BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Gestoomde oesters met zwarte bonensaus

6 januari 2017 door Stefanie Reageer

Gestoomde oesters met zwarte bonensaus Wist je dat gestoomde oesters ook verrukkelijk zijn? Deze gestoomde variant met zwarte bonensaus neemt je mee naar China. De smaak van de saus is heel intens en combineert mooi met de zilte oesters. Garneer met fijngehakte bosuitjes, wat crispy gebakken uitjes en je hebt een smaakexplosie als voorgerecht of gewoon een fantastisch hapje bij de borrel. Hieronder vind je het recept.

NamKee

Ken je de film oesters van Nam Kee nog? Je weet wel, met Katja Schuurman. Ik kan me eigenlijk helemaal niet meer goed herinneren hoe de film ging en of die oesters nou echt een prominente rol hadden. Dat doet er ook niet toe. Een paar jaar geleden had ik met vriendin An een gezellige borreldag in Amsterdam. We begonnen met een fles bubbels in de zon. Het was nog maar vroeg in de middag, maar je snapt, de toon was gezet. Van terras naar terras. Of beter gezegd van drankje naar drankje. Natuurlijk werd er ook gegeten. We belandden op de Zeedijk bij NamKee. Ik wilde nu wel eens die beroemde oesters van hun proeven. Gestoomd en op smaak gebracht met Chinese zwarte bonensaus. Op de één of andere manier herinnerde ik me niet meer precies de smaak, alleen dat het super lekker was. Dit komt natuurlijk omdat het al zo lang geleden is en echt niet door al die lekkere drankjes van die dag. Je gelooft me toch wel?

Gestoomde oesters met zwarte bonensaus

Zeeuwse creuses

Toen ik voor Prins & Dingemanse aan de slag mocht met Zeeuwse creuses, wist ik als snel dat ik mijn eigen variant van de oesters van namKee wilde maken. Ik keek op YouTube een filmpje om de techniek van de chef van dit Chinese restaurant te leren. Zij maken hun eigen zwarte bonensaus. Alles leuk en aardig natuurlijk, maar ik ging gewoon voor een potje uit de toko. Ook heel lekker. Je stoomt de oesters eerst met aardig wat zwarte bonensaus. Daarover schep je een eetlepel kokend hete olie en garneer je hem met bosui. Ik besloot er nog wat gebakken uitjes boven op de scheppen. Dat geeft net wat knapperigs. Een mooie combinatie.

De smaak van de zwarte bonensaus neemt je mee naar China. Het is heel intens en gaat goed met de zilte oesters. Garneer de gestoomde oesters met fijngehakte bosuitjes, wat crispy gebakken uitjes en je hebt een smaakexplosie als voorgerecht.

Gestoomde oesters met zwarte bonensaus
Voor 12 oesters

Gestoomde oesters met zwarte bonensaus

Dit zit erin:

  • 12 Zeeuwse creuses van Prins & Dingemanse
  • 12 kleine eetlepels zwarte bonensaus
  • 3 bosuitjes, fijngehakt
  • 12 theelepels gebakken uitjes
  • 100 milliliter neutrale olie, bijvoorbeeld arachideolie

Dit heb je nodig:

  • Stoommandje
  • Wok
  • Oestermes
  • Theedoek of oesterhandschoen
  • Snijplank + mes

Zo maak je het:

  1. Doe een laagje water in de pan en zet daar het stoommandje in. Breng aan de kook.
  2. Open de oesters. Bescherm de hand waar je de oester in vasthoudt goed. Dit kan met een oesterhandschoen, maar een theedoek werkt ook prima. Houd de vlakke kant van de oester boven en het scharnier naar je toe.
  3. Een oester open je het beste met een oestermes. Deze steek je in het scharnier. Wrik heel rustig met een draaiende polsbeweging. Zodra de oester opent, snijd je de sluitspier door met het mes langs de vlakke kant te schrapen. Snijd de oester aan de onderkant los en draai hem om. Dit hoeft niet per se, maar zorgt voor een mooiere presentatie.
  4. Schep op elke oester een lepeltje olie en zwarte bonensaus.
  5. Leg de oesters in het stoommandje en stoom ze in 5 tot 10 minuten gaar. De exacte tijd is afhankelijk van de grootte van het schelpdier.
  6. Verhit ondertussen de resterende olie in een steelpannetje.
  7. Haal de oesters uit het stoommandje en schep er een lepel hete olie over.
  8. Garneer de gestoomde oesters met bosui en gebakken uitjes.
TIP! Heb je geen stoommandje? Een vergiet met deksel bovenop een pan kokend water, werkt ook prima.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Gestoomde oesters met zwarte bonensausDit recept ontwikkelde ik voor Prins & Dingemanse.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Griekse gebakken feta (saganaki)Griekse gebakken feta (saganaki)
  • Proeverij van drie soorten schelpenProeverij van drie soorten schelpen
  • Borrelbrood met twee soorten kaas en chorizoBorrelbrood met twee soorten kaas en chorizo
  • Voor bij de borrel // perziken gevuld met makreelsaladeVoor bij de borrel // perziken gevuld met makreelsalade

Categorie: Recepten, Voor bij de borrel, Voorgerechten Tags: Borrelhappen, bosui, gebakken uitjes, oesters, Prins & Dingemanse, voor bij de borrel, voorgerecht, zwarte bonensaus

« Gezonde koffiemuffins met dadels
Indiase wortelsoep met kokos »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok