BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Witte aspergesoep met dragon

1 mei 2018 door Stefanie Reageer

Witte aspergesoep met dragonYes! Het is weer aspergetijd. Voor Koninklijke telersvereniging ZON maakte ik deze witte aspergesoep met dragon. Vol van smaak, romig, maar toch licht en fris dankzij de dragon. Vandaag deel ik het recept met je en vertel kort over de lunch met het #wittegoudvaneigenbodem, die ik laatst had op wel een heel bijzondere en exclusieve plek in de Amsterdamse P.C.

Seizoen

Ik vertelde het al vaker. Zodra het nieuwe jaar begint en ik de lente bijna kan aanraken, als je het heel positief bekijkt dan hè, verheug ik me al op de eerste witte asperges. Natuurlijk moet ik in januari nog heel wat geduld hebben. Dat is ook helemaal prima. Wat ik zo leuk vind aan witte asperges is dat je dit echt enkel eet, als het seizoen er is. Dus niet zoals met zoveel groentes en fruit, het hele jaar door. Dit zorgt voor een nog groter verlangen en ultiem genot als ik die eerste asperges uit Hollandse bodem weer proef.

Echt goud en het witte goud

Eind maart mocht ik aanschuiven voor een aspergelunch, georganiseerd door ZON. Niet in een restaurant, zoals je wellicht verwacht. Ik werd ontvangen bij een chique juwelier, Gassan Boutique, in de Amsterdamse P.C. Hoofdstraat. Nog niet eerder lunchte ik tussen sieraden met de waarde van een flinke auto tot een vrijstaand huis. Ik proefde het witte goud tussen echt goud. En diamanten. Veel diamanten. De asperges kwamen wel van verwarmde teelt. Dit voorjaar was nog niet echt top, qua temperatuur. Door flinke zonnestralen in het weekend voor de lunch en dus die verwarmde teelt was het ook daadwerkelijk mogelijk om de asperges voor ons – een groep bloggers en culi pers – te bereiden. Het waren kleine kunstwerkjes. Vooral de witte aspergesalade met gerookte paling vond ik lekker. De sterke smaak van deze gerookte vis, combineert super met het elegante witte goud van eigen bodem.

Super food

Een paar jaar geleden waren we in de ban van superfoods, met allerlei exotische zaden en inheemse bessen. Sommige smaakten goed, maar het merendeel zorgde bij mij voor de bibbers. Gelukkig sta ik inmiddels weer lekker met mijn voetjes in de Zeeuwse klei en zie ik in dat heel veel groenten uit ons eigen kikkerlandje, net zoveel gezondheidsvoordelen bevatten. Asperges zijn bloedzuiverend en zitten ook nog eens bomvol vitamines en foliumzuur. Wist je dat?

Los met witte asperges

Elk jaar ga ik zoveel mogelijk los met witte asperges. Van klassieke bereidingen met ham en ei, op Vlaamse wijze, op een plaattaart of met Hollandse garnalen. Ik vind het allemaal even lekker. Nog niet eerder maakte ik een witte aspergesoep. En aangezien dit niet mag ontbreken op Little Spoon, was nu de tijd daar. Eigenlijk is de soep zo gemaakt, best wel simpel qua ingrediënten maar heerlijk van smaak. Ik voegde wat dragon toe. Omdat ik nu eenmaal dol ben op dit kruid met die fijne anijssmaak. Dankzij een losgeklopte eidooier en wat crème fraîche, is de soep romig. Eet het als onderdeel van een brunch of lunch met een salade ernaast en knapperig brood met de beste roomboter die je maar kunt vinden.

Witte aspergesoep
Voor 4 personen

Witte aspergesoep met dragon

Dit zit erin:

  • 50 gr roomboter
  • 1 ui, gesnipperd 
  • 2 kleine aardappels, geschild en in blokjes
  • 500 gr witte asperges, uiteinden verwijderd, geschild en in stukken
  • 1/2 bosje dragon
  • 750 ml bouillon 
  • 1 eidooier
  • 100 ml creme fraiche 
  • 1 tl nootmuskaat
  • Scheuten of kiemen voor de garnering

Dit heb je nodig:

  • Snijplank + mes
  • Soeppan
  • Staafmixer of blender
  • Kom

Zo maak je het:

  1. Laat de roomboter smelten in een soeppan. Voeg de ui toe en laat deze in een paar minuten zacht worden.
  2. Doe de blokjes aardappel en stukken witte asperge erbij in de pan. Laat nog eens 5 minuten op een zacht vuur bakken. 
  3. Voeg de dragon toe en schenk de bouillon erbij. Kook de soep een half uur.
  4. Haal de pan van het vuur en pureer met de staafmixer of in de blender tot een glad geheel.
  5. Meng in een kom de eidooier met de crème fraiche. Breng op smaak met nootmuskaat en zwarte peper. Schep door de soep. Als alles goed gemengd is serveer je de soep.
  6. Garneer met pittige kiemen of scheuten.
TIP! Lekker met brood en goede roomboter.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

In samenwerking met ZON fruit & vegetable.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Aspergetijd! Witte asperges op Vlaamse wijzeAspergetijd! Witte asperges op Vlaamse wijze
  • Witte asperges met roombotersaus, krokant gebakken spek, eitjes en krieltjes in de schilWitte asperges met roombotersaus, krokant gebakken spek, eitjes en krieltjes in de schil
  • Witte aspergesalade met Hollandse garnalen en knoflooktoastWitte aspergesalade met Hollandse garnalen en knoflooktoast
  • Plaattaart met witte asperges en gerookte zalmPlaattaart met witte asperges en gerookte zalm

Categorie: Recepten, Soep Tags: asperges, aspergetijd, dragon, nootmuskaat, soep, witte asperges

« Café Hélène in Bergen op Zoom // een schattig lunchcafé in een boekhandel
Granaatappel & aardbei water + Purezza Premium Water »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok