Nog even en dan is het weer Pasen. Voor mij staat Pasen gelijk aan het begin van de lente. Gevoelsmatig dan, want ik kan me nog wel Paasdagen met sneeuw en temperaturen onder het vriespunt herinneren. Ik kan het niet beïnvloeden, dat weet ik, maar toch vind ik sneeuw met Pasen stom. Met Pasen wil ik graag zon. Een fijne temperatuur, bij voorkeur een graad of 20 zodat je voor het eerst een hele middag kunt terrassen met een heerlijke fles ijskoude lentewijn op tafel. Een begin kunt maken aan je zomerse teint. Wie weet ’s avonds al wel de barbecue aansteken, met een vuurtje tot laat buiten zitten en de hele avond plannen maken voor de zomer die komen gaat. En natuurlijk ook fluitende vogeltjes, krokusjes en narcissen die boven de grond uit steken en beginnende blaadjes aan de bomen.
Je hoort het goed. Ik heb de lente in mijn bol. Ik ben de kou en de donkere dagen beu. We hebben niet te klagen gehad van de winter, want sneeuw en vrieskou is ons bespaard gebleven, maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan. En wat mij betreft mag de winter zijn koffer pakken en voorlopig wegblijven.
Maar goed, ik had het over Pasen. Pasen wordt al net zo’n eetfeest als Kerst. En even eerlijk, ik heb daar geen moeite mee. Ik vind het zelfs heerlijk. Met Kerst sta ik graag in de keuken, maar ik vind het nog wel leuker om met Pasen een uitgebreide brunch op tafel te zetten. Ook dat komt weer door de lente die ik al voel kriebelen. Ik houd van elk seizoen hoor. Aan het begin van de herfst verheug ik me op koken met paddestoelen en in de winter op het maken van echt comfort food. Nu de lente eraan komt kan ik aan niets anders denken dan aan gerechtjes met lentegroente, lichte soepjes met een mooie frisse kleur en natuurlijk al het lekkers wat er straks weer aan komt. Wat dacht je van de Oosterscheldekreeft, zeekraal, aardbeien en asperges?
De komende maand ga ik op Little Spoon allemaal heerlijke lenteachtige gerechtjes delen die je perfect kunt maken voor een uitgebreide brunch. Bijvoorbeeld tijdens Pasen. Houd de site daarom goed in de gaten. Ik begin met deze heerlijke eitjes uit de oven. Een eitje kan niet ontbreken tijdens de Paasbrunch. Ik ben gek op een eitje. Een spiegeleitje, omelet, roerei, zacht gekookt of gepocheerd. Het maakt me niets uit, ik eet het allemaal. Omdat je dit soort eitjes vast ook wel eens op een zondag of doordeweekse dag eet, is het leuk om iets anders te doen met ei. Gewoon voor de afwisseling. De combinatie van ei met de zacht gesmoorde prei en de twee soorten kaas is zo lekker dat ik me niet kan voorstellen dat je deze eitjes pas weer maakt tijdens de Paasbrunch van volgend jaar.
Tip! Maak je een uitgebreide brunch, houd dan 1 eitje per persoon aan. Maak je wat minder gerechtjes? Dan is twee eitjes per persoon aan te raden.
Eitjes uit de oven
Voor 4 tot 8 personen
Dit zit erin:
8 eieren
1/2 prei, in dunne ringen gesneden
120 gram zachte geitenkaas
100 gram Parmezaanse kaas, grof geraspt
200 milliliter slagroom
Klontje roomboter
Peper en zout
4 tot 8 kleine ovenschaaltjes
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Laat de roomboter smelten in een koekenpan en bak hierin de prei voor een minuut. Laat de prei zachtjes garen en niet verkleuren.
Klop ondertussen de eieren los met de slagroom. Voeg ook wat peper en zout toe.
Verdeel de prei over de ovenschaaltjes en daarbovenop de zachte geitenkaas en de Parmezaanse kaas. Verdeel nu het eiermengsel over de ovenschaaltjes.
Zet de ovenschaaltjes voor 15-20 minuten in de oven. De eitjes zijn goed als ze mooi omhoog zijn gekomen en goudbruin van kleur zijn.
Tip! Serveer met dikke plakken zuurdesembrood met roomboter.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?<
Ellen zegt
oooh dt ziet er heerlijk uit!, zeker in combinatie met dat vintage servies! Ga ik echt eens uitproberen.
littlespoon zegt
Dank je! Het is heel lekker. Het liefste eet ik elke ochtend zo’n bakje gevuld met ei en kaas ;-)
Maurice zegt
Love the styling
littlespoon zegt
Thanks Maup!