BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Stoofpeertjes met vanille

15 december 2015 door Stefanie 2 Reacties

Stoofpeertjes met vanilleStoofpeertjes vind ik echt de smaak van winter. Kruidig, zoet, verwarmend en heel lekker bij stoofpotten. Ik maakte mijn eigen variant met vanille. Meer dan geslaagd, daarom deel ik vandaag het recept met je.

Het koken voor kerst zat er al een paar weken op. Samen met vriendin Loets kookte ik negen gerechten, zette ze op de foto en eerlijk, ze zijn nog niet eens allemaal uitgewerkt. Wees gerust, dat komt echt, want ruim voor kerst staat alles online. En ik beloof jullie, ik maak ook nog een post met allerlei leuke menusuggesties. Ik word een Rupsje Nooitgenoeg als ik een bord heerlijk eten voor mijn neus heb staan, maar ook met het verzamelen van de leukste en lekkerste kerstrecepten voor jullie. Mijn hoofd stroomt over van ideeën die ik onmogelijk allemaal kan uitvoeren zo net voor kerst. Gelukkig is het volgend jaar gewoon weer kerst. Natuurlijk is het straks ook nog echt kerst, maar ik beken, die twee dagen kook ik zo min mogelijk ;-).

TV-kok

Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dook ik vorig weekend toch nog een keer de keuken in. Dit keer met mams aan mijn zijde. Ik wil mezelf niet op de schouder kloppen, maar het was gewoon allemaal zo lekker. Bij Slagerij Brouwer in Middelburg kocht ik hert, voor een heerlijke stoof. Ik vond dat daar wel stoofpeertjes bij paste. Dat is dus echt iets wat ik nooit maak. Ooit lang geleden eens. Toen wilde ik stoofpeertjes met twee kleuren. De onderkant van het peertje donkerrood door een nabehandeling met wat port. De bovenkant iets lichter rood. Die mooie strakke rand tussen licht en donker die de tv-kok voor elkaar kreeg, bleef bij mij uit. Wel lekker hoor, maar minder mooi dan ik hoopte.

Stoofpeertjes met vanille
Daarna probeerde ik nog eens de stoofpeertjes volgens het recept van mijn schoonmoeder. Die van haar zijn prachtig van kleur, glanzend, sappig en zoet. Ook die evenaarde niet het voorbeeld wat ik namaakte. Zo jammer, want ze zijn echt heerlijk als mijn schoonmoeders ze maakt. Weet je, dit was gewoon een teken. Bedenk je eigen variant op stoofpeertjes.

Steranijs, kruidnagel én vanille

Dat deed ik. Zonder een plan, soort van dan, ging ik aan de slag. Rode wijn in het pannetje, steranijs en kruidnagel. Ik wilde een kaneelstokje meekoken, maar bedacht me dat ik ook nog een vanillestokje in de kast had liggen. Die ging in de pan. Ik ben dol op kaneel, maar de laatste tijd en dan vooral sinds het melktaartje, heb ik ook een zwak voor vanille. Wat mij betreft, experiment geslaagd, want was het smullen. Probeer het eens uit en serveer deze wijnrode plaatjes bij je kerstdiner!

Stoofpeertjes met vanille
Voor 4 tot 6 personen

Stoofpeertjes met vanille

Dit zit erin:

  • 11 Gieser Wieldeman
  • ½ fles rode wijn
  • 100 gram vanillesuiker
  • 4 kruidnagels
  • 1 vanillestokje
  • 3 steranijs

Dit heb je nodig:

  • Pan
  • Mesje
  • Item
  • Item

Zo maak je het:

  1. Schil de stoofpeertjes. Laat het steeltje zitten en snijd een stukje van de onderkant af, zodat de peertjes om rechtop staan in de pan.
  2. Zet de peertjes in de pan, schenk de rode wijn erover en vul aan met water tot de peertjes onder staan. Die de steranijs en kruidnagel in de pan. Schraap het merg uit het vanillestokje. Doe zowel het merg als het stokje bij de wijn.
  3. Laat de peertjes 2 tot 3 uur zacht stoven. Keer af en toe om zodat ze aan alle kanten diezelfde mooie kleur krijgen.
  4. Als je het lekker vindt, kook je het sap met de wijn nog in tot een siroop. Deze schenk je over je stoofpeertjes.
TIP 1! Vind je kaneel lekkerder? Vervang het vanillestokje dan door een kaneelstokje.
TIP 2! Stoofpeertjes zijn ook geweldig als basis voor een crumble. Vervang in dit recept de bramen en appel door stoofpeertjes.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Stoofpeertjes met vanille

Dit vind je misschien ook leuk

  • Glanzende witte stoofpeertjesGlanzende witte stoofpeertjes
  • Witlof met ham en kaas uit de oven maar dan andersWitlof met ham en kaas uit de oven maar dan anders
  • Kerst met Little Spoon // Het grote inspiratie artikelKerst met Little Spoon // Het grote inspiratie artikel
  • Toetje met stoofpeer, witte chocolade en speculaasToetje met stoofpeer, witte chocolade en speculaas

Te vinden onder:Bijgerechten Tags:bijgerecht, kerst, kruidnagel, rode wijn, steranijs, stoofpeertjes, Vanille

« Udon noodles met kip, broccoli en shii-take + Asian Food Lovers
Pie met pompoen en paddenstoelen »

Reacties

  1. Ellen zegt

    17 december 2015 at 21:14

    100 gram vanillesuiker lijkt me een beetje veel. Moet het niet 10 gram zijn?

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      18 december 2015 at 06:28

      Ik gebruik 100 gram vanillesuiker. Natuurlijk kun je dit naar smaak doen!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon