BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Makreelsalade met gekarameliseerde venkel

15 maart 2015 door Stefanie 9 Reacties

Makreelsalade met gekarameliseerde venkelZin in een salade? Maak eens deze makreelsalade met gekaramelliseerde venkel. Super simpel, snel klaar, maar zo ongelooflijk lekker.

Markt

Op vrijdagochtend is het in Vlissingen markt. Ik kan daar echt van genieten. Boodschappen doen op de markt, ergens een bakje koffie drinken met een leuk tijdschrift, allemaal lekkers voor het weekend kopen en een hoop vers fruit en verse groente inslaan. Meestal ga ik met een vooropgezet plan op pad. Ik probeer altijd wat dagen vooruit te plannen voor de boodschappen, zodat we niet na werktijd zonder inspiratie voor de gemakkelijke weg kiezen.

Concept

Eigenlijk kun je zeggen dat het uit zelfbescherming is. Niet alleen voor de lijn, maar ook voor de portemonnee. Het maken van zo’n boodschappenlijstje is altijd een heel ding. Ik en mijn lijstjes het is een verhaal apart. Op het aanrecht ligt standaard een klein notitieblokje waar ik de hele week de dingen opschrijf die ik moet inslaan. Dit is eigenlijk het concept boodschappenlijstje.

Zie ik dat er nog maar twee eitjes in de koelkast liggen, schrijf ik er eitjes op. Is het pak melk voor de helft leeg, gaat dat er ook op. Je snapt het wel. Het concept boodschappenlijstje is een briefje wat los ligt op het aanrecht of wat ik wel eens meesjouw naar de woonkamer, of een andere plek. Waarom ik dat doe is me eigenlijk ook een raadsel. Tja en dan gebeurt het regelmatig dat het concept boodschappenlijstje kwijt raakt. Geen man overboord hoor, maar voor iemand met een ietwat chaotische aard is dat gewoon lastig.

SONY DSC

Looproute

Als ik dan om boodschappen of naar de markt ga, wat overigens op elke willekeurige dag van de week kan zijn, maak ik van het concept boodschappenlijstje een echt boodschappenlijstje. Ik probeer dat op een zo groot mogelijk papier te doen en heel netjes te schrijven. Lekker overzichtelijk en lekker duidelijk. Soms probeer ik het mezelf nog makkelijker te maken en de boodschappen per winkel op te schrijven. Ik heb ook een tijdje de boodschappen op looproute van de supermarkt geschreven. Dat was ideaal. Vooral wanneer Ruben de boodschappen deed. Dan hoeft hij minder te zoeken.

Ik ben daar inmiddels mee gestopt. Ik bedoel, het maken van een boodschappenlijstje hoeft geen uren te duren. De eerste boodschappen op het lijstje schrijf ik zorgvuldig en netjes op. Daarna wordt mijn handschrift steeds groter, slordiger en bijna onleesbaar. Ik werk met afkortingen of halve woorden. Gemak bij het schrijven, maar eenmaal in de winkel  super onhandig. Ik zie bijvoorbeeld TC op mijn lijstje staan Het duurt dan soms even voordat ik door heb dat ik met TC tortilla chips bedoel.

Makreelsalade met gekarameliseerde venkel

Boodschappenlijstanekdotes

Terwijl ik deze blog typ vroeg ik Ruben of hij nog leuke boodschappenlijstanekdotes had. Hij moest hard lachen en zei dat hij er zoveel had. Bijvoorbeeld boodschappenlijstjes van drie meter maken en deze vergeten. In de ene winkel het lijstje nog hebben en in de volgende winkel is ie kwijt. Of het lijstje al kwijt zijn voor ik überhaupt nog maar in een winkel geweest ben. Mijn eigen handschrift niet kunnen lezen, of Ruben die er echt niets van kan maken als hij om boodschappen gaat. Ach ja, ik heb zo mijn eigen systeem, geen systeem dus en dat werkt prima voor mij. Ik weet niet beter.

Gekarameliseerde venkel

Tot ik 31 werd. Op 13 maart, ja twee dagen geleden dus. Ik wilde naar de markt, maar dat hele ritueel van een lijstje maken had ik echt geen zin in. Ik was tenslotte jarig, dus besloot het er op te wagen. Naar de markt, zonder lijstje, kopen wat me lekker leek en daar gewoon de komende dagen fatsoenlijke maaltijden mee koken. Ja, ik weet het. Mijn leven klinkt als één grote uitdaging ;-). Ik kocht venkel, makreel, veldsla en nog wel veel meer dan dat, maar die drie zijn de hoofdrolspelers in het recept wat ik vandaag met jullie deel.

Ik had een makreelsalade in gedachte met iets van venkel. Terwijl ik appte met vriendin Lucia hadden we het over wat zij voor lunch had gemaakt en wat ik wilde maken. Het ging dus over eten, what else? Zij opperde om de venkel te karameliseren, zoals Ottolenghi doet met witlof. Ik probeerde het en zo ontstond deze makreelsalade met gekarameliseerde venkel. Super simpel, snel klaar, maar zo ongelooflijk lekker.

Makreelsalade met gekarameliseerde venkel
Goed vullende salade voor 2 personen of een voorgerecht voor 4 personen

Makreelsalade met gekarameliseerde venkel

Dit zit erin:

  • 1 gerookte makreel, van de graat en uitgeplozen
  • 3 eetlepels mayonaise van goede kwaliteit. Ik gebruik Belze Majoneis van Tons Mosterd
  • 10 augurkjes, in kleine blokjes gesneden
  • 1 limoen, gehalveerd
  • 1 venkel, in plakken van 1 centimeter
  • 100 gram veldsla
  • Klont roomboter
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • Paar aardbeien in plakjes voor de garnering
  • Olijfolie

Dit heb je nodig:

  • Snijplank + mes
  • Kom
  • Koekenpan

Zo maak je het:

  1. Doe de makreel in een schaal en meng de mayonaise en augurkjes er door. Breng op smaak met het sap van een halve limoen. Wat mij betreft heeft de makreelsalade geen peper en zout nodig, maar dit kun je natuurlijk naar eigen smaak toevoegen.
  2. Verhit de roomboter in de koekenpan. Als de roomboter bruin wordt, voeg je de suiker toe. Roer goed, zodat de suiker en roomboter goed mengen. Zodra het mengsel van suiker en boter egaal is, leg je de plakken venkel in de pan en bak je ze aan beide kanten tot ze bruin en gekarameliseerd zijn.
  3. Meng de veldsla met een beetje olijfolie en sap van de andere helft limoen. Leg de stukken gekarameliseerde venkel erbovenop. Schep de makreelsalade op de veldsla en venkel. Garneer met wat plakjes aardbei. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar smaakt ook nog eens fantastisch.
TIP! Wil je de suiker skippen? Vervang door honing of ahornsiroop. Dit karameliseert ook uitstekend.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Makreelsalade met gekarameliseerde venkel

Dit vind je misschien ook leuk

  • Gebakken eieren met kerrie kikkererwten, gerookte makreel, spinazie en dilleGebakken eieren met kerrie kikkererwten, gerookte makreel, spinazie en dille
  • Snelle kikkererwtensaladeSnelle kikkererwtensalade
  • Linzensalade met feta en slome tomatenLinzensalade met feta en slome tomaten
  • Powersalade met gerookte zalm en gekookte eitjesPowersalade met gerookte zalm en gekookte eitjes

Te vinden onder:Recepten, Salades, Voorgerechten Tags:gezond, lunch, makkelijk, makreel, salade, snel, veldsla, venkel

« Domburgsche Bier en Melksalon, Domburg
Green power juice »

Reacties

  1. Ellen zegt

    15 maart 2015 at 10:17

    Jum! Ik hou zoo van makreel, maak het eigenijk veel te weinig :)

    Beantwoorden
    • littlespoon zegt

      16 maart 2015 at 09:27

      Super lekker en ook nog eens gezond!

      Beantwoorden
  2. Caatje zegt

    17 maart 2015 at 19:48

    Zo herkenbaar van de lijstjes! Behalve dat ik die echt nooit kwijtraak haha!

    Beantwoorden
    • littlespoon zegt

      18 maart 2015 at 08:09

      Haha nee dat kwijt raken past niet bij jou haha

      Beantwoorden
  3. Hanneke zegt

    23 maart 2016 at 14:59

    Ik heb al veel van je recepten geprobeerd en vindt ze stuk voor stuk lekker! Maar wel steeds binnen mijn comfortzone.. vandaag heb ik dit recept geprobeerd. Buiten mijn comfortzone, want ik houd niet van zoet door een hartige salade. Maar ik had venkel, sla en makreel in huis dus gaf ik je het voordeel van de twijfel. ? En.. ja hoor, weer heeeerlijk!! Ik dacht dat het nu wel eens tijd werd om een reactie achter te laten! Dankjewel voor alle heerlijke inspiratie!! (Hoop dat er nog veel volgt!)
    Ooh en in je blogs herken ik mezelf ook helemaal! Ook voor wat betreft de lijstjes ??

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      24 maart 2016 at 09:14

      Wauw wat super om te horen dit. Bedankt! Hoe leuk is het soms om iets buiten je comfortzone te proberen? Vooral als het dan ook nog bevalt ;-)
      Leuk dat je je herkent in mijn blogs. En die lijstjes… waar zouden we zonder zijn. haha!

      Beantwoorden
  4. Debbie zegt

    11 april 2016 at 19:16

    Hmmm ook lekker! Ik had vorige week ook een salade met venkel en makreel gepost maar dan met kikkererwten. Die was ook heerlijk!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      12 april 2016 at 10:46

      Dat klinkt ook heel lekker zeg!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon