BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Gegratineerde mosselen met citroendressing

19 juli 2016 door Stefanie Reageer

Gegratineerde mosselen met citroendressingDeze gegratineerde mosselen met een frisse citroendressing zijn zo lekker en vooral ook heerlijk zomers. Perfect voor tijdens een etentje, maar ook bij de borrel smaken ze heerlijk. Ik deel het recept met je en ik vertel je vandaag ook alles over mijn nieuwe samenwerking met Prins & Dingemanse.

Garnalencocktail

Mosselen, garnalen, kreeft, krab, oesters, kokkels, zeekraal… Ik houd van alles wat ook maar een schaal of een schelp heeft. Voor een plateau fruits de mer kun je me ’s nachts wakker maken en een bord oesters met een glas bubbels voelt elke keer weer als een feestje. Ook een pasta met vongole veraci of schelpjes gewokt met knoflook, citroensap en koriander staan regelmatig op tafel in huize Spoon en maken me zo gelukkig.

Als klein kind had ik al een zwak voor alles uit de zee. Ik vertelde al eens dat ik vroeger liever een garnalencocktail at, dan een kindermenu met frietjes en een snack. Toen ik een jaar of 3 was riep ik dat ik in mijn vorige leven in een viswinkel werkte. Tel daar bij op dat ik geboren en getogen ben in Zeeland, met het strand op steenworp afstand en vissen van sterrenbeeld. Inderdaad, de zee heeft een speciale plek in mijn leven.

Glim van trots

Dit is een wat lange inleiding voor wat ik wil vertellen. Ik glim dan ook van trots en ik ben dolblij dat ik vanaf nu samenwerk met Prins & Dingemanse uit het Zeeuwse Yerseke. Een echt familiebedrijf wat al meer dan 135 jaar bestaat. Vijf generaties van vakmanschap en een passie voor zeevruchten. Beroemd om hun overheerlijke mosselen, oesters en andere schaal– en schelpdieren. Hoe tof is dat? Voor mij zijn zij een begrip. Als ik denk aan mosselen en oesters, dan denk ik aan Prins & Dingemanse. Ook alle andere schaal- en schelpdieren uit het assortiment zijn meer dan de moeite waard. Wat dacht je van venusschelpen, kokkels en mesheften? Maar ook alikruiken, krabben, kreeft, garnalen, zilte groentes, zeewier en een selectie gekookte schelpdieren.

Little Spoon X Prins & Dingemanse // Gegratineerde mosselen met citroendressingIk ga recepten voor Prins & Dingemanse ontwikkelen, die je terug vindt op hun eigen website en hier op Little Spoon. Daarnaast blog ik hier regelmatig over de producten, gecombineerd met een leuk verhaal en een lekker recept. Gewoon zoals je van mij gewend bent. Ik laat je zien hoe veelzijdig schaal- en schelpdieren zijn en dat het bereiden ervan echt niet moeilijk, of eng is.

Oesters

Regelmatig werk ik met schaal- en schelpdieren, maar eerlijk is eerlijk, dat zie je nog niet echt terug op Little Spoon. Daar breng ik verandering in, de komende tijd. Dat is meer dan nodig. Bereid je voor op allerlei lekkere recepten met mosselen de komende tijd. maar ook met andere schelpjes en schaaldieren. En wanneer het oesterseizoen start, experimenteer ik met oesters en Verder ga ik aan de slag met schelpjes, die wellicht niet zo traditioneel zijn. Ook rond kerst (ik weet het, eerst nog de zomer) deel ik lekkere gerechten die schitteren tijdens het kerstdiner. Ik laat je zien dat het echt niet moeilijk is om te koken met schaal- en schelpdieren. Dat ook jij dat kan en dat het zelfs makkelijk is.

Little Spoon X Prins & Dingemanse // Gegratineerde mosselen met citroendressingEten van fruits de mer is feestelijk. Het voelt voor mij aan als vakantie, maar dan gewoon thuis. Of het nou op een doordeweekse en drukke woensdag is, of op een vrije zaterdag. Met vrienden uren tafelen met grote schalen zilte lekkernijen in het midden. Barbecue met krabpoten en scheermessen. Gecombineerd met bijpassende wijnen of bijzondere cocktails. Het is niet alleen ongelofelijk lekker, maar het heeft ook zoiets gezelligs. Peuteren, peuzelen en net zo lang pielen tot je alles uit de schalen hebt. Het mosselseizoen is in volle gang. Die van Prins & Dingemanse zijn wereldberoemd om hun specifieke smaak, lekker stevige bite en structuur. De Zeeuwse bodemcultuurmosselen worden trouwens binnen 24 uur na vangst in de Oosterschelde al naar de klant gebracht.

Genieten maar

We trappen dan ook maar direct af met een lekker recept voor gegratineerde mosselen met een frisse citroendressing. Ik maakte ze voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst. Nadat je de mosselen even kort kookt, strijk je de mossel in met een beetje frisse citroendressing, daarover gaat wat Parmezaanse kaas en paneermeel. De smaken bij elkaar zijn geweldig. Lekker als avondmaal, maar ook bij de borrel is dit echt een succes. Schenk jezelf een glas koele witte wijn in en genieten maar.

Gegratineerde mosselen met citroendressing
Voor 4 personen

Gegratineerde mosselen met citroendressing

Dit zit erin:

  • 2 kilo mosselen
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • Sap van 1 citroen
  • Olijfolie
  • 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • Paneermeel
  • Peper
  • Zout
  • Paar takjes peterselie, fijngehakt

Dit heb je nodig:

  • Bakplaat, eventueel bekleed met bakpapier
  • Mosselpan
  • Snijplank + mes
  • Kleine kom
  • Kwastje

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Spoel de mosselen in ruim koud water. Gooi kapotte mosselen, of exemplaren die open staan en zich na een tikje met de achterkant van een lepel of tegen het aanrecht, niet sluiten, weg.
  3. Doe de mosselen in een grote pan. Breng aan de kook en leg het deksel op de pan. Je hoeft geen vocht toe te voegen, want je kookt de mossel in zijn eigen vocht. Laat de mosselen op hoog vuur een paar minuten koken tot alle mosselen open zijn. Schud tussendoor een keer op zodat ook de mosselen onderin de pan openen.
  4. Maak ondertussen de citroendressing. Meng de knoflook met citroensap, een flinke scheut olijfolie, wat peper en zout.
  5. Laat de mosselen kort afkoelen. Haal de schelpen uit de pan, maak ze helemaal open en leg op de bakplaat. Herhaal dit tot alle mosselen op zijn.
  6. Smeer met een kwastje alle mosselen in met een beetje citroendressing. Doe dan over allemaal wat Parmezaanse kaas en een beetje paneermeel.
  7. Zet 5 minuten in de oven of tot de kaas gesmolten is.
  8. Garneer de gegratineerde mosselen met fijngehakte peterselie.
TIP! Deze gegratineerde mosselen zijn lekker als avondeten, maar ook voor de borrel is dit een succes. Trek een flesje bubbels open en genieten maar.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Prins & Dingemanse.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Snelle spaghetti met mosselen en ansjovisSnelle spaghetti met mosselen en ansjovis
  • Gewokte mosselen met chorizo, tomaat en rode peperGewokte mosselen met chorizo, tomaat en rode peper
  • Orzo met pompoen en boerenkoolOrzo met pompoen en boerenkool
  • Gekookte mosselen met zeekraalGekookte mosselen met zeekraal

Te vinden onder:Hoofdgerecht, Recepten, Voor bij de borrel Tags:Borrelhappen, Little Spoon X Prins & Dingemanse, makkelijk, mosselen, parmezaanse kaas, samenwerking, zeeland

« Semi gezonde muffins met blauwe bessen en kokos
Aardappelsalade met zalm, dille en zeekraal »

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon