BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Lemon curd zelf maken

19 maart 2016 door Stefanie 8 Reacties

Zelfgemaakte lemon curdScones zijn wat mij betreft niet compleet zonder clotted cream, maar al helemaal niet zonder zelfgemaakte lemon curd. En weet je wat? Het is ook nog eens heel eenvoudig te maken.

Zuur kijken

Ik verkies zuur boven zoet. Dat zegt ongetwijfeld iets over mijn persoonlijkheid. Ik ben ook enorm goed in zuur kijken, maar ja daar gaat het nu niet om. Zoet samen met zuur is wat mij betreft de beste combinatie. De laatste tijd heb ik een zwak voor alles wat met citroen en suiker te maken heeft. Het liefste dan ook nog met vanille en witte chocolade. Alhoewel dat in deze lemon curd niet zo’n goed idee is. Of misschien toch wel. Ik bedenk me dat een witte chocoladecake met vanille best heel goed kan met deze zelfgemaakte curd.

Zelfgemaakte lemon curd
Toen ik laatst scones bakte, was het wat mij betreft echt noodzaak om ook lemon curd te maken. Begrijp me niet verkeerd, een scone met clotted cream en aardbeienjam vind ik verrukkelijk, maar er gaat niets boven dit gele goedje. Ik lepel het met gemak uit de glazen pot. Dat deed ik dan ook.

Feest

Eerlijk gezegd dacht ik dat het best een klus zou zijn, om lemon curd zelf te maken. Waarom weet ik niet, maar dat vermoedde ik gewoon. Het viel alles mee. Het was zelfs een eitje. Ik denk dat het serieus slecht tien minuten van je tijd in beslag neemt. Daarna schenk je de boel in een pot, zet dat een nacht in de koelkast en de volgende ochtend is het feest.

Zelfgemaakte lemon curd
Voor 1 flinke pot vol

Zelfgemaakte lemon curd

Dit zit erin:

  • 160 gr kristalsuiker
  • 6 eidooiers
  • Geraspte schil en sap (100 ml) van 2 citroenen
  • 100 gr koude boter, in kleine blokjes

Dit heb je nodig:

  • Steelpan
  • Zeef
  • Glazen pot
  • Rasp

Zo maak je het:

  1. Klop de suiker, eidooiers, citroenschil en het citroensap in een pan en verwarm alles op middelhoog vuur.
  2. Blijf goed roeren, maar breng niet aan de kook. Anders stollen de eieren.
  3. Haal de pan van het vuur en roer de boter door het ei- en citroenmengsel.
  4. Zeef het mengsel en schenk in een glazen pot. Laat goed afkoelen.
  5. Zet in de koelkast tot de lemon curd goed koud is en een dikke structuur heeft. Na een nacht heb je  het beste resultaat.
TIP! Deze zelfgemaakte lemon curd is natuurlijk heerlijk met verse scones, maar ook een klodder bij deze citroencake smaak heel goed.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Zelfgemaakte lemon curd

Dit vind je misschien ook leuk

  • Frisse frittata met citroen, groene aspergetips, aardappel en kruiden saladeFrisse frittata met citroen, groene aspergetips, aardappel en kruiden salade
  • Ricotta & citroen pannenkoekjes met yoghurt en frambozenRicotta & citroen pannenkoekjes met yoghurt en frambozen
  • Vers gebakken scones met clotted creamVers gebakken scones met clotted cream
  • Yoghurt panna cotta met vanille en granaatappelpitjesYoghurt panna cotta met vanille en granaatappelpitjes

Categorie: Ontbijt, Recepten, Taartjes en andere zoetigheid Tags: citroen, lemon curd, makkelijk, ontbijt, Pasen, scones

« Vers gebakken scones met clotted cream
3 x gezonde dips met knapperige groente »

Reacties

  1. Vivian | stayaliveandcooking zegt

    19 maart 2016 om 18:45

    Weeuw! We hebben een keertje een soort toetjes gemaakt van koekjes met lemon curd (uit een potje) was nog leuker geweest als we dit geweten hadden!
    Leuk idee. Ga ik zeker onthouden!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      24 maart 2016 om 09:16

      Met homemade lemon curd was je toetje nog lekkerder ;-) Aanrader voor volgende keer.

      Beantwoorden
  2. Sandra zegt

    1 oktober 2016 om 20:04

    Misschien handig om erbij te zetten hoelang je het moet opwarmen?
    k Heb m vanmiddag gemaakt en wist niet goed hoelang dus ik hoop dat hij dikker wordt in de koelkast… ?

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      1 oktober 2016 om 22:23

      Hij wordt dikker in de koelkast door het afkoelen!

      Beantwoorden
      • Sandra zegt

        2 oktober 2016 om 13:51

        Gelukt!
        De cheese cake ( wel met bastogne bodem) lemoncurd waren heerlijk!

        Beantwoorden
        • Stefanie zegt

          2 oktober 2016 om 14:14

          Super! Heel blij dat het gelukt is. Geniet ervan.

          Beantwoorden
  3. Lonneke zegt

    6 april 2017 om 17:25

    Helaas niet gelukt, de volgende ochtend zat er een dikke laag boven op (boter?) en onderop vloeibare lemoncurd. Wat heb ik fout gedaan? Kan ik het opnieuw verwarmen en misschien meer laten indikken? De smaak is wel erg goed, het eindresultaat zou alleen wat homogener en dikker mogen zijn (:

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      6 april 2017 om 18:19

      Wat super jammer! Ik heb echt geen idee wat je verkeerd gedaan kan hebben. Het lijkt bijna wel inderdaad de boter die naar boven gaat. En als je het roert? Wat betreft het opkoken, ik zou het gewoon proberen. Anders gooi je het waarschijnlijk toch weg?

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok