BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Gelakt buikspek met Aziatische salade

18 december 2015 door Stefanie 1 Comment

Gelakt buikspek met Aziatische saladeGelakt buikspek vind ik echt iets feestelijks. De laatste tijd ben ik er gek op. Zeker in combinatie met een knapperige en frisse Aziatische salade. Dit was de eerste keer dat ik in de weer ging met dit stuk vlees. Bij de slager bestelde ik een klein stukje. Ik kwam thuis met een kilo buikspek. Wat ging er mis? Uiteindelijk ging het toch op. Met kerst gooi je hoge ogen als je deze salade gelakt buikspek op tafel zet. Zeker als je net als ik daar dan een mooi bordje of een schattig oud schaaltje voor gebruikt.

Goed gevulde servieskast

Ik heb altijd wel een liefde gehad voor alles wat oud en antiek is. Brocante en curiosa, ik ben er dol op. Vroeger uitte zich dat voornamelijk in spiegels met barokke lijsten, kroonluchters en koninklijke stoelen. Behoorlijk heftig en uitgesproken. De laatste jaren heb ik dat allemaal ingewisseld voor voornamelijk veel prullaria met bloemetjes en niet te vergeten een goed gevulde servieskast vol met oma’s servies. Allemaal net even anders, maar de bloemetjes en vrolijke kleurtjes gecombineerd met wit, hebben ze gemeen. Iets minder uitgesproken qua kleur en vorm, maar zeker niet qua hoeveelheid.

Oude troep

De kast barst inmiddels uit zijn voegen. Dat weerhoudt me er alleen niet van om steeds weer nieuwe stukken toe te voegen aan mijn verzameling. Nu ik een foodblog heb en dus steeds nieuwe aanwas styling props nodig heb, is dat een goed excuus om steeds weer dingen bij te kopen. Op de één of andere manieren heeft iedereen altijd wel wat op zolder liggen of in een kast ergens achterin. Of bij oma in huis, die naar een verzorgingstehuis gaat of is overleden. Wat voor hen oude troep is, is voor mij een ware schat. Niet iedereen in huize Little Spoon denkt daar overigens zo over. “Lieverd, dit past echt niet meer in de buffetkast,’ hoor ik mijn lover regelmatig zeggen. ‘Jawel,’ antwoord ik dan weer dwars. En uiteindelijk past het altijd. Tot het moment daar is, dat we er een bord of schaal uitpakken.

Gelakt buikspek met Aziatische salade

Ellebogenwerk

Het verbaast je dan vast niet dat ik heel gelukkig word van rommelmarkten. Kringloopwinkels ook, maar rommelmarkten nog meer. Samen met vriendje Maus, verzamelpartner in crime, ging ik naar een rommelmarkt in de buurt. De lokale harmonie hield uitverkoop in een oude school. Zaterdagochtend, redelijk vroeg fietsten, we er zonder verwachtingen naar toe. Eenmaal binnen kon het gegraai beginnen. Mijn hartslag ging omhoog. Ik wilde overal tegelijk kijken en niets missen. Niet misgrijpen op dat ene kopje wat net voor mijn neus werd weggepakt. Ik scande de ruimte. En ineens zag ik haar. Een vaasje met de perfecte vormen. Met fel gekleurde bloemetjes. Dit was het vaasje waar ik altijd al naar gezocht heb, maar waar ik het bestaan niet van wist. Ik duw nog net niet de mensen voor me weg, maar als het nodig was geweest had ik de weg vrijgemaakt met wat ellebogenwerk. Te pakken! Deze beauty is van mij. Een gevoel van geluk overspoelt me. Ik word pas echt euforisch als ik mijn armen vol heb met meer van dit soort schatten.

Gekke meid

Een wat oudere man van de harmonie overhandigd me een afwasteiltje waar ik alles in kan doen. Je ziet hem kijken: ‘Gekke meid, wat moet je met al die troep?’ Trots laat ik Maus zien wat ik allemaal al gevonden heb. Hij doet niet onder voor mij. Tien euro lichter en met een doos vol kom ik thuis. De doos staat nog onuitgepakt in de woonkamer. Eerst even plaats maken in de servies kast.

Gelakt buikspek met Aziatische salade
Maaltijdsalade voor 6 personen en voorgerecht voor 8 personen

Gelakt buikspek met Aziatische salade

Dit zit in de gelakte buikspek:

  • 900 gram buikspek
  • 2 of 3 eetlepel five spicespoeder
  • 2 deciliter water
  • 2 eetlepels roomboter
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels honing
  • 2 teentjes knoflook

Dit zit in de salade:

  • 1 komkommer, geschild en in dunne reepjes
  • 3 wortels, in dunne reepjes
  • 2 flinke handen taugé
  • 200 gram edamame boontjes
  • Klein bosje munt, gehakt
  • Klein bosje koriander, gehakt
  • 3 bosuitjes, in ringen
  • Cashewnoten
  • 1 of 2 rode pepers in dunne ringen

Dit zit in de dressing:

  • Sap van 1 limoen
  • 4 eetlepels rijstolie, of een andere neutrale olie
  • 1 theelepel suiker of wat honing
  • Stukje gember, geraspt
  • Vissaus, naar smaak

Dit heb je nodig:

  • Vleesthermometer
  • Braadslede
  • Vleesmes

Zo maak je de salade:

  1. Doe alle ingrediënten voor de salade in een grote kom of schaal en meng goed.
  2. De dressing hussel je pas op het allerlaatste door de salade of serveer hem apart.

Zo maak je de dressing:

  1. Doe alle ingrediënten in een glazen potje. Schroef het deksel erop en schut goed. Proef of de dressing goed op smaak is. Voeg anders nog wat van je favoriete ingrediënt toe. Natuurlijk maak je de dressing net zo goed in een schaaltje.

Zo maak je de gelakte buikspek:

  1. Meng alle ingrediënten voor de lak in een pannetje en laat 15 minuten op een zacht vuurtje een beetje inkoken.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Bak het buikspek in een droge koekenpan.
  4. Als het stuk spek aan beide kanten bruin is, verdeel je er wat lak over. Laat weer verder bakken.
  5. Herhaal dit meerdere malen aan beide kanten tot het vocht verdampt is en de lak aan het buikspek plakt.
  6. Doe de buikspek nu in een braadslede. Zet 15 tot 20 minuten in de oven of tot de spek een kerntemperatuur van ongeveer 70 graden. Bedruip het vlees regelmatig met het vet.
  7. Pak het vlees in aluminiumfolie en laat 15 minuten rusten.
  8. Snij aan in dunne plakjes.
  9. Doe nu de salade op een grote schaal en verdeel daar de plakjes buikspek over. Serveer je de salade als voorgerecht? Schep dan wat salade op een bordje en serveer met twee of drie plakjes gelakt buikspek
TIP! Heb je nog wat gelakt buikspek over? Vul er dan een springroll mee. Echt smullen!

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Gelakt buikspek met Aziatische salade

Dit vind je misschien ook leuk

  • Spiesjes van buikspek met frisse mangosaladeSpiesjes van buikspek met frisse mangosalade
  • Springrolls met geplozen kipSpringrolls met geplozen kip
  • Groene salade met romige tahindressing en eetbare bloemenGroene salade met romige tahindressing en eetbare bloemen
  • Couscoussalade met gegrilde witte asperges en chorizoCouscoussalade met gegrilde witte asperges en chorizo

Te vinden onder:Recepten, Salades, Voorgerechten Tags:buikspek, edamame, kerst, komkommer, koriander, munt, salade, spek, tauge, voorgerecht, wortel

« Winterse hertenstoofpot
10 x ideetjes voor het kerstontbijt »

Reacties

  1. Marianne zegt

    18 december 2015 at 07:42

    Hahaha herkenbaar!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon