BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Oesters gegratineerd met champagne

27 december 2016 door Stefanie Reageer

Oesters gegratineerd met champagneDeze oesters gegratineerd met champagne maken van je borrel of diner een succes. Ze zijn gegratineerd met lobbige sabayon, gemaakt op basis van champagne en die fijne smaakmaker dragon. Een schepje op de oester, even onder de grill en dan heb je deze heerlijkheden.

Mooi puur

Er zijn mensen die vinden dat je de oester geen recht aan doet zodra je deze een bereiding geeft. De smaak van het schelpdier is zo mooi puur en zilt dat ik snap wat ze bedoelen. Toch vind ik een oester gecombineerd met iets, altijd zelf heel lekker. Mijn wens is wel om de oester zoveel mogelijk in haar waarde te laten. Dus geen gegratineerde oesters met zes centimeter oude kaas erop gesmolten. Hoe lekker kaas ook is, je kunt dan beter een plak smelten en zonder oester eten. Met een heel dun laagje of bijvoorbeeld de Bloody Mary oesters wordt het een heel anders verhaal.

Oesters gegratineerd met champagne

Sabayon

Deze oesters gegratineerd met champagne vallen ook onder de hierboven genoemde categorie. Ik heb er echt van genoten. Nu vraag je je misschien af hoe je gratineert met champagne. Dat leg ik je uit. Je maakt een sabayon op basis van een mousserende wijn. Champagne dus, maar prosecco of cava kan ook. Zolang de wijn maar droog is. Dat schep je op de oesters en dat gaat samen even onder de grill. Het is eigenlijk best simpel om te maken. In de sabayon zit trouwens ook dragon en dat proef je.

Heb je nog een lekker voorgerecht of amuse nodig? Een hapje bij de borrel? Dan is dit echt een aanrader!

Oesters gegratineerd met champagne
Voor 6 tot 8 personen

Oesters gegratineerd met champagne

Dit zit erin:

  • 24 Zeeuwse creuses van Prins & Dingemanse
  • 1 glas Champagne, cava, prosecco of een andere droge mousserende wijn kan ook 1 takje dragon, fijngehakt
  • 3 eidooiers
  • 50 gram geklaarde boter
  • 1⁄2 citroen, enkel het sap
  • Peper
  • Zout

Dit heb je nodig:

  • Oestermes
  • Steelpan
  • Pan
  • Hittebestendige kom
  • Zeeg
  • Bakplaat

Zo maak je het:

  1. Verwarm de grill van de oven voor op de hoogste stand.
  2. Open de oesters. Bescherm de hand waar je de oester in vasthoudt goed. Dit kan met een oesterhandschoen, maar een theedoek werkt ook prima. Houd de vlakke kant van de oester boven en het scharnier naar je toe.
  3. Een oester open je het beste met een oestermes. Deze steek je in het scharnier. Wrik heel rustig met een draaiende polsbeweging. Zodra de oester opent, snijd je de sluitspier door met het mes langs de vlakke kant te schrapen. Snijd de oester aan de onderkant los haal hem uit de schelp.
  4. Houd het oestervlees apart en vang het vocht op. Zeef dat daarna om schelpresten te verwijderen. Bewaar de schelpen
  5. Breng de champagne en dragonblaadjes aan de kook in een steelpan. Laat circa 5 minuten op laag vuur trekken. Zeef het vocht.
  6. Breng een pan water aan de kook en zet er een hittebestendige kom op. Doe het mengsel van wijn en dragon, 3 kleine eetlepels oestervocht en de eidooiers in de kom. Klop geleidelijk de geklaarde boter er met een garde doorheen. Nu krijg je een lobbige sabayon. Breng deze op smaak met citroensap, zout en peper.
  7. Doe het oestervlees in een steelpan met het overgebleven oestervocht en verwarm 1 tot 2 minuten. Zeker niet te lang.
  8. Leg de oesterschelpen met de diepe kant op een bakplaat. Doe de oesters hier terug in en schep er wat sabayon overheen. Oesters die omvallen en waar de sabayon uitloopt, ondersteun je met een platte oesterschelp.
  9. Zet onder de grill en gratineer ze 3 tot 5 minuten of tot de oesters goudbruin zijn.
TIP! Serveer de oesters gegratineerd met champagne natuurlijk met een glas bubbels!

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Oesters gegratineerd met champagneDit recept ontwikkelde ik voor Prins & Dingemanse.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Oesterij in Yerseke // voor oesters en fruits de mer op de oesterputtenOesterij in Yerseke // voor oesters en fruits de mer op de oesterputten
  • Venusschelpen zoals in Portugal (Amêijoas à Bulhão Pato)Venusschelpen zoals in Portugal (Amêijoas à Bulhão Pato)
  • Gestoomde oesters met zwarte bonensausGestoomde oesters met zwarte bonensaus
  • Proeverij van drie soorten schelpenProeverij van drie soorten schelpen

Te vinden onder:Recepten, Voor bij de borrel, Voorgerechten Tags:borrelhap, bubbels, champagne, dragon, fruits de mer, oesters, oud en nieuw, Prins & Dingemanse

« Gepocheerde peer met sabayon en gekarameliseerde gebakken uitjes
Voor bij de borrel // Mini quesadillas met pittig gehakt »

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon