BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Zalmsalade met dille

28 januari 2016 door Stefanie 4 Reacties

Zalmsalade met dilleBen je dol op zalmsalade, maar niet echt fan van die kant-en-klare varianten? Probeer dan eens deze zalmsalade met veel dille en zure mayo. Smaakt zo lekker op toast van donkerbruin brood of een toastje. Ik maakte de salade trouwens op een behoorlijk bijzonder tijdstip. Benieuwd? Ik vertel je er in deze blog over.

Vroege vogel

Ik ben een vroege vogel. Doordeweeks sta ik om 6.15 uur al rekkend en strekkend naast bed. In het weekend slaap ik uit, of doe een poging en gaat er geen wekker. Veel later dan 8.00 uur wordt het niet.

Huisgenoten

Onze huisgenoten Keetje en Katootje mochten een nachtje op bed slapen. De poezenbeesten vinden dat heerlijk en stiekem geniet ik er natuurlijk ook van. Soms gaat dat goed en soms minder. Dan vinden de dames het nodig om midden in de nacht te spoken. Achter elkaar over het bed rennen, onder het bed vechten en je in ieder geval uit je slaap houden. De laatste keer werd ik wakker van luid geknor in mijn oor. Het was Kato die me kopjes gaf en duidelijk aandacht wilde. De spinde zo hard, dat het leek alsof ze aanliep. Zachte beetjes in mijn arm en gesnuffel aan mijn haar en gezicht. Ik keek hoe laat het was. Nog niet eens vijf uur. Ik besloot verder te slapen. Niet veel later hoorde ik gerommel en driftig gekrauw naast het bed. Weer Kato. Nu was ze in de weer met mijn badjas. Die werd vakkundig onder het bed gesleept.

Lange ochtend

Dan maar uit bed. Om vijf uur. Op zaterdag. Een tijdstip waarop je in het weekend eigenlijk thuis hoort te komen of waarop je nog niet eens denkt aan naar huis gaan. Ik stuurde de poezen naar buiten en dacht eens na over de invulling van mijn behoorlijk lange ochtend. Ik wilde een hoop lekkere dingen maken, dus ja, waarom daar niet direct mee beginnen? Ik pakte de iPad erbij, Uitzending Gemist aan en ondertussen nieuwe gerechtjes uit proberen. Er stond onder andere een zalmsalade met gepocheerde zalm op het programma.

Zalmsalade met dille

Pocheren

Terwijl ik er aan denk, krijg ik er direct weer zin in. Het was echt zo mega lekker. Ik pocheerde de zalm in zelfgemaakte bouillon. Dat deed ik nog nooit eerder en eerlijk gezegd mag het de naam bouillon ook niet hebben. De smaak van een visbouillonblokje vind ik wat heftig dus ik bakte en kookte later wat groente met water en gaarde daar de zalm in. Even plukken, mengen met zure mayo en veel dille en klaar is Kees.

Knapperig toastje

Rooster een paar donkerbruine boterhammen en besmeer die met de zalmsalade. Oh man, zo lekker dit. Bij Vriendschap in Middelburg at ik eens zalm in combinatie met blaadjes witlof. Dat testte ik ook met deze salade en vond ik ook meer dan goed smaken samen. Als je dol bent op zalm, houd dan Little Spoon in de gaten want heel binnenkort deel ik ook nog een lekkere club sandwich met deze vis. Oh trouwens, de salade is lekker bij de lunch, maar stel je eens even voor hoe dit smaakt op een knapperig toastje en met een glas witte wijn, bij de borrel. Goed hè?

Zalmsalade met dille
Porties

Zalmsalade met dille

Dit zit in de salade:

  • 500 gram zalmfilet
  • Klein bosje dille, fijngehakt
  • 3 flinke eetlepels mayonaise, ik gebruikte Belgische want ik ben dol op dat frisse en zure
  • Peper
  • Zout
  • Optioneel: wat extra citroensap

Dit zit in de bouillon:

  • 1 wortel, in plakjes
  • 1 ui, grof gehakt
  • 1 stengel bleekselderij, in plakjes
  • 4 eetlepels witte wijnazijn
  • Paar takjes dille
  • Zwarte peper
  • Olijfolie

Dit heb je nodig:

  • Grote pan
  • Snijplank + mes
  • Schaal

Zo maak je de bouillon:

  1. Verhit wat olijfolie in een pan en bak, op een zacht vuurtje, de wortel, ui en bleekselderij. Laat 10 minuten fruiten. Laat de groente niet verkleuren.
  2. Giet er een liter water over, voeg de witte wijnazijn, dille en zwarte peper toe.
  3. Laat 25 minuten koken. Nu is je bouillon klaar voor gebruik.

Zo maak je de zalmsalade:

  1. Pocheer de zalm gaar. Mijn zalm was in vrij kleine stukken, dus in 7 minuten was hij al gaar. Hanteer voor een groter stuk een wat langere pocheer tijd.
  2. Haal de zalm uit het water, laat uitlekken en afkoelen.
  3. Pluk de zalm met je handen of met een vorm. Meng de mayonaise en dille erdoor. Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat citroensap.
TIP 1! Vind je dat zelf bouillon maken nou een beetje gedoe? Kies dan een blikje zalm of gaar een filet in de oven.
TIP 2! Voor een nog frissere smaak is het lekker om een schep crème fraîche toe te voegen.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Zalmsalade met dille

Dit vind je misschien ook leuk

  • Aardappelsalade met zalm, dille en zeekraalAardappelsalade met zalm, dille en zeekraal
  • Makkelijke meeneemlunch: rijstsaladeMakkelijke meeneemlunch: rijstsalade
  • Haringtartaar met piccalilly op toast van roggebroodHaringtartaar met piccalilly op toast van roggebrood
  • Venkelsalade met geitenkaas en honingnotenVenkelsalade met geitenkaas en honingnoten

Te vinden onder:Lunch, Recepten, Voor bij de borrel Tags:Borrelhappen, dille, lunch, makkelijk, salade, zalm

« First Things First: koffie in Nijmegen
Een fantastische vistaart »

Reacties

  1. Mariska zegt

    28 januari 2016 at 13:11

    Het is dus wel wat werk, maar het lijkt me echt heeeeerlijk! Dat wil ik eens proberen!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      1 februari 2016 at 07:05

      Inderdaad wel wat weer, maar de moeite waard. Zalm uit een blikje kan ook maar is toch wel minder lekker.

      Beantwoorden
  2. Daphne zegt

    28 januari 2016 at 16:01

    Klinkt heel goed! Dat ga ik ook een keer doen!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      1 februari 2016 at 07:05

      Leuk! Krijg je geen spijt van.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon