BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Pie met pompoen en paddenstoelen

16 december 2015 door Stefanie 2 Reacties

Pie met pompoen en paddenstoelenOf ze deze pie met pompoen en paddenstoelen ook echt in Engeland eten, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik gek ben op Engelse films en in mijn eigen film serveren ze deze stevige en hartige pie gewoon in de pub. Je krijgt vandaag van mij dit heerlijke recept. Een heerlijk hoofdgerecht voor bij een winters etentje.

Movie buddy

Als je op zoek bent naar iemand waar je lekker lange filmavonden mee wil beleven, ben je mij aan het verkeerde adres. Niet omdat ik niet graag films kijk hoor, want een filmpje op z’n tijd vind ik super leuk. Het probleem is alleen dat ik de aftiteling nooit haal. Ik val altijd in slaap. Vooral thuis op de bank. Dan lig ik zo lekker onder mijn kleedje. Helemaal ontspannen. Na een minuut of tien of soms nog wel eerder worden mijn ogen zwaar. Ik kan er tegen vechten, maar waarom zou ik? Ogen die wegdraaien omdat ze dicht willen, maar jij, die zich er tegen verzet. Nee hoor, been there, done that. Ik laat me lekker in slapen zakken om vervolgens twee films en vier uur later wakker te worden. Klinkt niet echt als een gezellige movie buddy hè? Mijn schatje vindt dit nooit zo’n probleem. Houd ik in ieder geval mijn mond. Lekker rustig. Ik moet er wel bij vertellen dat de bios ook geen garantie biedt tegen knikkebollen.

Pie met pompoen en paddenstoelen

Filmbarbaar

Ik heb in mijn leven dus al heel wat films gezien, maar dan voornamelijk het begin. Ken je de film Pulp Fiction? Zonder te overdrijven heb ik daar al wel tien keer het begin van gezien. Ook tussenstukjes, want ja soms word je tijdens zo’n power nap wakker en kijk je weer een stukje mee. Het einde zag ik nog nooit. Tot vorig jaar een keer. Ik wilde het per se, omdat iedereen altijd zo lyrisch is over die film. Eerlijk gezegd kan ik me er nog weinig van herinneren dus echt veel indruk maakte het niet op me. Ben ik nu een filmbarbaar?

Love Actually

Waarschijnlijk wel, als ik je vertel bij wat voor films ik over het algemeen wel wakker blijf. Ik ben dol op high school films, compleet met cheerleaders, prom night en van die perfecte stelletjes die gekroond worden tot prom king en prom queen. Het allermeeste houd ik van romantische comedy’s. Liefste niet de Amerikaanse met de Engelse en als ze nog ergens iets kerstachtigs bevatten, ben ik dol gelukkig. Love Actually bijvoorbeeld. Bij zo’n film slaat je fantasie toch helemaal op hol? Ook Bridget Jones Diary en Nothing Hill kan ik blijven kijken. Of wat dacht je van Mary Poppings en Nanny McFee? Ik weet zeker dat ik bij een avondje deze films wakker blijf. Alhoewel..

Pie met pompoen en paddenstoelen

Cottages

Ik weet niet wat het is, maar de Engelse films hebben iets kneuterigs en gezelligs. Het voelt echter dan Amerikaanse films. Het is een film, I know, maar toch. Vooral het Engelse platteland vind ik geweldig. Zo groen en dan die mooie cottagehuisjes met bijbehorende tuinen. Ik zie mezelf al wandelen door de natuur daar om vervolgens moe maar voldaan in een pub te belanden waar je aanschuift voor zo’n typische sunday roast of een echte pie. Je raadt het al, daar komt mijn inspiratie voor deze pie met pompoen en paddenstoelen vandaan.

Stevig en hartig

Hij is verrukkelijk. Stevig en hartig van smaak, met een kleine vleugje zoet door de pompoen. Geen idee of je in een Engelse pub een pie met pompoen en paddestoelen eet, maar in mijn fantasie gewoon wel. Wie weet speel ik zelf een keer een rol in mijn eigen romantische komedie die zich afspeelt op het Engelse platteland. Met mijn eigen schatje in de hoofdrol. Kunnen we direct het pub food testen.

Pie met pompoen en paddenstoelen
4 personen

Pie met pompoen en paddenstoelen

Dit zit erin:

  • ½ flespompoen, geschild en in kleine blokjes
  • 400 gram paddenstoelen, grot gehakt
  • 10 plakjes hartige taartdeeg of kant-en-klaar deeg op een rol (deze wilde ik gebruiken maar was op in de supermarkt)
  • 1 ui, gesnipperd
  • Paar takjes tijm, enkel de blaadjes
  • 50 gram bloem
  • 50 gram roomboter
  • Scheutje olijfolie
  • ½ liter groentebouillon
  • 125 milliliter slagroom
  • 50 milliliter droge witte wijn

Dit heb je nodig:

  • Ovenschaal
  • Steelpan
  • Koekenpan
  • Garde
  • Uitsteker in de vorm van een ster

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de blokjes pompoen 5 tot 10 minuten, tot ze iets zachter zijn.
  2. Laat de boter op een zacht vuurtje smelten in de pan.
  3. Als de boter helemaal vloeibaar is voeg je al roerend een eetlepel bloem toe. Als de bloem is opgenomen door de boter, herhaal je dit totdat de bloem op is en je een dik papje hebt, of ook wel een roux genaamd.
  4. Laat de roux al roerend nog vijf minuten verder garen, zodat de bloem niet rauw is. Pas goed op dat de roux niet aanbrand.
  5. Terwijl de roux gaart, verwarm je een koekenpan waarin je het gesnipperde uitje glazig laat worden. Na een paar minuten voeg je de pompoen en paddenstoelen toe, zet het vuur wat hoger en bakt de paddenstoelen. Breng op smaak met peper, zout en de blaadjes tijm.
  6. Als de roux gaar is giet je langzaam de witte wijn bij de roux. Doe dit ook weer al roerend.
  7. Is de wijn helemaal opgenomen, voeg je de bouillon toevoegen. Dit doe je met kleine hoeveelheden tegelijk. De scheut bouillon laat je helemaal opnemen door de roux. Roer goed zodat er geen klontjes ontstaan. Herhaal dit tot de bouillon op is. Je hebt nu een vrij dunne ragout. Warm hem nog even goed door, zodat de saus wat indikt. Niet aan de kook brengen, maar op zacht vuur laten staan.
  8. Inmiddels is de ragout wat ingedikt, nu voeg je de slagroom en de paddenstoelen toe. Meng goed en warm nog even door.
  9. Vet een ovenschaal in met wat boter en bekleed met de hartige taartdeeg. Prik er met een vork gaatjes in, bekleed met bakpapier en bak 15 minuten met een blinde vulling.
  10. Verwijder de blinde vulling en bak nog een keer 15 minuten.
  11. Schep nu de ragout erin en dek af met nog een laag deeg. Houd nog wat deeg over voor de sterren. Bestrijk het deeg met eigeel, steek de sterren uit en plak die bovenop. Bestrijk ook de sterren met eigeel. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg.
  12. Zet de pie met pompoen en paddenstoelen 35 tot 45 minuten in de oven. Als het deeg mooi goudbruin in haal je de pie met pompoen en paddestoelen uit de oven.
TIP! Ook met andere groentes toegevoegd aan de ragout is de pie heerlijk. Stukjes wortel of pastinaak bijvoorbeeld.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Pie met pompoen en paddenstoelen

Dit vind je misschien ook leuk

  • Pompoengalette met paddestoelen, verse groene kruiden en chaumesPompoengalette met paddestoelen, verse groene kruiden en chaumes
  • Plaattaart met pompoen, pittige salami en taleggioPlaattaart met pompoen, pittige salami en taleggio
  • Hartige taart met pompoen, spinazie en belegen kaasHartige taart met pompoen, spinazie en belegen kaas
  • Nostalgie: paddenstoelenragoutNostalgie: paddenstoelenragout

Te vinden onder:Hoofdgerecht, Recepten Tags:hartige taart, hoofdgerecht, kerst, paddenstoelen, pompoen, tijm

« Stoofpeertjes met vanille
Winterse hertenstoofpot »

Reacties

  1. Lieke zegt

    28 januari 2016 at 22:45

    Ik maak een soortgelijke saus met lasagna bladen. Ook heerlijk.alleen behoorlijk veel calorieën, omdat er ook nog kaas overheen gaat.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      1 februari 2016 at 07:05

      Hmmm lijkt me ook wel heel lekker, maar mega heftig ;-)

      Beantwoorden

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon