BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Op het vel gebakken eendenborst met portsaus, gebakken witlof en gratin van aardappel en knolselderij

22 december 2017 door Stefanie 2 Reacties

Op het vel gebakken eendenborst met portsaus, gekarameliseerde witlof en gratin van aardappel en knolselderijEendenborst is iets wat ik bijna nooit eet. En eigenlijk is dat ook wel prima, want des te specialer is het, als het wel een keer op tafel staat. Ik vind het echt heel lekker, maar de eend moet wel goed bereid zijn. Zo ben ik bijvoorbeeld dol op confit de canard. Dit is gekonfijte eend, die je koopt in blik bij de delicatessenwinkel. Vooral met een linzenschotel erbij, is het fantastisch. Ook eend met Chinese pannenkoekjes is een mega aanrader.

Op het vel gebakken eendenborst met portsaus, gekarameliseerde witlof en gratin van aardappel en knolselderij

Eendenborst

Ik vond het leuk om de eend dit keer wat klassieker te bereiden. Gewoon even een keer een heel traditionele kerstgerecht. Deze eendenborst bak je knapperig op het vel. Het vrijgekomen vet vormt de basis voor de portsaus. Een vleugje kaneel op het vlees, zorgt net voor dat beetje extra. Het vlees combineert goed met gekarameliseerde witlof en een romige gratin van aardappel en knolselderij. Winterse smaken die bij elkaar zorgen een een rijkelijk gevuld bord. Perfect voor kerst of een andere feestelijke avond.

Op het vel gebakken eendenborst met portsaus, gebakken witlof en gratin van aardappel en knolselderij
Voor 4 personen

Op het vel gebakken eendenborst met portsaus, gekarameliseerde witlof en gratin van aardappel en knolselderij

Dit zit in de romige gratin van aardappel en knolselderij:

  • 750 gr aardappelen, geschild en in plakken van 0,5 cm dik
  • 500 gr knolselderij, geschild en in plakken van 0,5 cm dik
  • 150 ml slagroom
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 100 gr geraspte belegen kaas
  • Peper en zout
  • Klontje roomboter
  • 3 takjes tijm, enkel de blaadjes

Dit zit in de eendenborst met portsaus:

  • 300 ml rode port
  • 200 ml wildfond of goede bouillon
  • 3 takjes tijm
  • 2 eendenborsten (één eendenborst is voldoende voor twee personen)
  • 2 tl kaneel
  • 50 gr koude roomboter, in blokjes
  • 2 el honing
  • 2 tl balsamico azijn
  • Peper en zout

Dit zit in de gekarameliseerde witlof:

  • 4 stronken witlof
  • 1 flinke klont roomboter
  • 2 flinke eetlepels rietsuiker

Dit heb je nodig:

  • 2 pannen
  • Kom
  • Ovenschaal
  • Steelpan
  • 2 x koekenpan

Zo maak je de romige gratin van aardappel en knolselderij:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Kook de aardappel en knolselderij in 5 minuten zacht. Giet af en laat goed uitlekken.
  3. Meng de slagroom met de knoflook, tijm en een kwart van de geraspte kaas. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Vet een ovenschaal in met roomboter. Doe hier de aardappel en knolselderij in.
  5. Schenk de slagroom gelijkmatig over de aardappel en knolselderij. Verdeel de rest van de geraspte kaas erover.
  6. Zet de ovenschaal 45 tot 60 minuten in de oven, tot er een mooi goudbruin korstje op zit.

Zo maak je de eendenborst met portsaus:

  1. Doe de rode port in een steelpan en breng aan de kook. Voeg de fond of bouillon en de tijm toe. Laat voor de helft inkoken.
  2. Snijd het eendenvel met een heel scherp mes kruislings in, zodat er kleine ruitjes ontstaan. Pas op dat je niet te ver insnijdt.
  3. Bestrooi het vlees aan beide kanten met peper en zout. Wrijf het in de eendenborsten.
  4. Verhit een grote koekenpan op hoog vuur. Zorg dat de pan gloeiend heet is. Doe geen boter of olie in de pan. In het vel van de eendenborst zit genoeg vet.
  5. Leg de eendenborsten op de velkant in de pan. Bak het vlees 3 minuten op de velkant, tot het bruin kleurt.
  6. Bestrooi de vleeskant nu met wat kaneel. Dit geeft een licht zoete smaak en dat gaat heel goed bij de eend.
  7. Keer de eendenborsten om en bak nog eens 1 minuut op de vleeskant. Wil je je vlees minder rosé of heb je grotere eendenborsten? Bak dan iets langer.
  8. Haal het vlees uit de pan en wikkel het losjes in aluminiumfolie. Laat de eendenborsten 15 minuten rusten.
  9. Maak ondertussen de portsaus af. Gebruik hiervoor dezelfde pan, als waar je de eendenborsten in hebt gebakken. Voeg het portmengsel toe en laat 3 tot 5 minuten op zacht vuur inkoken. Roer de honing en balsamico azijn erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  10. Zeef de saus en vang op in een pan of schaal. Verdeel er de roomboter door. Zo krijg je een mooi gebonden portsaus.
    Snijd het vlees in dunne plakken. Leg op het bord en verdeel er portsaus over, of serveer het ernaast.

Zo maak je de gekarameliseerde witlof:

  1. Kook de witlof tot ze net beetgaar zijn.
  2. Spoel daarna af met koud water en laat uitlekken. Dit voorkomt doorgaren en verkleuren.
  3. Snijd de stronken in de lengte door de helft of in kwarten. Het uiteinde verwijder je.
  4. Smelt de roomboter in een koekenpan. Strooi de suiker gelijkmatig over de boter en leg er de witlof met de binnenkant bovenop.
  5. Bak op middelhoog vuur tot de suiker karameliseert en de witlof bruin kleurt.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Op het vel gebakken eendenborst met portsaus, gekarameliseerde witlof en gratin van aardappel en knolselderijIn samenwerking met Agrimarkt.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Pastinaak- en knolselderijpuree met witte chocolade, gebakken oesterzwammen, pompoen en boekweitcrunchPastinaak- en knolselderijpuree met witte chocolade, gebakken oesterzwammen, pompoen en boekweitcrunch
  • Zalm uit de oven met krokante kruidenkorst & rode bietensaladeZalm uit de oven met krokante kruidenkorst & rode bietensalade
  • Zalm uit de oven met dressing van limoen, citroen en rode peper op een bedje van prei en venkelZalm uit de oven met dressing van limoen, citroen en rode peper op een bedje van prei en venkel
  • Beenhammetje uit de oven met zoetzuur van bloemkoolBeenhammetje uit de oven met zoetzuur van bloemkool

Categorie: Hoofdgerecht, Recepten Tags: aardappek, aardappelgratin, eend, eendenborst, gekarameliseerde witlof, gratin, hoofdgerecht, kerst, knolselderij, portsaus, witlof

« Pompoengalette met paddestoelen, verse groene kruiden en chaumes
Zalm uit de oven met dressing van limoen, citroen en rode peper op een bedje van prei en venkel »

Reacties

  1. Linda zegt

    22 januari 2019 om 07:52

    Gisteren gemaakt. We hebben ervan genoten.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      4 februari 2019 om 15:27

      Wat super leuk om te horen. Dank je wel!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok