BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Voor bij de borrel // Gehaktballetjes in ketjapsaus

28 juli 2017 door Stefanie 6 Reacties

Gehaktballetjes in ketjapsausIk heb weer een lekker recept voor jullie en wel deze gehaktballetjes in ketjapsaus. Perfect voor bij de borrel. Vandaag vertel ik hoe je ze maakt en waarom ik bij deze balletjes denk aan Lingo.

Frans Bakker

Als ik kleine gehaktballetjes eet, denk ik op de één of andere manier altijd aan François Boulangé. Wie kent hem niet? Deze toppresentator des vaderlands? Stel, je hebt toch even een reminder nodig, oké ik help je. Volgens mij heette François Boulangé eigenlijk Frans Bakker, maar klinkt dat toch net even wat minder internationaal voor je tv-carrière.

Ik denk dat ik mezelf ook Stephanie Woodman ga noemen. Tot twee jaar geleden heette ik Van der Maas, maar inmiddels getrouwd, is dat Houterman. Alhoewel ik nog regelmatig in een identiteitscrisis zit. Daarom besloot ik privé, Houterman aan te nemen en zakelijk blijft dan Van der Maas. Dat klopt dan eigenlijk weer niet met mijn artiestennaam natuurlijk. Of nee, ik besluit, als het zover is om over de landsgrenzen te gaan, ik de naam Stephanie Woodman hanteer. Dat klinkt best lekker eigenlijk. Wat vinden jullie?

Gehaktballetjes in ketjapsaus

Alter-ego

Goed, voor zover deze enorme zijsprong. Het ging over François en niet over mij. Ik kan alles soms zo op mezelf betrekken. De wereld draait niet alleen om Stefanie. Of Stephanie? Vroeger, en dan heb ik het over echt heel erg vroeger, presenteerde François Lingo. Na Robert ten Brink en voor Nance en Lucille Werner. Ik heb net wel even google moeten checken of Lingo nog steeds op tv is. Dat blijkt niet zo te zijn. Wel jammer, want mijn alter ego Stephanie Woodman had graag eens achter die desk gedaan. Niet om zelf mee te doen. Om de show te presenteren natuurlijk.

Influencer

In de tijd zonder internet en met enkel Nederland 1, 2 & 3 en als klapper RTL4, was je overgeleverd aan datgene wat de omroepen met je wilde delen. Daarom keek ik regelmatig naar Lingo. We hadden zelfs een computerspel op een floppy met Lingo. François live op je beeldscherm. Het kwam wel steeds een beetje op hetzelfde neer en François had niet echt een uitgebreid vocabulaire. Als je in de ballenbak mocht graaien, hopend op Lingo, of juist op een groene bal en duimend voor, please geen rode bal, riep de presentator: ‘Balle, Balle.’ Lekker kort en vooral snel. Dat is me het allermeest bijgebleven van het spel. En nu, ruim twintig jaar later roep ik bij het zien van gehaktballetjes nog steeds Balle Balle. Deze man was in de jaren negentig, een echte influener. Je merkt wel wat een impact zijn woordkeuze op mij had.

Gehaktballetjes dus. Deze exemplaren in ketjapsaus zijn perfect voor bij de borrel. Maak ze klaar, schenk een glas van het één of het ander in – alcohol is aan te raden – en doe met z’n allen François Boulangé na. Zeker weten dat je een leuke middag hebt.

Gehaktballetjes in ketjapsaus
Voor 4 personen

Gehaktballetjes in ketjapsaus

Dit zit in de gehaktballetjes:

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 2 el paneermeel of een verkruimeld beschuit
  • 3 cm gember, geschild en geraspt
  • 2 tenen knoflook, geraspt
  • 1 of 2 tl sambal
  • Peper
  • Zout
  • Arachide- of zonnebloemolie

Dit zit in de ketjapsaus:

  • 125 ml ketjap
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 75 ml water
  • 60 ml witte wijnazijn,
  • 1 el bruine basterdsuiker

Dit heb je nodig:

  • Snijplank + mes
  • Kom
  • Wok
  • Steelpan

Zo maak je de gehaktballetjes:

  1. Kneed alle ingrediënten met de hand, tot alles goed gemengd is.
  2. Draai er kleine balletjes van, met het formaat van een pingpongbal.
  3. Verhit een scheut olie in een wok en bak de balletjes goudbruin. Maak ondertussen de ketjapsaus.

Zo maak je de ketjapsaus:

  1. Doe de ingrediënten voor de saus in een steelpannetje en breng aan de kook.
  2. Laat 5 tot 10 minuten op laag vuur staan, tot de ketjap saus is ingedikt.
  3. Leg de gehaktballetjes op een schaal en schenk de ketjapsaus eroverheen.
TIP! Garneer de gehaktballetjes in ketjapsaus met gebakken uitjes en in dunne ringen gesneden bosui.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Gehaktballetjes in ketjapsausDit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Voor bij de borrel // Filodeeghapjes met feta en spinazieVoor bij de borrel // Filodeeghapjes met feta en spinazie
  • Voor bij de borrel // Tortilla met chorizo en geitenkaasVoor bij de borrel // Tortilla met chorizo en geitenkaas
  • Borrelbrood met twee soorten kaas en chorizoBorrelbrood met twee soorten kaas en chorizo
  • Voor bij de borrel // Gepaneerde polpettesVoor bij de borrel // Gepaneerde polpettes

Te vinden onder:Recepten, Voor bij de borrel Tags:borrelen, borrelhap, gebakken uitjes, gehaktballetjes, ketjap, voor bij de borrel

« 7 x afvalmethodes die NIET werken + wat wel werkt (voor mij)
Oosters borrelplankje met Aziatische gerookte zalmsalade »

Reacties

  1. Nicole zegt

    28 juli 2017 at 10:33

    Wij hadden ook een diskette met lingo erop. Ik vond het toen geweldig ;) En wat een lekkere balletjes, met hele mooie foto’s :)

    Beantwoorden
  2. Joanne zegt

    29 juli 2017 at 09:46

    Oh, wat lekker dit!

    Beantwoorden
  3. Floor zegt

    14 augustus 2017 at 16:58

    Super lekker!
    Koud meegenomen als hapje tijdens een dagje weg met de familie.
    Iedereen wilde het recept hebben, heel lekker! :)

    Beantwoorden
  4. Sharon zegt

    26 december 2017 at 11:22

    Wat voor ketjap gebruik je, de zoute of de zoete variant?

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      27 december 2017 at 11:19

      Ik gebruik altijd ketjap manis. De zoete variant dus!

      Beantwoorden
      • Sharon zegt

        27 december 2017 at 12:43

        Bedankt!

        Beantwoorden

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon

We gebruiken cookies op onze website om je bezoek nog leuker te maken.Oke, prima!