Laat ik voorop stellen dit is eigenlijk niet eens een soort van risotto. De echte risotto experts gaan dat zeker beamen. Toch vind ik de smaak behoorlijk nijgen naar risotto en voel me daarom zo vrij om dit gerecht een soort van risotto te noemen. Risotto maken is bij mij al een paar keer uitgelopen op een waar fiasco. Heb je dit Italiaanse rijstgerecht wel eens geprobeerd te maken en mislukte dat compleet? Dat snap je waar ik het over heb. Een kleffe derrie in je pan, dat lijkt op een soort van behangplaksel maar de rijstkorrel is vanbinnen nog hard. Jak echt heel vies. Ik had ook niet echt de behoefte om nog een keer risotto te maken. Dit gerechtje ontstond per ongeluk en is, wat mij betreft verdomd goed gelukt. Zo goed dat ik het in de eerste week van het ontstaan wel drie keer at. Tja ik kan het niet helpen. Dit is één van mijn (vele) eigenaardigheden. Als ik iets voor het eerst maak en het valt goed bij mezelf in de smaak, dan kan ik er van blijven eten.
Ik kook eigenlijk bijna nooit met rijst en dat betekent automatisch dat ik het dus ook niet vaak eet. Tot grote spijt van mijn lover. Die is gek op rijst. Ik roep altijd dat ik rijst droog vind, maar dat is natuurlijk maar net hoe je het bereidt. Deze risotto van bruine rijst is bijvoorbeeld verre van droog. Schatje ik ga vaker iets met rijst maken. Beloofd! Bij de supermarkt zag ik bruine rijst staan. Af en toe maakte ik een lekkere salade met bruine rijst, zalm, broccoli en nog meer lekkers. Die ging mee in een bakje als lunch naar mijn werk. Ook die salade was verre van droog. Omdat er natuurlijk alleen maar voordelen zitten aan het voorbereiden van je lunch, ja ook als je thuis werkt, was mijn plan om voor een paar dagen zo’n salade met bruine rijst te maken. Uiteindelijk werd het een iets ander maaltje maar dat is juist het leuke van koken. Dat je soms iets heel anders op tafel krijgt dan dat je bedacht had.
Ik fruitte een uitje met wat knoflook om de rijst meer smaak te geven. Omdat ik de rijst na het koken nog wel wat hard vond, gooide ik hem bij de ui en knoflook en goot er wat bouillon en een scheutje witte wijn overheen. Zie hier uw gelijkenis met risotto. Ik koos ervoor om spinazie en Parmezaanse kaas toe te voegen, maar paddenstoelen of stukjes gebakken courgette zijn ook heerlijk. Wil je dus de blits maken met risotto maar ben je er net zo’n ster in als ik? Maak dan gewoon deze soort van risotto. Net zo lekker!
(Soort van) risotto van bruine rijst
Voor 4 personen
Dit zit er in:
300 gram bruine rijst
300 gram spinazie
2 rode uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
250 milliliter bouillon naar keuze
Parmezaanse kaas, naar smaak, geraspt
Olijfolie
Peper en zout
Optioneel, een scheut droge witte wijn
Zo maak je het:
Kook de rijst gaar zoals op de verpakking staat, maar niet zo gaar dat hij papzacht is. De rijst mag nog een stevige beet hebben.
Verhit olijfolie in een wok en fruit hierin de rode ui. Als de ui zacht wordt, voeg je ook de knoflook toe. Doe de rijst bij de ui en knoflook in de pan en schenk de bouillon en witte wijn erbij.
Draai het vuur hoog tot al het vocht is verdampt. Voeg nu de spinazie toe. Laat een beetje slinken en roer dan de geraspte Parmezaanse kaas erdoor. Breng op smaak met wat peper en zout.
Tip! Dit gerecht is vegetarisch, maar wil je er nog iets naast eten? Dan is een stukje zalm of witvis aan te raden.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Manon zegt
Mmmmm dit ziet er enorm lekker uit! Ik was nog op zoek voor inspiratie voor vanavond, maar dat heb ik nu gevonden :)
Ellen zegt
Wauw, lekker! En toch wel fijn dat je de toegevoegde waarde van de bruine rijst dan hebt!
littlespoon zegt
Ja hè? Super voedzaam en gezonder dan witte rijst.
Eef zegt
Lekker! Dol op risotto (en ja het kan af en toe knap lastig zijn ‘m goed te bereiden ;) ) Goed alternatief & lekker smaak combinaties, yum :)
littlespoon zegt
Ja ik vind het echt een lastig karwei. Op Instagram heb ik wel een hoop goede tips gekregen, dus ga het toch nog maar eens proberen binnenkort.