BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Lamsköfte met pistachenoten en platbrood

26 april 2016 door Stefanie Reageer

Lamsköfte met pistachenoten en platbroodMet deze lamsköfte met pistachenoten en platbrood zet je een feestmaal op tafel. Ik maakte het gehakt zelf, dat is echt zo gepiept, maar gehakt kopen is natuurlijk ook een optie.

Heftig en overheersend

Op de één of andere manier eet ik dingen altijd met periodes. En dan zo vaak en veel dat ik er ook weer voor een hele tijd klaar mee ben. Zo was dat ook met lamsvlees. Niet dat ik dat overdadig of hele dagen at, maar toch wel wekelijks. De smaak is vrij heftig en overheersend. Op een gegeven moment stond het me tegen.

Oogkleppen

Bij een winkel bij mij in de buurt kocht ik het vlees altijd. Blijkbaar had ik destijds, lees een jaar of acht geleden, oogkleppen op. Ik was nog een stuk jonger en dacht veel minder na over wat voor vlees ik kocht en waar ik dat dan deed. Het was niet duur, dus als student is dat natuurlijk al een goede reden om iets aan te schaffen. Op een gegeven moment merkte ik op dat het in de winkel niet zo aangenaam rook. En dat is nog heel netjes gezegd. Laatst stapte ik er nog eens binnen en het stonk er naar vlees. De winkel was vies en warm. Ik snapte niet dat ik daar ooit mijn vlees kocht. Het zorgde ervoor dat ik lam schrapte en niet meer at.

Lamsköfte met pistachenoten en platbrood

Geen fancy vitrine

Sinds een tijdje koop ik vaak vlees bij Slagerij Brouwer in Middelburg. Een slagerij waar je terug in de tijd stapt. Geen fancy vitrine, kant-en-klare maaltijden en kippen aan het spit. Wel eerlijke stukken vlees, afkomstig uit Zeeland en vaak biologisch of scharrel. In de winter heeft de slager veel wild en je koopt er zijn eigen gemaakte paté.
Het aanbod is niet extreem uitgebreid en dat spreek me eigenlijk wel aan. De laatste keer dat ik er boodschappen deed had de slager Zeeuws lam. Ik besloot de proef op de som te nemen. Prachtig vlees wat à la minute voor mij werd afgesneden.

Heerlijk van smaak

Het was heerlijk van smaak. Niet dat overheersende, wat ik nog zo goed proefde van vroeger. Ik had al een hele tijd zin in köfte dus dat maakte ik er dan ook mee. Dit recept is geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver en komt uit Thuis bij Jamie. Dit is toch wel mijn lievelingskookboek van Jamie. Hij vertelt je hoe je de lekkerste gerechten uit het seizoen maakt. Deze lamsköfte past perfect in de lente. Het vlees hakte ik in de keukenmachine fijn tot gehakt. Heel fijn is het trouwens niet maar dat maakt niets uit. Heerlijk op platbrood, met kruidige salade en ingelegde rode ui. Heb je nou geen platbrood? Een pita kan ook.

Lamsköfte met pistachenoten en platbrood
Voor 4 personen

Lamsköfte met pistachenoten en platbrood

Dit zit erin:

  • 500 gram lamsvlees van de schouder of nek, in blokjes (of anders lamsgehakt)
  • Klein bosje tijm, enkel de blaadjes
  • 1 eetlepel gedroogde chilipepers
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • Geraspte schil van 1 citroen + het sap
  • Flinke hand pistachenootjes
  • 1 zakje gemende sla
  • Paar takjes verse munt, enkel de blaadjes
  • Klein bosje koriander, grof gehakt
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • Olijfolie
  • 4 platbroden
  • Griekse yoghurt, naar smaak
  • Peper
  • Zout

Dit heb je nodig:

  • Keukenmachine
  • Koekenpan
  • Snijplank + mes

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe het vlees samen met het grootste gedeelte van de tijm, chilipeper, komijn en citroenrasp (bewaar van alles een klein beetje voor de garnering), zout, peper en pistachenootjes in de keukenmachine. Doe het deksel erop en pulse een paar keer totdat het vlees eruitziet als gehakt.
  3. Draai kleine langwerpige gehaktballetjes. Herhaal tot al het vlees op is.
  4. Knijp de citroen uit in een kommetje en doe daar de rode ui bij. Dit haalt het scherpe er van af.
  5. Meng de sla samen met de munt en koriander in een kom. Maak aan met een beetje olijfolie en citroensap.
  6. Verhit olijfolie in de koekenpan en bak de lamsköfte goudbruin.
  7. Terwijl het vlees bakt, verwarm je het platbrood kort in de oven. Maximaal 3 minuten, anders wordt het brood te hard.
  8. Verdeel wat salade over het platbrood, leg er wat lamsköfte op, een schep Griekse yoghurt en garneer met rode uien, wat blaadjes tijm, gedroogde chilipeper en wat citroenrasp.
TIP! De lamsköfte bereid je ook super goed op de barbecue.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Lamsköfte met pistachenoten en platbrood

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via Bol.com, ontvangt Little Spoon een klein percentage. Jij betaalt niets meer dan normaal en ik heb de mogelijkheid om te investeren in Little Spoon en mijn website nog leuker en beter te maken.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Groene salade met romige tahindressing en eetbare bloemenGroene salade met romige tahindressing en eetbare bloemen
  • Couscoussalade met gegrilde witte asperges en chorizoCouscoussalade met gegrilde witte asperges en chorizo
  • Sang Choi Baos // slablaadjes gevuld met gehaktSang Choi Baos // slablaadjes gevuld met gehakt
  • Linzensalade met bloemkool, kerrie en limoendressingLinzensalade met bloemkool, kerrie en limoendressing

Categorie: Hoofdgerecht, Recepten Tags: barbecue, hoofdgerecht, koriander, Lamsköfte, lamsvlees, munt, platbrood, salade

« Fris sapje met groene appels, bleekselderij, gember en limoen
Anti-katerontbijt #3: te gekke tosti met twee soorten kaas »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok