BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Ontbijtcake met maanzaad

18 april 2016 door Stefanie 11 Reacties

Ontbijtcake met maanzaadDeze ontbijtcake met maanzaad is de moeite van het in de keuken staan, wat mij betreft meer dan waard. Ik at al eens eerder een baksel met maanzaad. Bij zo’n grote Amerikaanse koffieketen, waar ik vroeger fan van was. Nu loop ik er liever met een boog omheen. Daar vertel ik je vandaag over.

Water in de mond

Een tijdje geleden speurde ik het internet af. Op zoek naar inspiratie voor lekkere ontbijtjes. Ik belandde op de website van Havermoutje. Tussen de recepten stond een supercake met maanzaad en amandel. Het was een plaatje om te zien, het water liep me direct in de mond en ik bakte nooit eerder iets met maanzaad. Ik had het zelfs niet eens in huis.

Onbeschreven blad

Het herinnerde mij aan een citytrip naar Dublin, samen met mijn schatje. Zeker een jaar of vijf terug. Ons hotel lag midden in het centrum. Ik was, zoals heel vaak en zeker als ik op reis ben, super vroeg wakker. Ik besloot in mijn eentje alvast op pad te gaan en ontbijt te scoren. Dat kon natuurlijk in het hotel, maar destijds vond ik het veel leuker om naar Starbucks te gaan. Op de één of andere manier had dat een magische uitwerking op me. In Zeeland heb je deze Amerikaanse koffieketen niet. Nu mis ik er niets aan, want als ik eerlijk ben, vind ik de koffie niet te drinken en de baksels droog. Aangekleed en wel stapte ik het hotel uit. De stad was nog stil, geen mens op staat. Het rook buiten naar de vroege ochtend. De dag was nog een onbeschreven blad.

Ontbijtcake met maanzaad

Zoete siroop

In mijn eentje struinde ik door de straten van Dublin op zoek naar een Starbucks. Natuurlijk vond ik er één. Ik bestelde koffie. Ik vermoed zelfs, dat ik toen ook iets van een zoete siroop in mijn cappuccino liet gieten. Voordeel is dat je de koffie dan niet proeft. Nadeel is toch wel dat je tanden spontaan uit je mond brokkelen, zo zoet. Ik sloeg muffins, karamel shortbread en cheesecakes in voor een heel weeshuis. Want ja, zo gaat dat als je ogen altijd groter zijn dan je maag. Ik koos ook een keer een muffin met maanzaad. Dat at ik nog niet eerder en leek me leuk om uit te proberen. Nu kan ik je niet meer vertellen wat ik er nou eigenlijk van vond.

Blijver

Dat kan ik overigens wel van deze ontbijtcake. Het was een groot succes en hij was ook nog eens zo op. Het recept van Havermoutje paste ik iets aan, zodat het meer past bij mij. Op de foto’s en het uitgeschreven recept zie en lees je het resultaat. Wat mij een aanrader en zeker een blijver!

Ontbijtcake met maanzaad
Voor 1 cake

Ontbijtcake met maanzaad

Dit zit erin:

  • 165 gr amandelmeel
  • 25 gr maanzaad
  • 60 gr honing
  • 60 gr roomboter, gesmolten
  • 3 eieren
  • 110 ml amandelmelk
  • Merg van 1 vanillestokje
  • Sap en schil van ½ citroen
  • Snuf zout

Dit heb je nodig:

  • 2 beslagkommen
  • Cakeblik bekleed met bakpapier

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 165 °C.
  2. Doe het amandelmeel, maanzaad en zout in een beslagkom en roer alles goed door elkaar.
  3. Doe de roomboter, honing, eieren, amandelmelk, citroensap, citroenschil en het vanillemerg in een andere kom klop tot één geheel.
  4. Voeg nu het mengsel met amandelmeel toe en meng goed.
  5. Schep het beslag en het cakeblik en zet in de oven.
  6. Bak 30 tot 40 minuten. Of tot de buitenkant goudbruin is.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Ontbijtcake met maanzaad

Dit vind je misschien ook leuk

  • Kruidige perentaartKruidige perentaart
  • Exotische muffins met ananas en kokosExotische muffins met ananas en kokos
  • Gezonde muffins met frambozen en vanilleGezonde muffins met frambozen en vanille
  • Sinaasappelcake met amandelmeel en maanzaadSinaasappelcake met amandelmeel en maanzaad

Te vinden onder:Ontbijt, Recepten, Taartjes en andere zoetigheid Tags:amandelmeel, gezond, maanzaad, ontbijt, ontbijtcake, zoet

« Tropische wentelteefjes met mango en kokos
Makkelijke meeneemlunch: kikkererwtensalade met broccoli »

Reacties

  1. Tessa zegt

    18 april 2016 at 09:22

    Oeh, dat ziet er echt heerlijk uit! Ik ben ook groot fan van de recepten van Havermoutje, maar dit recept heb ik vreemd genoeg nog nooit uitgeprobeerd. Ik heb jouw versie gelijk even opgeslagen om binnenkort maar eens de keuken in te duiken.

    Beantwoorden
  2. Vivian | stayaliveandcooking zegt

    18 april 2016 at 09:44

    Ha, “ontbijtcake” is alles wat nodig is om mij over te halen! Ga ik onthouden deze, klinkt inderdaad erg lekker. Moet eerlijk zeggen dat ik ook zelden bij de Starbucks kom, ik vind het ook nogal prijzig voor zo’n kopje koffie!

    Beantwoorden
  3. Jorinde zegt

    18 april 2016 at 12:52

    Oeh, deze klinkt heerlijk! Ga ik zeker een keer maken en uitproberen! Mjin guilty pleasure blijft nog steeds de vanille latte van de Starbucks. Ik probeer het maar flink binnen de perken te houden en wandel er ‘nog maar’ een enkele keer binnen. ;)

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      20 april 2016 at 15:08

      Haha heerlijk af en toe een guilty pleasure!

      Beantwoorden
  4. Maris zegt

    20 april 2016 at 08:27

    Heerlijke recept lijkt me dit. Ik heb toevallig nog een hele zak maanzaad in huis liggen.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      20 april 2016 at 15:08

      Benieuwd wat je ervan vindt!

      Beantwoorden
  5. Havermoutje zegt

    23 mei 2016 at 15:21

    Hoi Stefanie wat leuk dat je onze cake hebt gedeeld! Ziet er super goed uit!
    Dikke liefs de Havermoutjes!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      24 mei 2016 at 17:08

      Wat leuk jullie berichtje!! Heb echt genoten van de cake. Liefs terug!

      Beantwoorden
  6. Maria zegt

    29 januari 2017 at 15:50

    Hoi hoi, ik wil de cake gaan maken en wil graag weten welke afmeting van cakeblik jij of jullie gebruikt hebben?

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      2 februari 2017 at 16:28

      Hoi Maria! Ik gebruik een blik ik van circa 30cm. Groetjes!

      Beantwoorden
  7. Ceejeepopp zegt

    14 april 2018 at 13:36

    De cake zag er zo lekker uit dat ik hem meteen ben gaan uitproberen. Klopt het dat het beslag echt super dun is voordat je het in de oven stopt? Ben heel benieuwd of het gaat lukken

    Beantwoorden

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon