BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Tarte tatin van sjalotten met een kruidige salade

2 december 2018 door Stefanie Reageer

Tarte tatin van sjalotten met een kruidige saladeDeze tarte tatin met sjalotten is een mega lekker gerecht. Ik maak er een kruidige salade met rucola, taleggio en verse vijgen bij. Benieuwd naar het recept? Klik snel verder!

Vettig laagje

Al een hele tijd wilde ik zelf een tarte tatin maken. Ik deed het één keer eerder. Het werd een zoet exemplaar met peer. Dat klinkt altijd fantastisch. Gekarmeliseerd fruit, bladerdeeg, wat zo’n lekker vettig laagje op je lippen achter laat en een flinke klodder room. Ik kwam bedrogen uit, want de tarte tatin was behoorlijk flets van kleur en alles wat ik er niet van verwacht had.

Dit lag natuurlijk niet aan mij, maar aan het ontbreken van een koekenpan die in de oven kon ;-). Ik gebruikte een springvorm. Dit kan in principe ook prima, maar bij mij ging dit gewoon even niet. Je karameliseert de suiker op het vuur, daar leg je het fruit op, afdekken met een laagje bladerdeeg en zo de oven in. Nu ben ik sowieso geen bakwonder, maar dit keer kwam ik helemaal van een koude kermis thuis.

Tarte tatin van sjalotten met een kruidige salade

Nieuwe koekenpan

En toen was er ineens een mooie nieuwe koekenpan, die de oven in kon. Je snapt dat dit een foodblogger heel gelukkig maakt. Omdat het wel weer eens tijd werd voor een nieuwe poging tot een tarte tatin, ging ik opnieuw aan de slag. Tijdens mijn eerste kerstdiner van dit jaar proefde ik er één met sjalot en dat was zo lekker, dat ik het zelf wilde maken.

De sjalotten karameliseer je met boter, bruine suiker en balsamico in de koekenpan. Dit maakt de uitjes zacht en zoet. Stel je even voor hoe dit smaakt met dat boterige bladerdeeg? Omdat het vrij zoet is allemaal, maar je het wel serveert als een hartig gerecht, maak ik er een kruidige salade naast. Met onder andere rucola en waterkers. Door die salade wat stukken romige Taleggio en verse vijgen. Een plaatje om te zien en smaken die ongelofelijk goed samengaan.

Tarte tatin van sjalotten met een kruidige salade

Serveer je deze tarte tatin als onderdeel van je kerstdiner? Het is leuk om één persoons tarte tatins te maken, in kleine ovenschalen. Een super leuk voorgerecht, Want dat vind ik dit wel hoor. Misschien ben ik een grote eter, maar een tarte tatinis wat mij betreft te licht als hoofdgerecht. Tenzij je tien gangen serveert natuurlijk.

Dit recept ontwikkelde ik voor Love my Salad. Een platform met de meest lekkere salades en groentegerechten.

Tarte tatin van sjalotten met een kruidige salade
Voor 4 personen

Tarte tatin van sjalotten met een kruidige salade

Dit zit erin:

  • 50 gram roomboter
  • 500 gram sjalotten, gepeld en gehalveerd (laat de uiteinden zitten, dit voorkomt dat de sjalotten uit elkaar vallen)
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 el bruine suiker
  • 1 rol bladerdeeg, afmeting van je pan eruit gesneden
  • 2 flinke handen gemengde sla, met o.a. rucola
  • 1 handje waterkers
  • 4 verse vijgen, in kwarten
  • 1 stuk Taleggio, in plakken
  • Olijfolie
  • Balsamico azijn

Zo maak je het:

  1. Smelt de helft van de roomboter in een ovenbestendige koekenpan en bak de sjalotten op een laag vuur, zo’n 10 tot 15 minuten op de snijkant, of tot ze zacht zijn.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Haal de sjalotten uit de pan. Smelt de resterende roomboter in dezelfde koekenpan en voeg, op laag vuur, de balsamicoazijn en bruine suiker toe. Roer goed. Leg de sjalotten, weer met de snijkant naar beneden, in de pan. Laat een paar minuten karameliseren.
  4. Bedek de sjalotten met een laagje bladerdeeg. Pak ze goed in en druk de randen aan. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
  5. Zet de tarte tatin zo’n 15 tot 20 minuten in de oven.
  6. Maak ondertussen de salade. Meng de verschillende soorten sla en de waterkers. Leg er plakken Taleggio en stukken vijg op. Besprenkel met olijfolie en balsamicoazijn.
  7. Haal de tarte tatin uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Leg een bord op de koekenpan en draai voorzichtig om.
  8. Snijd de tarte tatin van sjalotten in punten en serveer met de salade.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

In samenwerking met Love my Salad.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Plaattaart met pompoen, pittige salami en taleggioPlaattaart met pompoen, pittige salami en taleggio
  • Tarte tatin van tomaat met tijm en Parmezaanse kaasTarte tatin van tomaat met tijm en Parmezaanse kaas
  • Buideltje van bladerdeeg gevuld met brie en kweeperenpastaBuideltje van bladerdeeg gevuld met brie en kweeperenpasta
  • Bacon en ei bladerdeegtaartjesBacon en ei bladerdeegtaartjes

Categorie: Hoofdgerecht, Lunch, Recepten Tags: bladerdeeg, kerst, rucola, sjalotten, taleggio, Tarte tatin, vijgen

« Khao soi // Thaise currysoep met noodles en kip
Thaise witlofsalade met grapefruit, garnalen, kokos en koriander »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok