BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Pittige pompoensoep met crispy chorizo en chipotle + verslag kookworkshop met AEG & Desemenzo

10 oktober 2017 door Stefanie 2 Reacties

Pittige pompoensoep met crispy chorizo en chipotleZodra de blaadjes van de bomen dwarrelen en de klok weer bijna een uur terug gaat, eet ik het liefste zoveel en zo vaak mogelijk recepten met pompoen. Dit recept voor een pittige pompoensoep met crunchy chorizo en chipotle is mijn nieuwste ontdekking. Lees snel verder voor het recept en over een bijzondere ervaring die ik met jullie wil delen.

Droom

Soms maak je dingen mee, waarvan je droomt. Bijzonderheden uit je fantasie die ineens werkelijkheid worden. Zo’n moment had ik vorige week. Samen met acht lieve lezeressen en hun plus 1 dook ik de keuken in. Niet mijn eigen kleine keuken in Vlissingen, maar een mega grote kookstudio in het AEG Experience Centre. We kookten niet alleen, maar maakten ook brood samen met Edwin Klaasen van Desemenzo. En ik kan je vertellen, dat brood is zo lekker.

Pittige pompoensoep met crispy chorizo en chipotle
Onderweg in de auto naar het AEG Experience Centre in Alphen aan de Rijn, dwaalden mijn gedachten af naar drie jaar geleden. Toen won ik een prijs. Meedoen aan een kookworkshop. Het was een battle tussen alle deelnemers en een aantal foodbloggers. Ik vond het super tof. Oké, ik was ook een tikkeltje (te?) fanatiek, maar zo gaat dat nou eenmaal als er een wedstrijd gespeeld moet worden. Little Spoon bestond nog niet, maar ik wist wel zeker dat ik zelf ook een foodblog wilde. In de stiekeme dagdromen tijdens het koken fantaseerde ik erover om ooit zelf als foodblogger samen met mijn lezers te koken.

Pittige pompoensoep met crispy chorizo en chipotle

Bijzonder

En nu was het dan gewoon zover. Dankzij AEG had ik de kans om een aantal van mijn lieve lezeressen te ontmoeten. Wauw, wat was het leuk, geweldig, gezellig en bijzonder. Ongelooflijk gewoon. Ik beken je eerlijk, van te voren was ik best nerveus. Wat als er niemand meedoet aan de winactie? En wat als er uiteindelijk niemand komt opdagen? Gelukkig waren dat zorgen voor niets.

Als je een liefhebber bent van uren in de keuken staan en mooie apparatuur haal je je hart op in het Experience Centre. Keukenmachines, kookeilanden en allerlei soorten ovens. Edwin gebruikte de AEG stoomoven voor de broden. Om af te bakken maar ook als rijskast. Met de SteamPro krijg je luchtig brood met een krokante korst. Kortom, een perfect gebakken broodje. Je snapt, die oven staat bij mij op mijn wensenlijst.

Pittige pompoensoep met crispy chorizo en chipotle

Bakte er niets van

Tussen jullie en mij gezwegen, ik bakte letterlijk niets van dat bakken. Ik weet wel waarom ik een foodblog heb en geen bakblog. Edwin verheft broodbakken tot een kunst. En niet die van een kloddertje roze hier en een kloddertje roze daar. Een beetje zoals ik doe. Brood bakken is wetenschap. Edwin legde ons er alles over uit. Hij werkt zo precies en alles gebeurt nauwkeurig. Tien gram is tien gram en geen twaalf gram. Gewicht is belangrijk, maar ook de temperatuur van je ingrediënten en het deeg. Die precisie is nodig om uiteindelijk de topkwaliteit te krijgen die de broden van Desemenzo hebben.

Pittige pompoensoep met crispy chorizo en chipotle

Pareltjes

Mijn brood, tja wat zal ik daarover zeggen. Het begon al met het kneden. Ik vergat het zout. Een beetje dom. Uiteindelijk lukte het me om de woeste knoest, die we maakten, de rijskast en stoomoven in te doen, maar het eindresultaat was niet echt fantastisch. Ik verwacht niet dat Edwin mij belt als hij omhoog zit. Gelukkig waren mijn mede bakkers een stuk getalenteerder, want er zaten pareltjes van broden bij.

Edwin was trouwens zo lief om zijn broodje te ruilen met mijn mislukking. Bij thuiskomt sneed, de vreetzak in mij, direct een paar plakken af van de woeste knoest, om te proeven. En de volgende ochtend ontbeet ik met brioche. Besmeerd met lekker veel roomboter, wat grof zeezout en abrikozenjam erop… this must be heaven.

Pittige pompoensoep met crispy chorizo en chipotlePittige pompoensoep met crispy chorizo en chipotle

Pompoen

Na het broodbakken was het tijd voor soep a la Little Spoon. Omdat het herfst is en ik dol ben op pompoen, leek het me wel wat om een pittige pompoensoep te maken. Extra lekker met knapperige stukjes chorizo en spicy door chipotlesaus. Stel je even voor dat het keihard regent en waait. Natuurlijk fiets je net door die bui naar huis. Zeik nat en verkleumd stap je binnen. Mopper, mopper, mopper. Eet een kom van deze pittige pompoensoep en je bent zo opgewarmd en alle ellende vergeten. Dat beloof ik!

Pittige pompoensoep met crispy chorizo en chipotle
Voor 4 personen

Pittige pompoensoep met crispy chorizo en chipotle

Dit zit erin:

  • Olijfolie
  • 250 gram chorizo, in kleine stukjes
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 a 2 el chipotlesaus, als je dit niet kunt vinden is een rood pepertje ook prima
  • 3 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 tl komijnzaad
  • 1 flespompoen, in stukken (schil mag eraan blijven, wel even goed wassen)
  • 1 l kippenbouillon
  • Peper
  • Zout
  • 125 gr crème fraîche
  • Bosje koriander, grof gehakt
  • 100 gr cheddar, geraspt

Dit heb je nodig:

  • Snijplank + mes
  • Soeppan
  • Keukenpapier
  • Staafmixer
  • Soepkommen

Zo maak je het:

  1. Verhit wat olijfolie in een grote pan en bak de blokjes chorizo op middelhoog vuur.
  2. Als de chorizo verkleurd en krokant wordt, haal je iets meer dan de helft uit de pan en laat uitlekken op een velletje keukenpapier.
  3. Voeg de sjalot, knoflook, gerookte paprikapoeder, komijn en chipotle toe, aan de chorizo. Laat op zacht vuur nog eens 2 tot 3 minuten bakken.
  4. Doe de pompoen en de bouillon erbij in de pan. Breng aan de kook en laat 25 minuten pruttelen of tot de pompoen zacht is.
  5. Pureer de soep met de staafmixer.
  6. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
  7. Schep de pittige pompoensoep in de kommen. Garneer met een schepje crème fraîche, wat geraspte cheddar en de crispy gebakken chorizo en grofgehakte koriander.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Pittige pompoensoep met crispy chorizo en chipotleIn samenwerking met AEG.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Pompoentaart van Ottolenghi met wortel en geitenkaasPompoentaart van Ottolenghi met wortel en geitenkaas
  • Pompoensoep met salie en spekjesPompoensoep met salie en spekjes
  • Pompoentaartjes met feta en harissaPompoentaartjes met feta en harissa
  • Plaattaart met pompoen, pittige salami en taleggioPlaattaart met pompoen, pittige salami en taleggio

Te vinden onder:Recepten, Soep Tags:aeg, chipotle, chorizo, desemenzo, herfst, kaas, koriander, najaar, pompoen, pompoensoep, workshop

« Broodje Martino met sriracha
Couscoussalade met gerookte makreel, gekleurde bietjes en harissadressing »

Reacties

  1. Anouk De Haan zegt

    18 november 2017 at 15:54

    Mooie foto’s! EN Dit ga ik zeker uitproberen! Jum!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      29 november 2017 at 09:51

      Dank je wel!! XXX

      Beantwoorden

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon