Hoe is het mogelijk dat je onafgebroken zin hebt in iets wat je eigenlijk nog nooit hebt gegeten? Dat vraag ik me serieus af. Ik denk dat ik in heel mijn leven nog nooit rabarber op heb. Ik kan me ook niet herinneren dat mijn moeder ooit iets met rabarber maakte. Toch verschijnt er wel een beeld van een soort draderige appelmoes op mijn netvlies. Klinkt niet heel appetijtelijk al zeg ik het zelf. Ondanks dat beeld, bleef ik zin hebben in rabarber. Gevoed door smakelijk uitziende foto’s op Instagram, dat wel. Want Instagram is voor mij een broedplaats van inspiratie maar ook voor het aanwakkeren van lekkere trek. Iedereen deelt tegenwoordig maar foto’s van al het lekkers wat er gegeten wordt. Iets waar ik mezelf ook meer dan schuldig aan maak natuurlijk ;-). Als je trek hebt is Instragram eigenlijk een verboden oord.
Maar goed die rabarber dus. Omdat dat stemmetje in mijn hoofd bleef, dat stemmetje dat mij commandeerde om iets met rabarber te maken, heb ik gehoorzaamd. Dat iets werd rabarber plaattaart en in de rabarbercompote zit stemgember verstopt. Wat ongelofelijk lekker. Ik heb, na het bakken van deze heerlijkheid al twee dagen ontbeten met zo’n stuk plaattaart. Oeps! Dat zegt genoeg over hoe lekker het is.
Het lijkt wel of rabarber terug van weggeweest is. Misschien ligt het aan mij maar ik zag rabarber echt bijna nooit in de winkel liggen in het seizoen. Nu zie ik het overal. Wie weet komt dat door mijn kleine rabarber obsessie. Om de compote te maken is het natuurlijk het leukste, of vooral het mooiste als je zo rood mogelijke rabarber hebt. Koop je rabarber in de winkel, dan kan dat natuurlijk niet altijd kiezen. Ligt er voornamelijk groene rabarber, dan moet je daar genoegen mee nemen. Ik had geluk. Samen met vriendin An heb ik zelf rabarber gesneden. Of nee, ik sneed en zij hield alle rabarber vast die ik scoorde. En dat was een hoop. Het resultaat? Een heleboel mooie rode rabarber. Van de leftovers probeerde ik nog een heerlijke lentesapje te maken. Met aardbei. Nou echt jak! Heel zuur. Geen succes dus.
Gelukkig was de plaattaart geweldig lekker. Het kost even wat tijd om de taart te maken. Eigenlijk heeft de taart drie onderdelen. De bodem, de compote en de crumble laag. Echt, het is al je tijd waard. Van de compote kan je ook wat meer maken. Bijvoorbeeld om een klein bakje bij de borrel met charcuterie te serveren, voor bij je frietjes of voor over je Griekse yoghurt.
Wat is jouw favoriete rabarberrecept?
Rabarber plaattaart
Voor 8 tot 12 stukjes taart
Dit zit er in de rabarbercompote:
1 kilo rabarber, zo rood mogelijk en in kleine stukjes gesneden
100 gram suiker
8 bolletjes stemgember, fijngehakt
2 eetlepels gembersiroop, ik gebruik de siroop die bij de stemgember in de pot zit
200 milliliter water
Dit zit er in de taartbodem:
200 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram roomboter, om kamertemperatuur
50 milliliter melk
150 gram suiker
2 eetlepels vanillesuiker
3 eieren
Snuf zout
Dit zit er in de crumble:
140 gram bloem
70 gram roomboter, ijskoud
Snuf zout
Zo maak je de rabarbercompote:
Alle ingrediënten voor de compote doe je in een grote pan. Breng het geheel aan de kook. Zodra de rabarber kookt zet je het vuur laag. Laat het in ongeveer 15 tot 20 minuten zacht worden. Ik vind het zelf het lekkerste om de compote helemaal zacht te laten worden. Wil je wat meer structuur? Kook dan iets korter.
Zo maak je de taartbodem:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Pak een stuk bakpapier van 40 cm. Leg dat op je bakplaat en vouw de randjes een beetje omhoog zodat er een laag bakje ontstaat.
Mix in de keukenmachine de boter, suiker, vanillesuiker en het zout tot het een zacht mengsel is. Klop er de eieren één voor één door en voeg pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen. Voeg nu de melk toe en meng goed. Als laatste klopt je het zelfrijzend bakmeel erdoor. Laat de keukenmachine draaien tot het beslag mooi glad is.
Verdeel nu het beslag over het bakje van bakpapier. Bak 20 minuten tot de bodem heel licht goudbruin is. Zodra dit het geval is haal je de bodem uit de oven. Prik er met een vork gaatjes in.
Zo maak je de crumble:
Doe voor de crumble laag de ingrediënten in de keukenmachine en mix tot het een kruimelig deeg is. Met je handen kan natuurlijk ook, maar ik ga graag voor gemak.
Zo maak je de plaattaart:
Alle onderdelen voor de taart zijn nu klaar en we gaan de plaattaart bouwen.
Verdeel de compote over de taartbodem en daarna de crumble over de compote.
Zet de oven op 190 graden en zet de taart nu nog 15 tot 20 minuten in de oven. Als de crumblelaag licht bruin verkleurd is de taart klaar.
Laat even afkoelen en snijd er vierkantjes van.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Maaike zegt
lijkt me heerlijk zeg! ik at vroeger vaak bij mijn oma rabarber en vind het heerlijk! moet inderdaad ook bekennen dat ik het zelf nog nooit heb gemaakt… mocht ik de komende tijd een bordje langs de weg bij een boer zien staan stop ik ook even voor verse rabarber…
Stefanie zegt
Ja echt doen!
Lyanne zegt
Ik denk dat ik serieus ook nog nooit rabarber op heb. Gek eigenlijk! Maar dit ziet er echt heerlijk uit!
Stefanie zegt
Echt het proberen waard!
Eef zegt
Heerlijk! Ik ben dol op rabarbar maar moet eerlijk bekennen dat ik er dit seizoen nog niets mee hebt gemaakt hoewel ik wel compote in de vriezer heb liggen die ik van de week van een lieve vriendin (mét moestuin) heb gekregen heel fijn. Krijg er helemaal trek in door je recept :)
Stefanie zegt
Heerlijk ook van die compote! Leuk en stiekem ook handig zo’n vriendin met moestuin ;-)
Simone zegt
Ik ben enorme rabarber fan! Zoooo lekker! Al heb ik er dit seizoen niet zoveel mee gedaan als anders door dat we nu net een whole30 doen ( en rabarber zonder suiker vind ik niet zo lekker… Zuur!) Dit ziet er ook heerlijk uit!
Stefanie zegt
Dank je! Rabarber is fantastisch! Maar wel echt met suiker inderdaad. Ik probeerde een rabarbersapje te maken. Nou echt brr te vies gewoon. Succes met de whole30! Lukt het een beetje?
Janny zegt
Lekker recept. Ik maak regelmatig rabarbertaart, maar ik snij de rabarber in kleine stukjes, roer er 50 gram suiker en 30 gram custard door en spreidt het uit over de bodem. Dan de crumble er overheen en 1 uur op 160 graden C. Dan is de rabarber ook gaar en minder vochtig.
Carolien | Alcana on the road zegt
O ik ben gek op rabarber, wij aten het vroeger heel vaak, gewoon als groente. Ik ga het vanavond ook weer maken. Heb geen gember in huis geloof ik, dus gewoon simpel met suiker. Maar deze plaatstaal ga ik onthouden!!
Stefanie zegt
Plaatstaal is iets nieuws zeker ;-) Met gember is wel echt een aanrader.
Gerianne zegt
Hoi Stefanie, de compote is inmiddels klaar, maar kun je de rabarber plaattaart ook invriezen? Denk dat we met z’n tweeën niet alles op kunnen ;)
Stefanie zegt
Hoi Gerianne, ik denk dat het wel kan. Als de plaattaart ontdooid is zou ik hem wel even in de oven doen. Om evt klefheid te voorkomen! Groetjes x