BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Rabarber plaattaart

31 mei 2015 door Stefanie 13 Reacties

Rabarber plaattaartHoe is het mogelijk dat je onafgebroken zin hebt in iets wat je eigenlijk nog nooit hebt gegeten? Dat vraag ik me serieus af. Ik denk dat ik in heel mijn leven nog nooit rabarber op heb. Ik kan me ook niet herinneren dat mijn moeder ooit iets met rabarber maakte. Toch verschijnt er wel een beeld van een soort draderige appelmoes op mijn netvlies. Klinkt niet heel appetijtelijk al zeg ik het zelf. Ondanks dat beeld, bleef ik zin hebben in rabarber. Gevoed door smakelijk uitziende foto’s op Instagram, dat wel. Want Instagram is voor mij een broedplaats van inspiratie maar ook voor het aanwakkeren van lekkere trek. Iedereen deelt tegenwoordig maar foto’s van al het lekkers wat er gegeten wordt. Iets waar ik mezelf ook meer dan schuldig aan maak natuurlijk ;-). Als je trek hebt is Instragram eigenlijk een verboden oord.

Rabarber plaattaartMaar goed die rabarber dus. Omdat dat stemmetje in mijn hoofd bleef, dat stemmetje dat mij commandeerde om iets met rabarber te maken, heb ik gehoorzaamd. Dat iets werd rabarber plaattaart en in de rabarbercompote zit stemgember verstopt. Wat ongelofelijk lekker. Ik heb, na het bakken van deze heerlijkheid al twee dagen ontbeten met zo’n stuk plaattaart. Oeps! Dat zegt genoeg over hoe lekker het is.

Het lijkt wel of rabarber terug van weggeweest is. Misschien ligt het aan mij maar ik zag rabarber echt bijna nooit in de winkel liggen in het seizoen. Nu zie ik het overal. Wie weet komt dat door mijn kleine rabarber obsessie. Om de compote te maken is het natuurlijk het leukste, of vooral het mooiste als je zo rood mogelijke rabarber hebt. Koop je rabarber in de winkel, dan kan dat natuurlijk niet altijd kiezen. Ligt er voornamelijk groene rabarber, dan moet je daar genoegen mee nemen. Ik had geluk. Samen met vriendin An heb ik zelf rabarber gesneden. Of nee, ik sneed en zij hield alle rabarber vast die ik scoorde. En dat was een hoop. Het resultaat? Een heleboel mooie rode rabarber. Van de leftovers probeerde ik nog een heerlijke lentesapje te maken. Met aardbei. Nou echt jak! Heel zuur. Geen succes dus.

Rabarber plaattaartGelukkig was de plaattaart geweldig lekker. Het kost even wat tijd om de taart te maken. Eigenlijk heeft de taart drie onderdelen. De bodem, de compote en de crumble laag. Echt, het is al je tijd waard. Van de compote kan je ook wat meer maken. Bijvoorbeeld om een klein bakje bij de borrel met charcuterie te serveren, voor bij je frietjes of voor over je Griekse yoghurt.

Wat is jouw favoriete rabarberrecept?

Rabarber plaattaart
Rabarber plaattaart
Voor 8 tot 12 stukjes taart

Dit zit er in de rabarbercompote:
1 kilo rabarber, zo rood mogelijk en in kleine stukjes gesneden
100 gram suiker
8 bolletjes stemgember, fijngehakt
2 eetlepels gembersiroop, ik gebruik de siroop die bij de stemgember in de pot zit
200 milliliter water

Dit zit er in de taartbodem:
200 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram roomboter, om kamertemperatuur
50 milliliter melk
150 gram suiker
2 eetlepels vanillesuiker
3 eieren
Snuf zout

Dit zit er in de crumble:
140 gram bloem
70 gram roomboter, ijskoud
Snuf zout

Zo maak je de rabarbercompote:
Alle ingrediënten voor de compote doe je in een grote pan. Breng het geheel aan de kook. Zodra de rabarber kookt zet je het vuur laag. Laat het in ongeveer 15 tot 20 minuten zacht worden. Ik vind het zelf het lekkerste om de compote helemaal zacht te laten worden. Wil je wat meer structuur? Kook dan iets korter.

Zo maak je de taartbodem:
Verwarm de oven voor op 160 graden.

Pak een stuk bakpapier van 40 cm. Leg dat op je bakplaat en vouw de randjes een beetje omhoog zodat er een laag bakje ontstaat.

Mix in de keukenmachine de boter, suiker, vanillesuiker en het zout tot het een zacht mengsel is. Klop er de eieren één voor één door en voeg pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen. Voeg nu de melk toe en meng goed. Als laatste klopt je het zelfrijzend bakmeel erdoor. Laat de keukenmachine draaien tot het beslag mooi glad is.

Verdeel nu het beslag over het bakje van bakpapier. Bak 20 minuten tot de bodem heel licht goudbruin is. Zodra dit het geval is haal je de bodem uit de oven. Prik er met een vork gaatjes in.

Zo maak je de crumble:
Doe voor de crumble laag de ingrediënten in de keukenmachine en mix tot het een kruimelig deeg is. Met je handen kan natuurlijk ook, maar ik ga graag voor gemak.

Zo maak je de plaattaart:
Alle onderdelen voor de taart zijn nu klaar en we gaan de plaattaart bouwen.

Verdeel de compote over de taartbodem en daarna de crumble over de compote.

Zet de oven op 190 graden en zet de taart nu nog 15 tot 20 minuten in de oven. Als de crumblelaag licht bruin verkleurd is de taart klaar.

Laat even afkoelen en snijd er vierkantjes van.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.

Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?

Rabarber plaattaart

Dit vind je misschien ook leuk

  • Rabarbercake met stemgemberRabarbercake met stemgember
  • Homemade rabarbertaart met kardemomHomemade rabarbertaart met kardemom
  • Zomerse cake met rabarber, aardbeien en kersenZomerse cake met rabarber, aardbeien en kersen
  • Perentaart met kardemom // Lekker als ontbijt of bij de koffiePerentaart met kardemom // Lekker als ontbijt of bij de koffie

Categorie: Recepten, Taartjes en andere zoetigheid Tags: lente, rabarber, taart, zoet

« Zomerse pastasalade
Kaap de Nacht tijdens NachtKapers in Hoorn + fijne eet- en slaapadressen »

Reacties

  1. Maaike zegt

    1 juni 2015 om 09:36

    lijkt me heerlijk zeg! ik at vroeger vaak bij mijn oma rabarber en vind het heerlijk! moet inderdaad ook bekennen dat ik het zelf nog nooit heb gemaakt… mocht ik de komende tijd een bordje langs de weg bij een boer zien staan stop ik ook even voor verse rabarber…

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      4 juni 2015 om 12:03

      Ja echt doen!

      Beantwoorden
  2. Lyanne zegt

    1 juni 2015 om 13:44

    Ik denk dat ik serieus ook nog nooit rabarber op heb. Gek eigenlijk! Maar dit ziet er echt heerlijk uit!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      4 juni 2015 om 12:03

      Echt het proberen waard!

      Beantwoorden
  3. Eef zegt

    3 juni 2015 om 00:31

    Heerlijk! Ik ben dol op rabarbar maar moet eerlijk bekennen dat ik er dit seizoen nog niets mee hebt gemaakt hoewel ik wel compote in de vriezer heb liggen die ik van de week van een lieve vriendin (mét moestuin) heb gekregen heel fijn. Krijg er helemaal trek in door je recept :)

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      4 juni 2015 om 12:03

      Heerlijk ook van die compote! Leuk en stiekem ook handig zo’n vriendin met moestuin ;-)

      Beantwoorden
  4. Simone zegt

    3 juni 2015 om 07:49

    Ik ben enorme rabarber fan! Zoooo lekker! Al heb ik er dit seizoen niet zoveel mee gedaan als anders door dat we nu net een whole30 doen ( en rabarber zonder suiker vind ik niet zo lekker… Zuur!) Dit ziet er ook heerlijk uit!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      4 juni 2015 om 12:02

      Dank je! Rabarber is fantastisch! Maar wel echt met suiker inderdaad. Ik probeerde een rabarbersapje te maken. Nou echt brr te vies gewoon. Succes met de whole30! Lukt het een beetje?

      Beantwoorden
  5. Janny zegt

    26 juni 2015 om 22:19

    Lekker recept. Ik maak regelmatig rabarbertaart, maar ik snij de rabarber in kleine stukjes, roer er 50 gram suiker en 30 gram custard door en spreidt het uit over de bodem. Dan de crumble er overheen en 1 uur op 160 graden C. Dan is de rabarber ook gaar en minder vochtig.

    Beantwoorden
  6. Carolien | Alcana on the road zegt

    7 juli 2015 om 17:03

    O ik ben gek op rabarber, wij aten het vroeger heel vaak, gewoon als groente. Ik ga het vanavond ook weer maken. Heb geen gember in huis geloof ik, dus gewoon simpel met suiker. Maar deze plaatstaal ga ik onthouden!!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      15 juli 2015 om 10:05

      Plaatstaal is iets nieuws zeker ;-) Met gember is wel echt een aanrader.

      Beantwoorden
  7. Gerianne zegt

    25 mei 2018 om 18:36

    Hoi Stefanie, de compote is inmiddels klaar, maar kun je de rabarber plaattaart ook invriezen? Denk dat we met z’n tweeën niet alles op kunnen ;)

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      28 mei 2018 om 07:38

      Hoi Gerianne, ik denk dat het wel kan. Als de plaattaart ontdooid is zou ik hem wel even in de oven doen. Om evt klefheid te voorkomen! Groetjes x

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Meer laden... Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok