BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Comforting ratatouille

26 april 2015 door Stefanie Reageer

Comforting ratatouilleDe combinatie van courgette, aubergine en tomaat verveelt bij mij echt nooit. Soms vergeet ik dit magische trio. Het was nu al weer een tijdje geleden dat ik deze drie groentes samen at. Heel stom, want het is zo lekker. En de combinatiemogelijkheden zijn eindeloos. Toen ik net op mezelf woonde stond dit drietal regelmatig bij mij op tafel. Vaak in de oven met wat olijfolie, knoflook en pasta waar ik de groentes dan door deed. Natuurlijk met veel Parmezaanse kaas. Want ja, dat hoort nou eenmaal op pasta ;-). De leftover gegrilde groentes zijn ook super op je brood. Soms bakte ik ze in de wok, maar eerlijk is eerlijk dat is best een rot klus. Zeker als je wok vol zit. Aubergine is niet zomaar gaar en datzelfde geld voor courgette. In de oven is dus de beste oplossing. Of in de grillpan, maar goed over rot klusjes gesproken..

Comforting ratatouilleDeze comforting ratatouille wordt deels gemaakt in de grillpan, maar laat je niet afschrikken door een ietwat luie foodblogger die grillen in de pan een rot klus noemt. Het kost even wat tijd, maar zodra je een hap van je groente neemt weet je waarom je al die plakjes aubergine hebt staan grillen. Er is bijna niets lekkerder dan goed gegrilde aubergine en dan bedoel ik ook echt goed gegrild. Gaar en zo zacht dat de aubergine een beetje uit elkaar valt. Het ruikt in huis dan naar pannenkoeken. Beetje gek misschien, maar aubergine heeft iets zoetigs en op de één of andere manier vind ik het dan altijd naar pannenkoeken ruiken. Neem vooral even de tijd om deze comforting ratatouille te maken. Zo’n zondagmiddag is daar perfect voor. Of je maakt het ‘s ochtends al, want een ratatouille die even heeft gestaan, is nog lekkerder.

Ik maakte deze variant van de ratatouille met aardappel voor het eerst en verkruimelde de geitenkaas als laatste eroverheen. We hadden nog een hoop groente over. Perfect voor de lunch en toen kwam ik erachter dat het nog wel lekkerder is om de geitenkaas even mee te warmen in oven. De geitenkaas wordt dan een beetje bruin en warm. Hmmm heerlijk!

Comforting ratatouilleComforting ratatouille
Voor 4 personen

Dit zit erin:
2 courgettes, in plakken
11/2 aubergine, in plakken
1 ui, in halve ringen
2 teentjes knoflook, fijngehakt
3 of 4 aardappels, in dunne plakjes
8 tomaten, in plakjes
1 blik tomatenblokken
Klein bosje verse oregano en salie
100 gram zachte geitenkaas
Olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verhit olijfolie in een pan en bak of grill de aubergine in porties tot hij bruin kleurt en zacht van binnen is. Doe de gare aubergine in een grote schaal.

Zet een wok of grote gietijzeren pan met wat olijfolie op het vuur en bak hierin de ui glazig. Voeg na een paar minuten ook de knoflook toe. Zorg wel dat de ui en knoflook niet verkleuren. Bak de courgette en aardappelplakjes nog even kort mee en verplaatst alles naar dezelfde kom als de aubergine.

Voeg ook de tomatenblokjes, salie, oregano, peper en zout toe. Meng alles goed. Schep het mengsel in een ovenschaal, besprekel met wat olijfolie en zet 30 minuten in de oven. De ovenschotel is klaar als de groente een beetje bruin verkleurd is bovenop.

Verdeel als laatste de zachte geitenkaas over de groenten.

Serveer met een groente salade en witte rijst of couscous.

Tip 1! Het is heel lekker om de geitenkaas nog even mee te bakken in de oven. Hier kwam ik pas de dag erna achter, toen ik de ratatouille als lunch at. Stiekem is dat eigenlijk nog wel lekkerder. Verdeel ongeveer een minuuut of vijf voordat de kookwekker afgaat de geitenkaas over de ratatouille.
Tip 2! De geitenkaas vervang je ook prima door feta.
Tip 3! Een dag later is dit gerecht ook nog zo lekker. Mogelijk nog lekkerder. Maak dus lekker veel zodat je er de volgende dag mee luncht

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.

Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?

Comforting ratatouille

Dit vind je misschien ook leuk

  • Auberginesalade met za’atar, feta en amandelenAuberginesalade met za’atar, feta en amandelen
  • Harissa aubergine uit de ovenHarissa aubergine uit de oven
  • Marokkaanse groentetajineMarokkaanse groentetajine
  • Snelle auberginepizza’s // vega + salamiSnelle auberginepizza’s // vega + salami

Categorie: Bijgerechten, Hoofdgerecht, Recepten Tags: aardappel, aubergine, courgette, geitenkaas, gezond, groente, tomaat, vegetarisch

« Taartjes en theeleuten bij De Juf in Middelburg
Oranje Boven wortelsoep »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok