Tijdens mijn twee daagse Hello Zeeland tour door Zeeuws-Vlaanderen wilde ik ook lekker eten. Natuurlijk. Want wie wil dat nou niet. Ik bladerde door het reisgids en mijn keuze viel op Eeterij Sjiek. Daar at ik vorig jaar al eens en dat smaakte zo lekker, een goede reden dus om eens terug te gaan. In mijn uppie.
Alleen dineren
Ik weet wel dat ik dat vorig jaar een enorm ding vond, alleen ergens dineren. Alleen lunchen of op een terrasje doen ergens in mijn eentje is echt nooit een probleem. Ik vermaak me prima. Alleen dineren vond toch wat anders. Toen ik vroeger in een restaurant werkte vond ik mensen die alleen dineerde altijd enorm zielig. Ik was dan altijd bang dat ze geen vrienden of familie hadden. Misschien daarom mijn vrees om alleen aan een tafeltje te zitten. Inmiddels ben ik weer een jaar ouder ;-) en geniet ik echt zo van een avondje alleen eten. Tijdens mijn persreis in de Dordogne vond ik dat ook fijn. Ik nam me toen ook voor om binnenkort een keer alleen naar een restaurant met een ster te gaan.
Franse bistro
Als ik binnenstap bij Eeterij Sjiek en eigenaresse Jantine me hartelijk begroet, weet ik direct weer waarom ik voor deze Franse bistro gekozen heb. Het restaurant zit in een prachtig oud pand. Wit geverfd en met weelderig groeiende en bloeiende blauwe regen tegen de gevel. Samen lopen we door de lange gang van het oude pand. Door de grote keuken, richting de binnentuin. Jantine vertelt me dat ik vandaag de gerechten ga proeven waarvan zij en chefkok Bart vinden dat ze die heel goed bereiden. Of de signatures dishes zoals ‘men’ dat ook wel noemt. Ik heb liever over de gerechten waarvan ik vind dat ze het omrijden waard zijn. Want ik zeg je eerlijk, ik genoot van elke hap.
De binnentuin is een kleine oase. Zo rustig en kalm. Het was een zwoele avond. Ik zat tot laat buiten, aan een vijver en met een beetje fantasie (en die heb ik. Veel) zag ik mezelf zitten op een Frans terras ergens aan de kust. Gelukkig voor mij was het Groede. Iets dichterbij huis.
lekkerste coquilles ever
Ik begin mijn avond me-time met een cocktail van het huis. Rose lemonade met cava. Erbij een amuse van kreukeltjes en twee garnalenbitterballen. Een perfect begin. Daarna komt de gegratineerde coquille op tafel. Je moet weten dat ik net gestart ben met het trainen met een personal trainer. En ik nu dus ook een beetje op mijn eten let. Mijn buik rammelt en mijn maag knort. Ik zou nu echt een moord doen – figuurlijk hè – voor deze coquilles. Gegratineerd in de schelp met bloemkoolcrème, witte wijnsaus, parmezaanse kaas. Zeekraal en paprika. Zonder overdrijven, dit is serieus de lekkerste coquille ever. De coquille zelf is nog zacht. Als alles op is peuter ik alle kaaskorstjes los, om ze op te eten. Zo ongelofelijk lekker.
Saffraan
Na dit voorgerecht was het tijd voor het hoofdgerecht. Bouillabaisse. Franse vissoep. Was die fantasie over de Franse kust nog niet eens zo gek ;-) Ik had al dagen zin in saffraan. En het eerste wat ik proefde toen ik een hap nam van deze bouillabaisse was…. saffraan. De soep was goed gevuld met schelpjes, stukken witvis en garnalen. Dit is nou zo’n gerecht waar ik gerust een uur voor wil reizen. Ik dronk er een glas witte Albariño bij. Eigenlijk stond mijn knoop al open, maar oké ik wilde toch nog wel een nagerecht proeven. Ik ging voor fris. En hoopte op een beetje licht, maar het was vooral verrukkelijk. Ananasparfait, citrusijs, crumble, een kletskop en een stukje walnootcake. Tja, wat kan ik hier nu nog aan toevoegen?
Natuurlijk vind je op de kaart ook nog andere gerechten dan coquilles in bouillabaisse. Een peuzelbord, met allerlei lekkere hapjes, mosselen met handgesneden frietjes, of Franse klassiekers met een internationale en moderne twist. Veel vis, maar ook voor een vleesgerecht of vegetariërs staan er heerlijk gerechten op het menu.
Geloof mij maar
Na dit positieve betoog lijkt het me wel duidelijk wat ik van Eeterij Sjiek vind. Of niet? Ik ben er behoorlijk van gecharmeerd. Mijn advies voor jou: boek een nachtje bij Lief Huisje Zeeland of In de Morellenput en laat je lekker in de watten leggen door Jantine en chef Bart. Daar krijg je geen spijt van. Geloof mij maar.
Ben jij al bij Eeterij Sjiek geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Laat het me weten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Uitgenodigd door Eeterij Sjiek.
Geef een antwoord