Het was een zonnige zondagmiddag. Ik lag lekker in de tuin met mijn boek. Ondertussen dwaalden mijn gedachten wat af. Naar hoe kan het ook anders, eten. Ondanks het vroege middaguur verheugde ik me alweer op het ontbijt van de volgende dag. Mijn gedachtes kunnen soms snel gaan en in eens ontstaat er een idee. Misschien herken je dat. In een paar seconde vliegt je gedachte alle kanten op. Als je het iemand uitlegt ben je minuten aan het praten, maar je gedachte presteert het om het in een paar minuten voor elkaar te krijgen. Ik probeer jullie mee te nemen.
Wat ga ik morgenochtend ontbijten? Bedacht ik me. Havermout? Mwoh met dat mooie weer niet veel zin in. Iets van crumble? Been there done that. Verwend, ik weet het. Ik scande in gedachte de fruitschaal, de inhoud van de koelkast en de voorraadkasten. Ook doemde er een beeld op uit een kookboek waar ik eerder die week in bladerde. Een beeld van gebakken fruit. Perziken, als ik me goed herinnerde. Laten er nu net perziken op de fruitschaal liggen. Wilde en gewone en ook nog wat verse abrikozen. Gebakken perziken en abrikozen dus, gewikkeld in een pannenkoek met wat kokos voor een tropisch tintje. Loopt het water je al in de mond?
Ik dacht dus de hele verdere dag en avond aan dit geweldige ontbijtje. Althans, ik hoopte natuurlijk dat het geweldig lekker was. In mijn hoofd klopten de smaken helemaal bij elkaar. In de praktijk kan zoiets nog wel eens vies tegen vallen. Poging één was prima. Lekker, maar nog niet helemaal Little Spoon waardig. Poging twee was een succes, dus heb ik mijn mooiste servies uit de kast getrokken en er wat foto’s van gemaakt.
Het leuke van deze pannenkoeken met gebakken zomerfruit is, dat je het zo gezond of zo ongezond kan maken als jij wil. Voor een gezond en suikervrij ontbijt karameliseer je het fruit in een beetje honing en bak je de pannenkoeken met spelt en amandelmelk. Heb je zin in suiker? Bak dan het fruit met vanillesuiker. Ook is dit niet alleen een fantastisch ontbijt, het is een perfecte afsluiter van een zomers dinertje. Stel je eens voor, zo’n pannenkoekje met dat zachte zoete zomerfruit, een bol vanille-ijs wat een klein beetje smelt en een klodder lobbig geklopte slagroom. Zeker weten dat je eters met een voldaan gevoel onderuit ploffen op de bank.
Pannenkoeken met gebakken zomerfruit
Voor 20 kleine pannenkoekjes
Dit zit erin:
250 gram bloem naar keuze, ik gebruikte spelt, maar tarwe of boekweit kan ook
500 milliliter melk naar keuze, ik gebruikte amandelmelk, maar gewone of een andere plantaardige melk is ook prima
2 eieren
Snuf zout
1 kilo fruit in plakken, ik koos voor een mix van verse abrikozen, perziken en wilde perziken
Honing of (vanillie)suiker om te karameliseren
Roomboter of olie
Kokosrasp
Zo maak je het:
Klop de eieren los in een beslagkom en meng met de melk. Voeg de bloem en de snuf zout toe en klop tot het een egaal beslag is.
Zet een pan water op het vuur met daarop een bord. Hierop leg je de gebakken pannenkoekjes afgedekt met nog een bord. Zo blijven ze lekker warm.
Verwarm bij elke pannenkoek een klontje boter in de koekenpan, schep een klein schepje beslag in de pan en bak de pannenkoek aan beide kanten goud bruin. Leg de gebakken pannenkoek op bord om warm te houden. Herhaal tot het beslag op is.
Meng de plakken fruit met honing of suiker. Verhit wat boter in de pan en bak het fruit zodat het aan beide kanten verkleurt.
Leg een pannenkoek op je bord en schep daar wat gebakken fruit op. Garneer met wat kokosrasp en smullen maar!
Tip! Bak met twee pannen. Dan gaat het lekker snel.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Geef een reactie