BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Witte asperges met ham, ei en snelle hollandaisesaus

23 mei 2015 door Stefanie 2 Reacties

Witte asperges met ham, ei en snelle hollandaisesausZodra ik de eerste krokusjes en narcissen zie verschijnen begint het al te kriebelen. Het aspergeseizoen komt eraan. Vaak moeten we dan toch nog wel twee maanden wachten tot er ook echt asperges van Hollandse bodem te krijgen zijn. Omdat het seizoen nog geen twee maanden duurt probeer ik in die weken zoveel mogelijk asperges te eten.

Het witte goud groeit in zandgrond. Vandaar dat vooral Limburg en Brabant de aspergeprovincies bij uitstek zijn. Ik woon zelf in Zeeland. Een provincie met heerlijke stevige kleigrond. Je denkt dus dat in Zeeland geen asperges groeien. Wel dus! Dankzij oude Zeeuwse zandkreken is het in Zeeland ook mogelijk om asperges te verbouwen.

Omdat asperges een kostbare groente is, koop je natuurlijk het liefste super verse asperges. Dat check je door de stengels langs elkaar te wrijven. Maken ze een piepend geluid, dan kun je er vanuit gaan dat de stengels dagvers zijn. Als je de asperges niet direct op de dag van aankoop eet, wikkel ze dan in een vochtige doek en bewaar ze in de groentela van de koelkast. Dit voorkomt dat de stengels uitdrogen. Tegenwoordig kun je bij veel aspergeverkooppunten gaan voor gemak en al geschilde asperges kopen. Wil je toch de asperges zelf schillen, schil dan rondom vanaf de kop naar beneden met een aspergeschiller. De uiteinden van de asperges kunnen stug en draderig zijn. Snijd dus altijd zo’n 2 à 3 centimeter van de onderkant af.

Witte asperges met ham, ei en snelle hollandaisesausHet best kook je asperges in een hoge aspergepan. Ze kunnen hierin rechtop staan met het kopje boven water. Houd dit kopje vooral heel. Dit is namelijk het allerlekkerste stukje van de asperge. Kook de asperges in ruim water met een beetje zout een minuut of twaalf. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik geen aspergepan heb. Ik gebruik altijd een ovaalvormige gietijzerenpan. Die doet zijn werk ook uitstekend en de asperges heb ik tot nu toe altijd nog ongeschonden eruit gekregen. Leg ze, na het koken, op een theedoek zodat het meeste vocht daarin trekt en je asperges mooi droog worden.

Vandaag heb ik asperges op een traditionele manier bereid voor jullie in de aanbieding. Met lekkere ham, gekookt ei, een snelle hollandaisesaus – die echt super makkelijk te maken is – en krieltjes in de schil. De komende weken ga ik nog wat experimenteren met andere bereidingen. De succesnummers deel ik natuurlijk.

Hoe eet jij asperges het liefste?

Witte asperges met ham, ei en snelle hollandaisesausWitte asperges met ham, ei en snelle hollandaisesaus
Voor 2 tot 4 personen

Dit zit er in het aspergesgerecht:
1 kilo Hollandse witte asperges, geschild
8 plakken ham van goede kwaliteit
8 eieren
1 kilo krieltjes in de schil
Bieslook

Dit zit er in de hollandaisesaus:
100 gram roomboter, gesmolten
2 eidooiers, op kamertemperatuur
Sap van een halve citroen, houd je van wat zuurder? Gebruik dan een hele citroen
Zout
Peper
2 eetlepels water
Beetje bieslook, fijngehakt

Zo maak je de asperges:
Kook de krieltjes en de eieren.

Kook de asperges in een pan met ruim water en een snuf zout in 12 minuten gaar. Prik even met een vorkje erin om te checken of je de gaarheid goed vindt. Van mij mag de beet er nog wel inzitten. Wil je ze zachter? Kook dan wat langer. Leg de asperges, na het koken, op een theedoek zodat het meeste vocht daarin trekt en je asperges mooi droog worden.

Zo maak je de hollandaisesaus:
Doe de eidooiers in de hoge beker van je staafmixer. Voeg het citroensap, zout en de eetlepels water toe. Zet je staafmixer in de beker en zet hem aan. Schenk nu heel langzaam de gesmolten boter bij de eieren. Vergelijkbaar met het maken van mayonaise eigenlijk. Niet te snel gieten dus. De saus wordt langzaamaan steeds dikker.

Proef even en breng, desgewenst, nog extra op smaak met peper en zout. Ik vind het zelf erg lekker om de saus koud te serveren met wat bieslook erdoor.

Maak het bord op met wat asperges, krieltjes, een gekookt eitje, twee plakjes ham en schep er wat hollandaisesaus overheen.

Verdeel er wat fijngehakte bieslook overheen, schenk een glas knisperend witte wijn in en genieten maar.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.

Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?

Witte asperges met ham, ei en snelle hollandaisesaus

Dit vind je misschien ook leuk

  • Witte asperges met dragonsaus en Hollandse garnalenWitte asperges met dragonsaus en Hollandse garnalen
  • Witte asperges met roombotersaus, krokant gebakken spek, eitjes en krieltjes in de schilWitte asperges met roombotersaus, krokant gebakken spek, eitjes en krieltjes in de schil
  • Zelfgemaakte kip cordon bleuZelfgemaakte kip cordon bleu
  • Witte asperges met boterjus, beenham en eitjesWitte asperges met boterjus, beenham en eitjes

Te vinden onder:Hoofdgerecht, Recepten Tags:aardappel, asperges, ei, ham, hoofdgerecht

« SPA Domburg voor me-time en lekker eten
Tabouleh met Hollandse garnalen en kabeljauw »

Reacties

  1. lonneke zegt

    23 mei 2015 at 09:25

    Oh, wat ontzettend lekker zeg!
    Ik ben werkelijk dol op asperges.
    Liefs Lonneke

    Beantwoorden
  2. alexa zegt

    24 mei 2015 at 22:14

    ziet er enorm goed uit wij doen altijd asperges en dan doen we ei gemixt met iets en dat eet je er dan overheen / erbij! ook een aanrader!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon