BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Boterkoek met citrus

18 september 2016 door Stefanie 2 Reacties

Boterkoek met citrusTegen een stuk boterkoek zeg ik geen nee. Zeker niet als het zelfgebakken is. Ik heb nu een leuke variatie op de traditionele boterkoek voor jullie, namelijk met citrus. Benieuwd? Lees snel verder.

Roomboter en suiker

Wat hou ik toch van roomboter en suiker. Niet iedere dag hoor. Dat wil ik misschien wel, maar dat hele dichtgroeien en uiteindelijk met een hijskraan uit huis getakeld worden, zie ik minder zitten. Af en toe een moddervet baksel met een pak suiker erin, is naar mijn idee heus zo slecht niet. Als je het de dag erna weer laat staan, blijf je mooi in balans.

Boterkoek is zoiets wat ik fantastisch vind. Kleine stukjes bij de koffie zoals Expresszo serveert. Ik hou het daar nooit bij één cappuccino. Omdat die heel lekker is, maar stiekem ook voor het stukje koek. Zoet, zout, zacht en toch knapperig. Kan dat allemaal in één hap? Reken maar van yes!

Boterkoek met citrus

Paar dagen vasten

Grote brokken of punten boterkoek heb ik natuurlijk ook geen problemen mee. In tegendeel zelfs. Het recept voor deze boterkoek is van mijn tante Anja. Etentjes of verjaardagen bij haar staan garant voor lekker eten. De pastasalade is beroemd maar ook voor de boterkoek komt iedereen graag langs. Ze was de beroerdste niet en deelde het recept met mij. En ik doe dat dan weer met jullie. Wel met een eigen draai. Ik voeg rasp van citroen- en sinaasappelschil toe. Dat zorgt ervoor dat naast alle andere smaakjes, dat de boterkoek ook nog eens iets fris heeft. Het voordeel daarvan is, dat je er gewoon meer van kan eten. In mijn geval dan. Daarna een paar dagen vasten, maar dat heb ik er voor over

Boterkoek met citrus
16 blokjes

Boterkoek met citrus

Dit zit erin:

  • 300 gram bloem
  • 250 gram roomboter,
  • 200 gram witte basterd of kristalsuiker
  • 1 ei, de helft voor in het deeg en de andere helft voor het bestrijken
  • 2 gram zout
  • 1 citroen, de schil geraspt
  • 1 sinaasappel, de schil geraspt

Dit heb je nodig:

  • Bakvorm, speciaal voor boterkoek, een springvorm of rechthoekige vorm, zoals ik heb gebruikt
  • Keukenmachine
  • Vork
  • Lepel

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Mix de boter en suiker in een kom of keukenmachine tot een luchtig mengsel. Voeg de helft van het ei, de citroen- en sinaasappelrasp en het snufje zout toe. Doe de bloem erbij en meng goed.
  3. Verdeel het deeg over de bodem van je bakvorm. Met de bolle kant van een lepel maak je het deeg glad.
  4. Bestrijk het deeg met de andere helft van het geklopte ei en maak een motief in de koek met een vork.
  5. Bak nu de boterkoek 25 à 30 minuten, tot de bovenkant licht goudbruin is.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Boterkoek met citrus

Dit vind je misschien ook leuk

  • Als God in Westkapelle bij Frankrijk-NoordAls God in Westkapelle bij Frankrijk-Noord
  • Flat cake van kokosmeel met aardbeien van BeaufoodFlat cake van kokosmeel met aardbeien van Beaufood
  • Rundvleestajine met stoofpeertjesRundvleestajine met stoofpeertjes
  • Slome tomaten uit de ovenSlome tomaten uit de oven

Categorie: Recepten, Taartjes en andere zoetigheid

« Het winnende recept #OSVTT // varkensrouleau met cranberrynotenvulling
Ontbijtkoek met peer en pumpkin spice »

Reacties

  1. Nicole zegt

    19 september 2016 om 14:40

    Dat klinkt als een super combi! Lekker fris om het machtige en vette van de boterkoek te doorbreken! Deze ga ik een keer maken :)

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      19 september 2016 om 15:35

      Zoals je het omschrijft, is het precies. Benieuwd wat je ervan vindt!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok