Een liefhebber van lekker en goed eten, voelt zich thuis bij De Gouden Bock. Eerlijke en kraakverse ingrediënten. Veelal biologische en uit het seizoen. Ik ben fan! Oh en dat alles zelfgemaakt wordt, van zuurdesem tot pasta en van taart tot de ham, maakt mij een gelukkig mens. Lees snel verder!
Hersenspinsels
Het Damplein in Middelburg is echt een super mooi plein. In mijn fantasie is het wel iets anders ingericht dan dat het nu is. Geen parkeerplaatsen en vol met terrassen, leuke zitplekjes, misschien een verdwaalde foodtruck. Zoiets. Nou goed, dat is slechts een hersenspinsel van mij. Toch is het Damplein een stuk in Middelburg waar ik niet vaak kom. Ik vermoed dat dit precies de reden is dat het zo enorm lang duurde voor ik een keer een tafeltje reserveerde bij restaurant De Gouden Bock.
Interessant en lekker
Een paar geleden genoot ik er al een keer van een high wine voor de verjaardag van vriendinnetje Ca. Dat begon rustig en naarmate de wijn vloeide werden we steeds luidruchtiger. Goed, daar gaat het vandaag niet om. Via Facebook zag ik De Gouden Bock ineens wat vaker voorbij komen. Een avond in het teken van wild, met bijpassende wijnen. Of juist fruits de mer. Dat klonk interessant en vooral lekker natuurlijk. Uiteindelijk was er op die avonden altijd wel wat in mijn persoonlijke agenda, daarom besloot ik om er een keer ‘gewoon’ te eten. Het maakte me blij en ik vond het stom van mezelf dat ik dat niet eerder deed.
Fijne en knusse sfeer
Het restaurant is verdeeld over drie monumentale panden. Je eet dus niet in één grote ruimte, dat zorgt voor een fijne en knusse sfeer. Hoekjes, gezellige zitjes, een nis hier en daar, een grote erker en verhogingen. Ik vind dat leuk. Het middelste pand heet De Gouden Bock, dan snap je wel waar de naam van het restaurant vandaan komt. Zodra de zon schijnt zit je ook heerlijk op het terras wat langs het pand loopt. Blauwe luifels, lange banken met kussens en tafels met mozaïek.
Stiekem te bescheiden
Een liefhebber van lekker en goed eten, voelt zich thuis bij De Gouden Bock. Eerlijk en kraakverse ingrediënten. Veelal biologische en uit het seizoen. De eigenaren, Michelle en Martijn zijn stiekem veel te bescheiden, maar echt alles wordt zelfgemaakt. Van het koekje bij de koffie, tot het zuurdesembrood. Van de pasta tot de ham bij de asperges. Voor hen is het zo vanzelfsprekend, maar ik vind het bijzonder. Want dit gebeurt echt niet bij elk restaurant.
Spartelverse vis
De naam vermoed misschien anders, maar bij De Gouden Bock eet je vooral spartelverse vis. In het seizoen staat de menukaart in het teken van wild. Om onze smaakpapillen alvast te prikkelen krijgen we een schaal met wat kleine hapjes op tafel. Gekookte krukels, die je met een speldje uit hun huisje vist. De smaak is een beetje peperig en dat is lekker. Hummus, zelfgemaakt natuurlijk, roomboter, zuurdesembrood uit eigen keuken en wat brood van ’t Vlaamsch Broodhuys.
Zeekat
Vooraf kies ik tartaar van Gasconne rund. Het liefst lik ik mijn bord erbij af. Ik houd me in, maar thuis wist ik het wel. Ook de witte asperges met dus die huisgemaakte ham en een gepocheerd eitje is verrukkelijk. Omdat we nogal twijfelden bij het voorgerecht, de tartaar of de Thaise salade met gegrilde zeekat, verrast de chef ons met een klein glaasje gevuld met die salade. Wauw, wat lekker zeg. De zeekat heeft zo’n lekker grillsmaakje en de salade is opgefleurd met Thaise basilicum. Daar ben ik zo dol op. De koriander en crunchy pinda maken het geheel af.
Frangelico
Mijn hoofdgerecht is zeeduivel met groene asperges en salsa verde. Ik at deze vis nog nooit eerder. Stevig en met een flinke bite. Het was in ieder geval niet voor het laatst. Als toetje bestel ik een affagato al caffè. Espresso met vanille-ijs en Frangelico. Deze hazelnootlikeur smaak naar praliné. Bij elke hap ijs proef ik ook knapperige stukjes cantuccini. Heerlijk! Ik bedacht me dat ik dit ook wel een hele lekkere is voor thuis na een etentje.
Vol als een ei
Na de drie gangen is het nog tijd voor koffie. Eigenlijk zit ik zo vol als een ei, maar ik kan het niet laten om nog te proeven van de minitaartjes. Boterkoek, lemonbars en brownie. En je raadt het al, gebakken door de chef.
Lunch
Niet alleen voor het diner zit je goed bij De Gouden Bock. Elke dag serveren ze ook lunch. Boerenboterhammen met filet american die a la minute vers voor je gedraaid wordt, zalm die de chef zelf rookt en homemade scharreleiersalade. Op de kaart vind je ook belegde focaccia’s, natuurlijk zelfgemaakt, salades, pasta’s en risotto en een twee gangen lunchmenu.
Je snapt, een liefhebber van lekker en goed eten, zoals ik, is dolgelukkig bij een restaurant als De Gouden Bock. Ik heb er een favoriet bij en verheug me nu al op een glas koele witte wijn op het terras in de zon.
De Gouden Bock
Damplein 17
Middelburg
www.degoudenbock.nl
Helemaal mee eens! Als je zelf kookt met kraakverse groenten uit je eigen tuin, ben je zeker kieskeurig als je uit eten gaat. Bij de Gouden Bock zijn we nog nooit teleurgesteld.
Naast heerlijk, vers eten zijn de sfeer en de wijnen ook erg goed, kortom TOP!!!
Wat leuk om te horen!
Ik ben hier nog noooit geweest! Ziet er goed uit!
Echt een aanrader!
Eén van die adresjes waar ik bijna altijd langskom als ik in M’burg ben, en waar ik ook nog nooit heb gegeten. Zo stom. Jouw artikel heeft me definitief over de streep getrokken.
Ik had dus precies hetzelfde. Stom hè? Leuk om te horen dat je nu een keertje gaat eten. Ben heel benieuwd wat jij ervan vindt!