Albert Heijn heeft een nieuw (regionaal) assortiment: Streeckgenoten. Vleeswaren van ambachtelijke kwaliteit van regionale topslagers gewoon in de schappen bij je eigen Appie. Ik sprak één van de Zeeuwse deelnemende slagers Rob van Velzen over zijn Scheldelander vleeswaren bereid met gezuiverd Oosterscheldewater. Benieuwd? Lees snel verder.
Magisch
Zeeland heeft iets magisch voor mij. Vroeger kriebelde het altijd om weg te gaan. Nu ben ik eigenlijk dolblij dat ik destijds nooit actie ondernam om ook daadwerkelijk te vertrekken. Op zoek naar een kamer, een nieuw bijbaantje, mijn familie en vrienden achterlaten. Stiekem te veel gedoe. Ik blijf liever vlakbij zee en het strand. Omgeven door rust en ruimte, maar toch genoeg te doen. In Zeeland hoor ik thuis.
Oosterscheldewater
Mijn eigen provincie heeft zoveel mooie en lekkere streekproducten. Dat is vast ook één van de redenen dat ik hier zo graag woon. Sommigen zijn bekend, zoals de Zeeuwse bolus, mosselen en oesters. Andere zijn minder bekend, bijvoorbeeld gezuiverd Oosterscheldewater waar je fantastisch mee kookt. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het kan echt zo. En laat dat nu precies één van de belangrijkste ingrediënten zijn van de Scheldelander vleeswaren, van slager Rob van Velzen, die sinds deze week verkrijgbaar zijn bij Albert Heijn, onder het nieuwe label Streeckgenoten. Vleeswaren van ambachtelijke kwaliteit van regionale topslagers gewoon in de schappen bij je eigen Appie.
Boerenleverworst
Rob is trouwens niet de enige deelnemende Zeeuwse slager. Vanaf nu koop je ook de boerenleverworst van Marcel en Frank Wilthagen uit Tholen bij Albert Heijn. Dit is voor mij echt sweet memories. Het doet me denken aan het borrelbordje met vleeswaren, dat mijn opa altijd voor me maakte. Ook de specialiteiten van Brabantse en Limburgse topslagers liggen in het schap. Toch super leuk om op deze manier kennis te maken met Limburgse koempelpastei van slager Jack Keulen en Woenselse berliner van de Eindhovense slager Theo Beerens?
Zilte zeelucht
Het is een warme dinsdag in mei als ik afspreek met Rob, de initiatiefnemer en eigenaar van Scheldelander. De zon doet haar best om door de grijze wolken te breken. De zilte zeelucht verraad dat we vlakbij de Oosterschelde zijn. Het water uit deze zee is het belangrijkste ingrediënt van de Scheldelander vleeswaren. Vijfhonderd meter uit de kust wordt het water door een grote pijp uit de Oosterschelde gepompt. Na diverse filteringen is de kwaliteit op drinkwater niveau en kun je het met een gerust hart gebruiken. Om in te koken, of zoals Scheldelander vleeswaren doet, gebruiken als onderdeel van de pekel voor het vleeswaren.
Slagersblok
Rob komt uit een echte slagersfamilie. De eerste slagerij opende al in 1931. In 1982 begon, de toen zeventienjarige, Rob met zijn broer Ben, een eigen slagerij op het Zeeuwse Krabbendijke. Samen bladeren we door een oud fotoboek. Rob toont een foto van zichzelf als kleine jongen. Hij staat achter een slagersblok. Met een mes wat bijna groter is dan hijzelf snijd Rob een stuk vlees, waar gehakt van werd gemaakt. “Ik ben geboren met een mes in mijn handen. Het is nooit anders geweest,” vertel Rob. Toen de slager wegens gezondheidsredenen stopte met de slagerij, kwam daar Scheldelander vleeswaren voor in de plaats.
Het idee ontstond spontaan. Rob kreeg van een vriend een fles gefilterd Oosterscheldewater. “Waarom vervang ik het water in de pekel, voor de ham niet door Oosterscheldewater?” dacht Rob. Dit bleek een schot in de roos. De klanten in de slagerij waren zo enthousiast over de vleeswaren bereid met Oosterscheldewater dat hij besloot om er mee door te gaan. Geweldig toch? Dat nu niet alleen Zeeland kan genieten van deze bijzondere vleeswaren, maar dat hij het hele land veroverd?
Beter Leven
Het vlees dat gebruikt wordt voor de Zeeuwse Streeckgenoten vleeswaren van Albert Heijn heeft een Beter Leven Keurmerk. Dat in combinatie met de ambachtelijke bereiding zorgt voor heerlijke vleeswaren. Je koopt deze regionale specialiteiten bij de winkels van Albert Heijn in Zeeland. Ook in Brabant en Limburg vind je ambachtelijk vleeswaren uit de regio onder het label Streeckgenoten. In oktober wordt Streeckgenoten landelijk uitgerold. Zo zijn er straks in elke Albert Heijn vleeswaren uit de eigen regio verkrijgbaar. Kun je niet meer zo lang wachten? Online zijn de producten uit Zeeland, Brabant en Limburg voor iedereen in Nederland te bestellen.
Robs enthousiasme werkt aanstekelijk. Hoe hij vertelt is geweldig om naar te luisteren. Zoveel passie voor het vak en het product. We praten nog gezellig na onder het genot van een lunch. Met een glas wijn in de hand en de Oosterschelde vlakbij. Dit was een fijne ochtend.
Heb jij deze Streeckgenoten vleeswaren al geproefd? Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Laat het me weten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Albert Heijn.
Geef een reactie