BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Zo maak je de lekkerste hummus!

1 maart 2016 door Stefanie 8 Reacties

Zo maak je de lekkerste hummusHummus maken. Hoe moeilijk kan het zijn? Blijkbaar toch minder makkelijk dan ik ooit dacht, want het lukte me nooit om hummus uit de blender te toveren die me echt aanstond. Waar ik van wilde blijven eten en die lekkerder was dan de bakjes uit de koeling van de supermarkt. Ja, ja, de kant-en-klare varianten vond ik altijd veel smakelijker dan de hummus die ik zelf maakte. Daar gaat natuurlijk iets helemaal mis, want hoe vaak komt het voor dat iets uit een fabriek lekkerder is dan iets uit eigen keuken?

Romig, vol en zacht

Ik houd van romige hummus, vol en zacht van smaak. Dus niet teveel knoflook, niet te zuur en een klein beetje tahin. Een gladde textuur zonder harde stukjes. Toen ik vorig jaar hummus proefde bij Sir Hummus in Amsterdam wist ik het. Ook zonder bemoeienis van de supermarkt is het mogelijk dit heerlijke goedje te eten.

Zo maak je de lekkerste hummus

Tijd en geduld

Tijd en geduld zijn twee belangrijke ingrediënten in je huisgemaakte hummus. Even snel snel maken kan, maar dan voldoet hij niet aan mijn eisen van romig, vol, zacht en glad. Ik deed wat research op internet. Daar las ik dat je sowieso geen kikkererwten uit blik gebruikt. Een dag voor ik aan de slag ging met de kikkererwtenpuree weekte ik een pan vol kikkererwten en kookte ze tien uur later.

Moeite waard

En nu komt het. Het meest tijdrovende klusje in het hele proces naar de perfecte hummus. Rond de kikkererwt zit een velletje en dit zorgt ervoor dat je hummus mwoh is. Er zat dus niets anders op dan het pellen van de kikkererwten. Even de kikkererwt tussen je vingers en het vel laat vanzelf los. Moeilijk is het niet. Echt niet. Maar man, wat een werk. Nu denk je misschien, als het zo’n werk is, dan doe ik het niet. Ik gooi die erwten met vel en al in de blender. Prima, zeker doen. Maar, ja en niet zomaar een maar, het is moeite zo waard.

Zo maak je de lekkerste hummus

Gedeelde smart…

Ik beken wel dat ik na twintig minuten ontvellen dolblij was dat vriendin Loets me kwam ondersteunen. Gedeelde smart is halve smart toch? Nu maakte ik wel direct genoeg voor een weeshuis, wat wellicht een beetje overdreven is. Als alle kikkererwten ontdaan zijn van hun jasje is het tijd om te blenden. Ook dat doe je met liefde en beleid. Vergelijk het met mayonaise maken. Je mixt alle ingrediënten en daarna druppel je langzaam de olijfolie bij het kikkererwtenmengsel. Zodra het mooi vermengd is, laat je de dip nog echt wel een minuut of vijf draaien op een hoge stand. Eindresultaat? Fluweelzachte hummus, die bijna zo lekker is als die van Sir Hummus en veel lekkerder dan die uit de super.

Ha, mission accomplished!

Hummus
Voor 2 flinke bakjes

Zo maak je de lekkerste hummus

Dit zit erin:

  • 400 gram kikkererwten, zelf geweekt en gekookt
  • Sap van 1 citroen
  • 12 eetlepels olijfolie
  • 6 – 10 eetlepels water
  • 3 theelepels tahin
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • Zout en peper
  • Voor de garnering: olijfolie, wat kikkererwten, paprikapoeder en grof gehakte koriander

Dit heb je nodig:

  • Blender of keukenmachine
  • Geduld ;-)

Zo maak je het:

  1. Pel de kikkererwten. Wrijf de kikkererwt tussen je vingers en het velletje laat vanzelf los.
  2. Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in de blender en laat 5 minuten draaien.
  3. Voeg de olijfolie druppel voor druppel toe. Laat ondertussen de blender aan staan.
  4. Als alles goed gemengd is proef je. Voeg eventueel naar smaak nog wat peper, zout, tahin of citroensap toe. Is de hummus iets te dik? Meng er dan nog wat water door.
  5. Zet de blender weer aan en laat nog 3 minuten op hoog vermogen blenden.
  6. Schep de hummus op een bord, schenk er wat olijfolie over en garneer met kikkererwten, paprikapoeder en koriander.
TIP 1! Eet de hummus met platbrood en/of knapperige groente.
TIP 2! Bewaar in een afgesloten bakje of glazen pot met deksel. In de koelkast blijft de hummus maximaal 5 dagen goed.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Dit vind je misschien ook leuk

  • Tuinbonensalade met radijs, feta en tahindressingTuinbonensalade met radijs, feta en tahindressing
  • Makkelijke meeneemlunch: kikkererwtensalade met broccoliMakkelijke meeneemlunch: kikkererwtensalade met broccoli
  • Snelle kikkererwtensaladeSnelle kikkererwtensalade
  • Marokkaanse groentetajineMarokkaanse groentetajine

Categorie: Recepten, Sauzen, smeersels en dips, Voor bij de borrel Tags: Borrelhappen, gezond, hummus, kikkererwten, koriander, tahin, zelf maken

« Citroencake met witte chocolade
Bun Cha (Vietnamese noodles) met biefstuk »

Reacties

  1. Laura zegt

    1 maart 2016 om 09:09

    Nice! Mij lukte het ook nooit om hem lekker te krijgen! Ik ga je tip zeker opvolgen, als ik een keer zin heb om te pellen ;)

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      1 maart 2016 om 09:24

      Dit is echt de gouden tip! Maar inderdaad, doen als je zin hebt in een hele tijd pellen ;-)

      Beantwoorden
  2. Mariska zegt

    1 maart 2016 om 10:27

    Op deze manier wordt de hummus wel extreem lekker! Voor extra smaak heb ik wel wat meer tijd over.

    Beantwoorden
  3. Judith Dekkers zegt

    1 maart 2016 om 13:28

    Hoi Stefanie , geen reactie op je humus(ga het recept wel opslaan), maar op je citroencake. Gisteren gemaakt was heerlijk, iedereen nam met smaak nog een tweede stuk, dus je snapt da’s een blijvertje.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      11 maart 2016 om 07:26

      Wauw hoe cool! Leuk om te horen :-)

      Beantwoorden
  4. Marieke zegt

    19 april 2017 om 10:23

    Stefanie , hoe lang moeten de erwten geweekt en gekookt worden? Ze liggen namelijk al te weken?

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      19 april 2017 om 10:26

      Hoi Marieke, dat staat wel op de verpakking van je kikkererwten. Verschilt soms wel. Houd zo’n 8-12 uur aan voor het weken en ruim 1 uur koken of tot de kikkererwten goed zacht zijn. Succes! En geniet ervan ;-)

      Beantwoorden
      • Marieke zegt

        21 april 2017 om 15:00

        Haha je hebt helemaal gelijk..! Misschien een tip om het ontvellen te vermijden, ik heb de passe-vite de roerzeef gebruikt dan blijven de velletjes achter. Super recept echt heel goed gelukt en erg lekker. Dankjewel!

        Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok