BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Witte asperges met roombotersaus, krokant gebakken spek, eitjes en krieltjes in de schil

24 april 2019 door Stefanie

Witte asperges met roombotersaus, krokant gebakken spek, eitjes en krieltjes in de schilZodra de witte asperges weer in de winkels ligt, weet je dat het voorjaar is begonnen. Zonnige dagen en hogere temperaturen. Heerlijk! Om je dit inspireren heb ik de komende weken drie lekkere recepten die je kunt maken met witte asperges. Een soep met gerookte zalm, een romige pasta en vandaag witte asperges klassiek bereid, maar met een twist.

Mega dol op het witte goud

Ik schaam me bijna om dit te zeggen. En eigenlijk is het ook helemaal niets voor mij. Dit jaar heb ik nog maar één keer iets met witte asperges gemaakt. Wel een beetje gek voor iemand die zo mega dol is op het witte goud. Vanavond ga ik het goed maken met mezelf. Tot dan doe ik het gewoon met de foto’s van deze witte asperges met roombotersaus, krokant gebakken spek, eitjes en krieltjes in schil.

Witte asperges met roombotersaus, krokant gebakken spek, eitjes en krieltjes in de schil Witte asperges met roombotersaus, krokant gebakken spek, eitjes en krieltjes in de schil

Dit maakte ik eind februari voor Agrimarkt. Als ik voor hen aan de slag ga, kook ik altijd iets vooruit op de seizoenen. Soms is het stiekem best spannend of ik ingrediënten wel te pakken krijg. Gelukkig was de groothandel me behulpzaam. Ze verkochten zelfs in de winter, witte asperges. Gewoon uit Limburg. Iets prijziger dan normaal maar dat doet er niet toe ;-). Lekker was het wel.

Wat ik zo fijn vind aan dit recept met witte asperges, is al die verschillende smaken. Romige saus, zoetige witte asperges, eitjes en zout spek. Daar houd ik van. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.

Witte asperges met roombotersaus, krokant gebakken spek, eitjes en krieltjes in de schil
Voor 4 personen

Witte asperges met roombotersaus, krokant gebakken spek, eitjes en krieltjes in de schil

Dit zit erin:

  • 750 gr krieltjes in de schil
  • 1 kg witte asperges, uiteinden verwijderd en geschild
  • 8 eieren
  • 100 gr ontbijtspek
  • 75 gram roomboter
  • 2 el bloem
  • 1 citroen, de schil geraspt
  • 375 ml melk
  • 125 ml slagroom
  • 2 tl mierikswortel
  • Peper
  • Zout
  • 4 takjes platte peterselie, fijngehakt

Zo maak je het:

  1. Kook de krieltjes in 10 minuten beetgaar. Giet af en laat uitstomen.
  2. Doe de asperges in een pan met ruim water en een snuf zout. Kook ze in 10 tot 12 minuten gaar. Prik er even met een vorkje in om te checken of je de gaarheid goed vindt. Wil je ze zachter? Kook dan wat langer.
  3. Kook de eieren in 7 minuten gaar. Pel ze en prak fijn.
  4. Bak de plakjes ontbijtspek krokant in de koekenpan. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
  5. Smelt de roomboter in een steelpan. Roer de bloem erdoor. Bak kort op een laag vuur. Roer daarna de melk, room en citroenrasp erdoor. Breng aan de kook en laat 1 minuut pruttelen. Breng op smaak met zout en veel peper. Voeg de platte peterselie en mierikswortel toe.
  6. Leg de asperges, na het koken, op een theedoek zodat het meeste vocht daarin trekt en de asperges mooi droog worden.
  7. Schep de asperges op een schaal. Verdeel daar de eieren en het grootste gedeelte van de roombotersaus overheen.
  8. Verkruimel daarna de plakjes ontbijtspek over de witte asperges en serveer met de gekookte krieltjes.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

In samenwerking met Agrimarkt. 

Dit vind je misschien ook leuk

  • Aspergetijd! Witte asperges op Vlaamse wijzeAspergetijd! Witte asperges op Vlaamse wijze
  • Zelfgemaakte kip cordon bleuZelfgemaakte kip cordon bleu
  • Frisse frittata met citroen, groene aspergetips, aardappel en kruiden saladeFrisse frittata met citroen, groene aspergetips, aardappel en kruiden salade
  • Saltimbocca van kip met romige spinazieSaltimbocca van kip met romige spinazie

Categorie: Hoofdgerecht, Recepten Tags: agrimarkt, asperges, eieren, hoofdgerecht, krieltjes, Pasen, recept, roomboter, roombotersaus, spek, witte asperges

« Blondie met espresso en amaretto
5 X EERSTE HULP TIPS BIJ GEBREK AAN INSPIRATIE VOOR SOCIAL MEDIA »
Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok