BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Kiptajine met abrikoos en couscous

13 mei 2015 door Stefanie 4 Reacties

Kiptajine met abrikoos en couscousVoor gerechten uit de Arabische keuken, of gerechten die enigszins lijken op iets Arabisch, mag je mij ‘s nachts altijd wakker maken. De combinatie van kruidige specerijen, verse groente, zoet en hartig vind ik echt heerlijk.

Ik vertelde jullie al eens dat ik een paar jaar geleden een tripje maakte naar Marrakech. Ook weer zo’n plek waar ik nog wel een keer terug naar toe wil. Wij sliepen in een riad in de oude medina. Een riad is een bed & breakfast. Vaak verstop achter een grote stenen muur en een hoge poort. In de kleine straatjes waar het druk en vol is verwacht je nooit dat er zo’n oase van rust tevoorschijn komt zodra je de poort opent. Marrakech lijkt wel een sprookje. Allemaal kleine kronkelstraatjes waar je uren door struint en dwaalt. Of verdwaalt als je niet oppast ;-). Ondanks dat de stad prachtig is en ik gek ben op levendigheid, hebben we toch een dagje de drukte ontvlucht en een tripje gemaakt naar het Atlasgebergte.

Kiptajine met abrikoos en couscous Kiptajine met abrikoos en couscousWat was dat geweldig om te doen. Met een gids gingen we richting het gebergte. Samen met hem maakte we een wandeling door de bergen. We liepen door kleine berberdorpjes waar mooie kleden op de grond lagen en een hele boel pitjes stonden met daarop tajines. De lekkerste geuren verspreidde zich. Ook schitterende vergezichten en een prachtige waterval kwamen we tegen. De meeste mensen dragen tijdens zo’n trip door de bergen stevige wandelschoenen. Of op z’n minst dichte schoenen. Vriendin An en ik niet hoor. Wij hebben deze hike op onze slippers gemaakt. Wat af en toe best zorgde voor gevaarlijke situaties. Iets met hoogte en gladde rotsen. Nou ja, we hebben het overleefd, maar als ik je dan toch een tip mag geven, trek tijdens een wandeltocht gewoon even je dichte schoenen aan. Ja, ook als dat iets minder fashionable staat dan je flipflops.

Kiptajine met abrikoos en couscous Kiptajine met abrikoos en couscousDeze kiptajine is er niet perse één zoals in Marokko. Daar worden de tajines bereid in de originele stenen varianten en niet in een wok zoals ik nu heb gedaan. Ook krijgt de tajine wat meer tijd, wat voor de smaken natuurlijk geweldig is. Dit is meer een snelle variant die gewoon ideaal is voor doordeweeks of op de momenten dat je wat minder tijd hebt.

Kiptajine met abrikoos en couscousKiptajine met abrikoos en couscousKiptajine met abrikozen en couscous
Voor 2 tot 3 personen

Dit zit erin:
350 gram kippendijen, zonder vel en bot, in reepjes
1 rode ui, fijngehakt
2 wortels, in dunne plakjes
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 eetlepel komijnzaad
1 theelepel venkelzaad
Klein bosje koriander, fijngehakt
75 gram gedroogde abrikozen
1 blik tomatenblokjes
250 milliliter kippenbouillon
170 gram couscous
Olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het:
Verhit een wok en rooster in een droge pan iets meer dan de helft van de komijnzaad. Na een paar minuten begint de komijn te geuren. Haal dan uit de pan en zet weg.

Verhit een scheut olijfolie in dezelfde wok en bak de kip. Als de kip dicht is geschroeid en licht bruin verkleurd voeg je de rode ui, knoflook, geroosterde komijn en wortel toe. Bak op een zacht vuurtje tien minuten. Voeg nu de tomatenblokjes  en stukjes abrikoos toe en breng langzaam aan de kook. Laat een kwartier tot twintig minuten pruttelen.

Terwijl de kiptajine op staat, ga je aan de slag met de couscous. Doe de couscous in een kom en voeg de rest van het komijnzaad en het venkelzaad toe. Dit zorgt voor een heerlijke smaak aan je couscous. Schenk er de hete bouillon over, roer goed door en sluit de kom af. Na tien minuten is de couscous helemaal gaar. Maak los met een vork.

Voeg de koriander toe aan de tajine en breng op smaak met peper en zout. Serveer met de couscous en een lekkere groene salade. Bijvoorbeeld van little gem sla, met munt, koriander, olijfolie en wat citroensap.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.

Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?

Dit vind je misschien ook leuk

  • Caesar salad met kipCaesar salad met kip
  • Gevulde paprika’s met tonijn, zwarte olijven, kappertjes en feta.Gevulde paprika’s met tonijn, zwarte olijven, kappertjes en feta.
  • Makkelijke & snel: couscous met zalm en groene aspergesMakkelijke & snel: couscous met zalm en groene asperges
  • Makkelijk & snel: Mexicaanse tomatensoep met paprikaMakkelijk & snel: Mexicaanse tomatensoep met paprika

Categorie: Hoofdgerecht, Recepten Tags: couscous, gezond, hoofdgerecht, kip, makkelijk, snel

« Le Petit Poisson Vert in het Bretonse Plouhinec
Spicy avocado toast met een gekookt eitje »

Reacties

  1. Ellen zegt

    13 mei 2015 om 08:21

    Oh, dit klinkt lekker! Ik heb pas een tajine gekregen, maar ze nog niet kunnen gebruiken, misschien toch eens van onder het stof halen ;)

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      13 mei 2015 om 08:36

      Een tajine gemaakt in een tajine is echt nog zoveel lekkerder! Wel even de tijd voor uittrekken maar de moeite meer dan waard!

      Beantwoorden
  2. Carolien - alcana on the road zegt

    9 juni 2015 om 17:32

    Oh wat een heerlijke foto’s van Atlasgebergte :)

    Beantwoorden
  3. Jolanda van Ginneken zegt

    22 augustus 2016 om 17:57

    Klinkt heerlijk! In de ingredientenlijst staat 1 eetlepel komijnzaad, dat bij de kip gaat. Bij de couscous staat dan: “doe de rest van het komijnzaad…”. Betekent dit dat maar de helft bij de kip gaat en de rest bij de couscous? Of heb je extra komijnzaad nodig? Bedankt alvast! Groetjes, Jolanda

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok