BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Homemade notenboter

9 april 2015 door Stefanie 10 Reacties

Homemade notenboter

Ik heb altijd een zwak gehad voor pindakaas. Het allerliefste eet ik pindakaas op een verse witte boterham, met een dikke laag roomboter en veel pure hagelslag. Echt een traktatie zo lekker is het. Of op een croissantje met wat suiker, ook al zo’n fantastische combinatie. Af en toe maak ik ook een pindakaastosti. Een beetje apart combinatie, maar de moeite van het proberen waard. Je smeert een boterham in met pindakaas en belegt hem met geitenkaas en sambal. Daarna even onder de grill en smullen maar.

Een paar jaar geleden ben ik wat bewuster gaan eten en ontdekte ik de pindakaas zonder rommel erin. Enkel pinda’s en een snufje zeezout. Niet alleen lekker op een boterham of cracker, maar ook fantastisch om met je lepel af en toe een hapje uit te nemen. Tijdens diezelfde ontdekkingsreis probeerde ik ook voor het eerst amandelboter en notenboter. Die laatste was ik een beetje vergeten. Tot ik een paar weken geleden een baalmomentje had. Ik eet wel gezond, maar ik snack her en der toch wat meer dan ik wil. Sporten gaat even iets minder makkelijk door een nekblessure, nou ja tel dat maar bij elkaar op en je snapt waar het baalmomentje vandaan komt. In de supermarkt zette ik de eerste stappen om weer terug in het gareel te komen. In mijn mandje lag alles voor een havermout ontbijtje. Ongezoete amandelmelk, vers fruit en natuurlijk havermout. Havermout met alleen een beetje vers fruit vond ik wel wat saai. Op Instagram zie ik vaak havermout opgeleukt met een schep notenboter, dus ik nam een pot notenboter mee. Wat is dat een lekkere combi joh. Heerlijk gewoon. Zo’n potje is wel heel snel leeg als je er elke dag je ontbijtje mee opfleurt, dus waarom niet zelf maken? En dan veel in één keer. Dat heb ik gedaan.

Homemade notenboter

Notenboter maken is simpel. Nee eigenlijk is het super simpel. Het smaak ook nog eens een beetje naar Kinder Bueno. Hoe fijn is dat? Het smaakt naar een ongezonde candybar, maar in feite is er niets ongezonds aan dit goedje. Tenzij je in één keer alle notenboter achter elkaar op eet natuurlijk. Smeer wat op je brood, cracker, een klodder bij je fruit of verwerk in gezonde koekjes of mueslirepen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het enige wat je nodig hebt is noten, een keukenmachine, wat geduld en geloof dat het echt wel goed komt met die notenboter. De eerste minuten dat de noten in de keukenmachine zitten, is er nog weinig boterachtigs te zien. De noten moeten echt wel een minuut of tien malen voordat er olie vrij komt. Daarna ga je zien dat er langzaam een dikke pasta ontstaat.

Homemade notenboter

Homemade notenboter
Voor ongeveer 300 milliliter notenboter
Dit zit erin:
300 gram gemengde noten, ik heb gekozen voor een mix van cashewnoten, hazelnoten, amandelen en walnoten
1 of 2 eetlepels olie naar keuze, kokosolie of olijfolie zijn prima
Snuf zeezout

Zo maak je het:
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine. Ik gebruik hiervoor een foodprocessor.

Zet de keukenmachine aan en laat 15 tot 20 minuten draaien, tot de noten zijn veranderd in een notenpasta. De eerste minuten heb je verpulverde noten. Door het lange draaien komt er olie vrij en ontstaat er langzaam aan een pasta.

Deze notenboter bewaar je in een schone glazen pot en in de koelkast.

Tip1! Wil je de notenboter wat zoeter? Voeg dan 1 of 2 eetlepels honing of ahornsiroop toe.
Tip2! De notenboter die ik maak is naturel, maar wat kaneel of speculaaskruiden erdoor is ook super lekker.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.

Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?

Homemade notenboter

Dit vind je misschien ook leuk

  • Homemade hazelnootpastaHomemade hazelnootpasta
  • Chai bananenbrood met chocolade en notenChai bananenbrood met chocolade en noten
  • Robuust roggecrackers met venkelzaadRobuust roggecrackers met venkelzaad
  • Spicy avocado toast met een gekookt eitjeSpicy avocado toast met een gekookt eitje

Categorie: Geen categorie, Lunch, Ontbijt, Recepten, Sauzen, smeersels en dips Tags: gezond, lunch, noten, ontbijt, smeersel

« Paasbrunch inspiratie
Op tafel bij Little Spoon #3 »

Reacties

  1. Ellen zegt

    9 april 2015 om 08:17

    Ooh boy! Dit is ZOO lekker!

    Beantwoorden
    • littlespoon zegt

      10 april 2015 om 09:18

      Ja echt wel! Tegenwoordig doe ik altijd een klodder bij mijn havermout. Jam!

      Beantwoorden
  2. Zoë-Amber zegt

    9 april 2015 om 09:41

    Wow – ik ben normaal echt anti-pindakaas maar dit goedje ziet er zooooo smeuïg en heerlijk uit!

    En zeker als je er zelf de gewenste noten in kunt gooien….

    Beantwoorden
    • littlespoon zegt

      10 april 2015 om 09:18

      Het is ook echt heerlijk. Ik wil zelf nog een keer met enkel hazelnoten proberen!

      Beantwoorden
  3. Zjojes zegt

    9 april 2015 om 22:42

    Oe dat klinkt lekker!
    Vooral als het naar Kinder Bueno smaakt, mmmmmm.

    Beantwoorden
    • littlespoon zegt

      10 april 2015 om 07:18

      Ben je ook zo gek op Kinder Bueno?

      Beantwoorden
  4. Het Sushimeisje zegt

    9 april 2015 om 23:17

    Oh, ziet er lekker uit! Hoe lang kan je dit ongeveer in de koelkast bewaren?

    Beantwoorden
    • littlespoon zegt

      10 april 2015 om 07:18

      Dank je! Als je veel maakt is het handigst om een paar gesteriliseerde glazen potjes te vullen. De dichte potjes kun je dan zeker twee maanden in de koelkast bewaren. Het potje dat open is, houd je ongeveer een week of twee goed.

      Beantwoorden
  5. Talitha zegt

    11 april 2015 om 09:10

    Zelfgemaakte pindakaas is zooo lekker! Heb het ook wel eens gemaakt met een staafmixer, echt heel lekker! Ik heb er ook wel eens kokos doorgedaan, ook lekker! (:

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok