjes

Roomboterkoekjes met een hart van zwarte kersenjam

Dit zit in de kruimeltopping:

  • 65 gr bloem
  • 25 gr kristalsuiker
  • Snuf zout
  • 2 tl kaneel
  • 50 gr roomboter

Dit zit in de roomboterkoekjes:

  • 12 tl Hero zwarte kersen jam
  • 100 gr roomboter + extra voor invetten van het muffinblik
  • 50 gr kristalsuiker
  • 15 gr poedersuiker, gezeefd
  • Snuf zout
  • 1 ei
  • 125 gr bloem

Dit heb je nodig:

  • Muffinblik
  • Keukenmachine met deeghaken

Zo maak je de kruimeltopping:

  1. Mix de bloem, kristalsuiker, kaneel, roomboter en het zout met de keukenmachine tot er een kruimeldeeg ontstaat.
  2. Doe het deeg in een kom en zet in de koelkast om te koelen tot je het kruimeldeeg weer gebruikt.

Zo maak je de roomboterkoekjes:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Mix de roomboter, kristalsuiker, poedersuiker en het zout in de kom van je keukenmachine.
  3. Voeg daarna het ei toe. Schraap als het nodig is, het deeg van de randen en laat de keukenmachine draaien tot er een egaal en samenhangend deeg ontstaat.
  4. Vet een muffinblik in met roomboter. Verdeel daarna in elk vormpje dezelfde hoeveelheid deeg. Druk plat, zodat het deeg de hele onderkant van de vorm bedekt.
  5. Zet 15 minuten in de koelkast, om het deeg kort te koelen.
  6. Schep in het midden van elke vorm, een theelepel zwarte kersenjam. Verdeel de kruimeltopping er rond. Laat de jam onbedekt.
  7. Zet de roomboterkoekjes 20-25 minuten in de oven, tot de koekjes licht goudbruin zijn.
  8. Laat afkoelen op een koelrekje en haal de koekjes na 15 minuten uit de vorm.
TIP! Ik gebruik voor deze roomboterkoekjes zwarte kersenjam, maar met aardbeien-, abrikozen- of frambozenjam is het ook super lekker. Probeer het gewoon eens uit!

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Roomboterkoekjes met een hart van zwarte kersenjam

In samenwerking met Hero.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Amandeltaartje met zwarte kersenjamAmandeltaartje met zwarte kersenjam
  • Chunky kaneelgranola met kokosflakes, Hero Frambozen minder zoet en Griekse yoghurtChunky kaneelgranola met kokosflakes, Hero Frambozen minder zoet en Griekse yoghurt
  • Rabarbercake met stemgemberRabarbercake met stemgember
  • Speculaasgalette met stoofpeertjes en frangipaneSpeculaasgalette met stoofpeertjes en frangipane

Categorie: Recepten, Taartjes en andere zoetigheid Tags: bakken, hero, jam, koekjes, roomboter, roomboterkoekjes, zwarte kersenjam

« Stamppot rauwe andijvie met blokjes fenegriek kaas, rode ui en cheese cripsy uitjes
Tiramisu met limoncello, bitterkoekjes en witte chocolade »

Reacties

  1. Nienke zegt

    8 december 2017 om 16:40

    Hmmmm ziet er lekker uit. Zoet maar toch fris. En het opeten van het deeg klinkt erg bekend, hahaha.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      10 december 2017 om 09:02

      Haha dat is het leukste van koekjes bakken. :-)

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok