BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Surinaamse stoofpot

2 oktober 2015 door Stefanie 12 Reacties

Surinaamse stoofpotOndanks dat ik gek ben op Surinaams eten, kookte ik nog niet eerder Surinaamse gerechten. In de Italiaanse, Thaise of Marokkaanse keuken weet ik inmiddels mijn weg wel, maar de Surinaamse lekkernijen hebben nog een hoop geheimen.

Ik begon met Surinaamse nasi, maar ik beken, ik vind een bord nasi eigenlijk helemaal niets. Ik weet niet wat het is. Het enige bordje nasi wat me ooit smaakte was in Indonesië. Na een lange vlucht, wachten tot we het land in konden, onze bagage hadden en in de file stonden waardoor we uren later arriveerden bij ons guesthouse. Volgens mij was het toen al bijna middernacht. De eigenaar wachtte ons op met een bord nasi, een gebakken ei en een flesje bier. De nasi maakte ik voor mijn schatje die er gek op is. Het werd alleen echt een mega groot fiasco. De rijst was te zacht, de smaken niet echt fantastisch en als klap op de vuurpijl vond mijn lover het ook niet lekker. Zit je dan met je goeie gedrag.

Surinaamse stoofpot
Nou geef ik niet op. Wel wat nasi betreft, maar ik wilde die Surinaamse keuken toch nog een kans geven. Eigenlijk is het meer andersom en hoop ik op nog een kans van de Surinaamse keuken. Deze keer wilde ik het niet verprutsen. Het werd een stoofpot, wat helemaal past bij de tijd van het jaar. De dagen worden korter, de nachten een stuk frisser, de vogels verdwijnen langzaam aan richting warmere oorden en heel stiekem gaat de verwarming gewoon al even aan om de kilheid uit huis te krijgen.

Vuur en vlam

Dit keer vroeg ik advies aan vriendinnetje Em. Zij heeft zo’n andere kookstijl en dat vind ik tof. Zo is zij bijvoorbeeld gewoon heel goed in het maken van Surinaamse gerechten. Ik herinnerde me dat ik bij haar een keer Surinaamse stoof at. Dit was zo lekker. Een stevige stoofpot met sukadelappen, veel specerijen, aardappel en natuurlijk Madame Jeanette. Dat kleine gele pepertje wat er zo schattig en vrolijk uitziet. Schijn bedriegt want iets te veel in je gerecht betekent dat je in vuur en vlam staat. En dan niet van de liefde voor de peper.

De stoof pruttelde een hele zondagmiddag op het vuur. Even geduld, maar dat is het waard. Af en toe proefde ik al een beetje van de jus en werd steeds enthousiaster. Na een uur of vier viel het vlees helemaal uit elkaar. Dat is precies wat je wil. Maak lekker veel zodat je er met veel vrienden of familie van geniet. Of eet er zelf gewoon twee dagen van, want een dag later smaakt de stoof nog veel beter.

Super lekker met zoet zure komkommertjes, witte rijst en kouseband. Of gewoon met friet, of zeg ik nu iets heel geks?

Surinaamse stoofpot

Surinaamse stoofpot
Voor 4 personen

Dit zit er in:
800 gram sukadelappen, in stukken gesneden
50 gram roomboter
2 eetlepels bloem
400 milliliter bouillon, rund of groente
8 aardappels, geschild en in kleine blokjes
5 eetlepels pikante sojasaus
2 uien, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 kleine Madame Jeanette, fijngehakt
1 eetlepel ketoembar
1 eetlepel djahé
1 eetlepel laos

Zo maak je het
Verhit de roomboter in een grote braadpan. Als deze begint te kleuren doe je de sukade in de pan en bak je deze goudbruin.

Haal het vlees uit de pan en fruit in de overgebleven roomboter de ui, knoflook, Madame Jeanet, ketoembar, djahe en laos. Als de ui zacht is voeg je de sojasaus en de bouillon toe. Meng alles goed en schep nu de bloem in de pan. Roer net zo lang tot de bloem is opgenomen in het vocht en breng aan de kook.

Het vlees mag nu terug in de pan. Laat het vlees met het deksel op de pan zeker vier uur stoven. Roer regelmatig en controleer of er nog voldoende vocht in de pan zit. Voeg als het te droog wordt wat heet water toe.

Een half uur voor je de stoof gaat eten, doe je de aardappels in de pan erbij en laat die nog even meestoven.

Een beetje geduld, maar het is het zo waard. Enjoy!

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

 

Dit vind je misschien ook leuk

  • Om bij weg te dromen: Italiaanse bonenstoofOm bij weg te dromen: Italiaanse bonenstoof
  • Kikkererwtenstoofpotje met spinazie en komijnKikkererwtenstoofpotje met spinazie en komijn
  • Brasserie Jong, VlissingenBrasserie Jong, Vlissingen
  • Italiaanse tonijn ragu met pastaItaliaanse tonijn ragu met pasta

Categorie: Hoofdgerecht, Recepten Tags: herfst, stoofpot, sukade, winter

« 5 x lekkers met peer
Robuust in Middelburg: koffie, vinyl en een barbier »

Reacties

  1. Karin van der Nat zegt

    4 oktober 2015 om 15:12

    Hoi Stefanie,
    In het gerecht van Surinaams stoofpotje staat bij de ingrediënten een bouillonblokje. Ik kom deze echter niet meer tegen bij de bereiding. Ik ga ervan uit dat deze erin gaat nadat het water is toegevoegd, of misschien nog beter, het bouillonblokje aanmaken met 400 ml water.
    Ik ga het gerecht maken… lijkt me heerlijk
    Groeten,
    Karin

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      4 oktober 2015 om 16:54

      Hi Karin, bedankt voor je reactie. Ik heb het recept aangepast. Je giet inderdaad bouillon erbij. Water heb ik aangepast voor bouillon. Fijn dat je het even laat weten. Benieuwd wat je ervan vindt! Groetjes, Stefanie

      Beantwoorden
  2. Amanda zegt

    25 oktober 2016 om 10:34

    Het is echt heerlijk gister gemaakt en stiekem geproefd vandaag eten.
    Bedankt voor het delen van dit lekkere recept.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      25 oktober 2016 om 16:38

      Super leuk om te horen. Geniet ervan vandaag! xx

      Beantwoorden
  3. Marjan zegt

    15 december 2018 om 07:03

    Hoi Stefanie ik ga voor 40 pers. Jou stoof maken maar zit een beetje met de verhoudingen. Kun jij mij helpen?

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      17 december 2018 om 15:01

      Hoi Marjan, wat leuk! Ik vind het wel lastig om hierin te adviseren, want ik heb geen ervaring met koken voor zulke grote groepen. Wat maak je er bij? Is het enkel stoof of ook andere gerechten? Groetjes, Stefanie

      Beantwoorden
  4. Marjan zegt

    17 december 2018 om 17:57

    We maken nog kiptandori en verschillende groentes en rijst. Ik weet niet hoeveel madamjeanets ik er in zal doen de kruiden kan ik natuurlijk creatief mee vogelen al vind ik dit wel griezelig

    Beantwoorden
    • Stefanie Van Der Maas zegt

      17 december 2018 om 21:40

      Lekker! Wat betreft de madame Jeanette, ik snap dat je dat spannend vind. Mijn adies zou zijn om er voorzichtig mee te doen en sambal met madame Jeanette ernaast te serveren. Dan kan iedereen het zo spicy maken als hij of zij wil. Je hebt ook hele lekkere piccalilly met madame Jeanette. Succes! Laat je even weten hoe het smaakte?

      Beantwoorden
  5. Marjan zegt

    20 december 2018 om 18:38

    T staat te pruttelen .wat ik nu proef er van is t oke ik heb alles 7x ong. Verdubbeld sambal er door gedaan. Is t toch te heet dan doe ik er wat soyasaus nog doorheen. Ben erg benieuwd

    Beantwoorden
    • Stefanie Van Der Maas zegt

      20 december 2018 om 19:07

      Wat leuk! Ik ben zo benieuwd wat jullie ervan vinden. Laat je het me weten? Een foto zou ik suoer leuk vinden. Oh ja wat ik nog dacht, je kan eventueel madame Jeanette fijnhakken en ernaast serveren van de liefhebbers van spicy. Wanneer gaan jullie het eten?

      Beantwoorden
      • Marjan zegt

        20 december 2018 om 20:55

        23 dec. Ik zal een foto maken van de gerechten .mijn man vind t stoof heerlijk geworden . Ik moet alleen de aardappels er nog bij doen. Ik heb krieltjes in de schil genomem

        Beantwoorden
  6. Marjan zegt

    23 december 2018 om 22:47

    Helaas geen foto we waren super druk met bedienen. Iedereen vond de stoof heerlijk ik zelf ook . Het is zo goed als op. 7 kg vlees genomen en 5 tot 6 x zoveel kruiden. Ik ga het zeker nog een keer maken.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok